Pot do uspeha: izkušnje, rezultati, zmage in porazi

Članek slika

Kje je vaš priljubljeni kotiček na Bledu in okolici? Najraje z obrežja pod Festivalno dvorano opazujete otok ob kavi, si privoščite osvežujoč skok v jezero v Zaki ali Mlinu, se povzpnete na grad ali na vrh Ojstrice in uživate v pogledu? Ali pa imate raje nekoliko več miru in se od jezera že zgodaj zjutraj, preden vas prehitijo drugi, odpravite raziskovat lepote soteske Vintgar?

Vsi odgovori so seveda pravilni. Ampak kaj imajo skupnega lepote za mnoge najlepšega kotička Slovenije s financami? Vsaj dvoje. Prvič: Bled bo 20. septembra gostil finančno-podjetniški dogodek leta z naslovom Destinacija: USPEH. In drugič?

Kaj je uspeh?

Tako kot ima Bled nešteto podob, velja enako tudi za uspeh. Kaj je uspeh, si lahko razlagamo na mnogo načinov. V poslu si pomagamo s finančnimi kazalniki, kot so prihodki, dobiček, donos glede na vložena sredstva, stabilen denarni tok. Marsikdo si postavi za cilj rast prihodkov, tržnega deleža ali osvajanje novih trgov. Vse več podjetij meri zadovoljstvo strank in svojih zaposlenih, šteje nove korake v raziskavah in razvoju. Vse pomembnejša je tudi trajnost: ne le kot skrb za naravno in družbeno okolje, ampak tudi kot poslovna prednost, ne pa izziv.

Vse te kategorije in kriterije lahko spremljamo, ko govorimo o uspehu. In zato je tudi smiselno, da vprašanje, kako uspeti, postavimo najrazličnejšim sogovornikom. Prav zato je dogodek Destinacija: USPEH drugačen. Svež, privlačen, z odkritimi pogovori in s temami, ki presegajo meje običajnih pogovorov o financah in podjetništvu.

Kako izbrati prave naložbe?

Kateri naložbeni trendi bodo krojili naslednje desetletje? Utrip po svetu je dinamičen, tehnološki razvoj vrtoglavo hiter, globalna politika bolj nepredvidljiva kot v preteklih desetletjih. Zato se postavlja vprašanje, katere panoge in trgi bodo s svojim potencialom prinašali donose in kdo bo prevladal v gospodarskem boju velesil. Kakšno vlogo bodo imeli Zahod, Kitajska, Indija, Rusija, katere industrije bodo prinašale največ?

Pretanjen občutek za to, kaj se dogaja na trgih danes in kaj se lahko zgodi v prihodnosti. Premišljena strategija in vizija, v kateri ima ključno vlogo daljnoročen donos, ne pa pravljice, v katerih vlagatelj brez tveganja obogati čez noč. To so kakovosti poznavalcev trgov in strokovnjakov za naložbe.

Na dogodku Destinacija: USPEH bo o tej temi govoril vrhunski strokovnjak: Primož Cencelj, danes izvršni direktor sektorja za upravljanje premoženja v Modri zavarovalnici, pred tem v upravljanju obvezniških skladov in denarnega sklada trikratni najboljši upravljavec leta in nato tudi upravljavec desetletja v Sloveniji. 

Ali prinaša trajnost v posel priložnosti ali dodatne stroške?

Trajnostna usmerjenost je v podjetništvu nepogrešljiv del prihodnosti. Cene energentov so pomemben dejavnik uspeha, a to ni edini razlog za prehod v trajnostne poslovanje. Racionalno pridobivanje in uporaba surovin, recikliranje, obnavljanje, podaljševanje življenjske dobe produktov prinašajo koristi. Hkrati trajnost spodbuja razvoj inovacij in posledično novih izdelkov, storitev, tehnologij in trgov.

Kjer je potencial, so tudi izzivi. Pri trajnosti so to na primer stroški za investicije v prestrukturiranje proizvodnje, delovnih procesov, v novo opremo ali razvoj kadrov. Tisto, kar si pod črto želijo uspešni in daljnovidnejši akterji v poslu, je doseči trajnostne cilje in sočasno povečati dobičkonosnost, ne pa stroške.

 O tem, katere trajnostne poslovne rešitve prinašajo želene okoljske in tudi finančne rezultate, bo na Bledu 20. septembra govoril Gunter Pauli, podjetnik, ekonomist, avtor knjižnih uspešnic in mož, ki je s konceptom, vizijo in konkretnimi koraki Modre ekonomije prepričal institucije, podjetja in posameznike po vsem svetu.

Kakšen okus in vonj ima uspeh?

Časi, ko so bili poslovni načrti in naložbe vezani izključno na klasična področja, kot so proizvodne industrije, nepremičnine, trgi vrednostnih papirjev, bančništvo ali zavarovalništvo, so zgodovina. Seveda je tu še vedno nešteto priložnosti in dobrih zgodb. A polje, na katerem se iščejo priložnosti danes, je veliko širše. V šov biznisu, na primer glasbeni industriji, se prihodki merijo v milijardah. Investitorji danes vlagajo denar v turneje, velike dvoranske in stadionske dogodke ter pravice za predvajanje glasbenih katalogov globalno priljubljenih izvajalcev. V svetu športa na eni strani veliki klubi ne predstavljajo le religije za navijače, ampak tudi potencialno velikanski vir prihodkov in dobička. Na drugi strani velja podobno za e-športe in v digitalnem svetu vse obsežnejšo industrijo iger na srečo.

Tudi kulinarika že dolgo ni več le prizadevanje za čim omamnejši okus jedi na krožniku. Uspeh v kulinariki se ne meri le z Michelinovimi zvezdicami ali ocenami na spletu, temveč v denarju. Koliko stane ustroj in delovanje vrhunske restavracije, koliko prihodkov lahko ustvari, če poka od gostov po šivih ali pa če je obisk slabši, in kakšno je pod črto finančno poslovanje. Če lahko kdo v Sloveniji argumentirano govori o poslu na vrhu kulinaričnih lestvic, je to še ena govornica na dogodku Destinacija: USPEH, Ana Roš, prva dama slovenske in svetovne kuhinje.

Kaj povzroči neuspeh in kako se pobrati po finančnem padcu?

Rast, uspeh, naraščajoče številke na bančnih računih, tudi čast, slava in trepljanje po hrbtu: v dobrih časih, ko se zdi, da je edina pot navzgor, se zdi pot do uspeha preprosta. A kaj se zgodi, ko se voz obrne v drugo smer? Konkurenca postaja močnejša, nevarnosti za zdrs je vse več, lahkomiselne ali pa preprosto napačne odločitve ali kršenje zakonov in poslovnih praks lahko čez noč pokopljejo dolgotrajno dobro delo.

Kdo se danes še spomni telefonov Nokia ali Blackberry, letalske družbe Pan Am ali Alitalia, prehranskega giganta Parmalat? Nekdaj veliki igralci v svojih panogah so se sesuli v prah. A vsi padci se ne končajo nujno z dokončnim propadom. Apple, že leta v samem vrhu družb po tržni kapitalizaciji, po prodaji in po vplivu, ki ga ima na življenje milijard Zemljanov, je bil v 90-ih letih na robu bankrota, a je s svežimi zamislimi izplaval iz životarjenja nazaj med zvezde.

Kaj lahko o uspehu in neuspehu v karieri in v poslu pove Boris Becker? Toliko, kot le redki. Ve, kako je stati na vrhu teniškega sveta v zgodnjih, še najstniških letih. Znal je premagovati tekmece na igrišču, neprimerljivo slabši pa je bil v vseh odločitvah, povezanih z denarjem. Slabi nasveti, slabe odločitve, potapljanje v brezno finančnih težav. »Naučil sem se težke lekcije. Zelo drage in boleče lekcije,« pravi zdaj Becker. Tudi on bo o svoji izkušnji spregovoril na Bledu.

Destinacija: USPEH.
Bled, 20. 9. 2024.

Prisluhnite svežim idejam, začutite ritem poslovne rasti in utrdite prave povezave v svetu financ in podjetništva. Prisluhnite vrhunskim govorcem in se pogovorite s tistimi, ki vidijo naprej. Odprite vrata novim priložnostim za naložbe. Tu so podrobnosti o dogodku in vstopnice.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja