Povezani naprej

Članek slika

Skupina Telekom Slovenije (TLSG SV) je največje integrirano telekomunikacijsko podjetje v Sloveniji in eden največjih v regiji.

Od združitve z Mobitel d.d. lani poleti, skupina končno nastopa s skupnim ciljem. Poslovni model skupine lahko v enem stavku povzamemo s sloganom iz njihovega poslanstva: »Skupina Telekom Slovenije svojim uporabnikom omogoča, da so vedno in povsod najbolje povezani s svojimi bližnjimi, s sodelavci in z vsebinami«.

Na trgu s tremi glavnimi blagovnimi znamkami

Skupina Telekom Slovenije je na domačem trgu prisotna s tremi glavnimi blagovnimi znamkami: Telekom, Mobitel in Siol. Na tujih trgih je skupina s celovito ponudbo prisotna na Kosovu, v Makedoniji in na Gibraltarju, medtem ko je na trgih Bosne in Hercegovine ter Albanije prisotna zgolj z internetno ponudbo. Osnovni namen poslovnega modela skupine je, da poveže vse mobilne in fiksne informacijsko-telekomunikacijske tehnologije, storitve in multimedijske vsebine ter jih ponudi tako zasebnim kot poslovnim uporabnikom. Za uporabnike je pa najpomembnejše, da na enem mestu dobi celotno paleto produktov, ki jim zagotavlja vrhunsko in varno storitev. Na kratko, skupina svojim uporabnikom ponuja sledeče storitve: fiksna in mobilna telefonija, televizija in internet.

Pozitivno v letu 2011

Na letnem nivoju je skupina v tretjem četrtletju 2011 ustvarila 830 mio EUR prihodkov od prodaje. Od tega je skupina ustvarila 280 mio EUR EBITDA (dobiček pred davki in amortizacijo), 80 mio EUR dobička iz poslovanja in 52 mio čistega dobička. Skupina dobrih 80 % vseh prihodkov ustvari na slovenskem trgu. Na najpomembnejšem domačem trgu je imela skupina ob poletju 2,140 tisoč mobilnih uporabnikov, 810 tisoč uporabnikov fiksne telefonije in 500 tisoč uporabnikov širokopasovnega omrežja. Po odpisih prevrednotenih naložb na področju Balkana v preteklem letu, se v letošnjem letu dobičkonosnost skupine izboljšuje, tako da se že počasi približuje nivojem izpred finančne krize. Predvidevamo, da je bilo glede na velikost odpisov vrednostno večina njih že izvedena, tako da nas v prihodnosti ne bi smelo čakati še kakšno negativno presenečenje.

Nakup delnic Telekoma Slovenije povsem racionalna odločitev

Za dolgoročno naravnane vlagatelje je pri trenutni ceni nakup delnic skupine povsem racionalna odločitev. Dividendni donos v višini 5,2 % je bistveno višji kot pri bančni vlogi in glede na poslovanje je pričakovati, da se bo višina dividende še povišala. EBITDA marža, ki je ključna pri vrednotenju telekomov je v primerjavi s konkurenčnimi podjetji primerljiva in znaša 33,6 %. Trenutna tržna kapitalizacija (65 EUR na delnico) znaša zgolj 1,46 kratnik EBITDA. Primerljiva podjetja v regiji kotirajo v povprečju pri razmerju 3,2, kar bi pomenilo 135 EUR za delnico. Ker pa je skupina nekoliko manj dobičkonosna (EBITDA marža je nižja za 11%) od konkurence in ker je v večinski lasti države je k tej ceni potrebno prišteti določen diskont. Ta diskont je pa vaša presoja. Samo za pomoč, dobičkonosnost skupine se po odpisih izboljšuje, vse stranke pretendentke na predčasnih volitvah pa obljubljajo zmanjšanje državnega deleža na 25 % plus ena delnica.

Gibanje delnice TLSG SV v letošnjem letu v %.

Vir: Bloomberg in lastni izračuni

Podsklad NFD 1 ima v portfelju delež v podjetju Telekom Slovenije d.d.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja