Povezovanja v avtomobilski industriji

Članek slika

Pregled dogajanja na pomembnejših svetovnih trgih v preteklem tednu.

ZDA letos z med 2,2 in 2,7 odstotka visoko gospodarsko rastjo

Guverner ameriške centralne banke, Ben Bernanke, je v svojem govoru v kongresu dejal, da ameriško gospodarstvo okreva počasi in neenakomerno. Bernanke je povedal, da se v letošnjem letu pričakuje gospodarsko rast v višini med 2,2 in 2,7 odstotka. Zaenkrat še ni znano, koliko časa bo tamkajšnja centralna banka še nadaljevala s ciljanjem ključne obrestne mere na nivoju med 0 in 0,25 odstotka ter s politiko kvantitativnega popuščanja, ki pomeni obsežno odkupovanje finančnega premoženja od bank oziroma zasebnih družb. Omenjena nestandardna ukrepa centralne banke sta ob odkupovanju državnih obveznic sicer ključna za gospodarsko okrevanje ZDA.

Pričakovati je združevanja v avtomobilski industriji

Med ameriškim gigantom General Motors in francoskim Peugeotom potekajo pogovori o skupni proizvodnji motorjev in sestavi vozil v Evropi. Namen povezovanja je doseganje sinergij skupne proizvodnje in ekonomije obsega ter posledično zmanjšanje stroškov proizvodnje in izboljšanje položaja v primerjavi z azijskimi tekmeci. S takšno povezavo poizkušajo ohraniti cenovno in regionalno konkurenčnost, saj se pojavljajo močni cenovni pritiski proizvajalcev iz razvijajočih se dežel . Po drugi strani pa je poleg ohranjanja deleža pri prodaji cilj tudi uspešno prodirati na te nove trge razvijajočih se držav. S težavami pri prodaji na trgu evropskih držav sta se lani sovpadali obe podjetji, prodaja je Peugeotu v lanskem letu  padla za 8,8 odstotka. Glede na razmere gre pričakovati še nadaljnja združevanja v avtomobilski industriji.

Indija v prihodnjem letu z osemodstotno gospodarsko rastjo

Indija naj bi v prihodnjem letu po napovedih tamkajšnje vlade dosegla gospodarsko rast blizu osmih odstotkov, letna stopnja inflacije pa naj bi znašala okrog šest odstotkov, kar je relativno ugodna napoved za gospodarstvo, ki so ga že v preteklosti pestile visoke stopnje inflacije. Prav z namenom brzdanja inflacije je indijska centralna banka v preteklih dveh letih kar trinajstkrat zvišala ključno obrestno mero, kar pa je poleg nižje stopnje inflacije rezultiralo tudi v nekoliko šibkejši gospodarski rasti, kot bi bila sicer.

Tabela 1:     Najbolj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average med 16.2.2012 in 1.3.2012


Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2:     Najmanj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average med 16.2.2012 in 1.3.2012


Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Skupne obveznice evroobmočja?

21.12.2010

M. Romih

Estonija kot prva baltska država prevzela evro

17.01.2011

M. Romih