Pomembna zmaga Samsunga v Avstraliji

Članek slika

V spopadu z ameriškim Applom za čim večji delež rastočega trga tabličnih računalnikov je južnokorejski Samsung tik pred božičnimi prazniki dosegel pomembno zmago tudi v Avstraliji: tamkajšnje vrhovno sodišče je namreč danes odpravilo začasno prepoved prodaje ipadovega tekmeca galaxy tab 10.1.

Aparati bodo še pravočasno pred božičem prišli v trgovine, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa takoj po odločitvi sodišča sporočili iz Samsunga.

"Prepoved prodaje ne bi bila primerna"

Začasno prepoved prodaje je dosegel Apple. Južnokorejskemu tekmecu namreč očita, da je ukradel patentirano obliko in tehnologijo njegovega ipada in tudi iphona. Samsung se po drugi strani brani z očitki Applu, da je prekopiral njegovo brezžično tehnologijo.

Vrhovno sodišče v Sydneyju je danes zavrnilo Applovo pritožbo zoper sodbo sodišča na nižji stopnji, ki je zavrnilo prepoved prodaje. Kot je presodilo sodišče, ima Apple v patentnem sporu tako malo možnosti za uspeh, da prepoved prodaje ne bi bila primerna. Spor se nadaljuje, razsodbo je mogoče pričakovati šele v naslednjem letu.

Prejšnji teden je sodišče v Kaliforniji zavrnilo tudi Applovo zahtevo za začasno ustavitev prodaje galaxyjev in več pametnih telefonov južnokorejskega tekmeca v ZDA. V Applu so se na to odločitev že pritožili.

Spor se je razširil že na deset držav

Spor obeh podjetij glede patentov se je začel aprila, doslej pa se je razširil že na deset držav. Sodišča v več državah, med njimi v Nemčiji in Franciji, so razsodila v prid Applu. Pri tem se je uveljavilo prepričanje, da je Samsung - največji proizvajalec televizorjev na svetu ter drugi največji proizvajalec pametnih telefonov - bolj imitator pametnih tehnologij kot pa inovator v pravem pomenu besede.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja