Polifenoli - skrivnost zelenega čaja

Zdravo življenje

Članek slika

Malo je rastlin, ki bi se ponašale s tako dolgo in pestro zgodovino kot zeleni čaj. Njegovi začetki segajo več kot 4000 let nazaj, ko ga je po naključju odkril kitajski cesar, in od takrat naprej velja za napitek, ki poživlja telo in duha, ter se uporablja v različne zdravstvene namene.

Tradicionalna prepričanja in izkušnje prvih častilcev čaja pa v sodobnem času vsakič znova potrjujejo izsledki znanstvenikov, ki so si enotni v prepričanju, da je zeleni čaj ena izmed najobetavnejših rastlin, ko govorimo o vitalnosti in preventivi pred določenimi obolenji.

Latinsko ime zelenega čaja je camelia sinensis, ob čemer velja omeniti, da tudi črni in rdeči (oolong) čaj izhajata iz iste rastline. V čem je razlika med njimi? Za razliko od črnega čaja zeleni čaj ni fermentiran, rdeči čaj pa je fermentiran le delno. Bolj kot je čaj fermentiran, manj polifenolov se v njem ohrani, kar je tudi razlog, da zeleni čaj v primerjavi s črnim in rdečim precej izstopa.

Kultura pitja zelenega čaja se je v zadnjih letih razširila tudi pri nas, kljub temu pa še vedno obstaja precej ljudi, ki jim njegov specifični, rahlo grenak okus ni pogodu. Vendar pa bi bila velika škoda odpovedati se njegovim edinstvenih blagodejnim vplivom na splošno zdravje. Ke­r smo v dobi razcveta prehranskih dodatkov, pot od rastline do kapsul z ekstraktom zelenega čaja ni bila dolga.

Polifenoli in katehini

Morda ste že slišali za fitokemikalije - snovi, naravno prisotne v rastlinah, ki ščitijo pred boleznimi in ugodno vplivajo na zdravje. Njihov bolj znan podrazred so polifenoli, ki se, poleg čaja, nahajajo v rdečem vinu, čebuli, jabolkih in številnih drugih živilih. Polifenoli v čaju imajo izredno močan antioksidativen potencial.

V čaju najdemo 4 glavne polifenole, ki tvorijo skupino katehinov:

epikatehin (EC)
epikatehin galat (ECG)
epigalokatehin (EGC)
• epigalokatehin galat (EGCG)

Kot najučinkovitejši izmed četverice se je izkazal epigalokatehin galat (EGCG), ki predstavlja kar 32% antioksidativnega potenciala zelenega čaja. Dokazano zmanjšuje možnost rakavih obolenj, saj uspešno nevtralizira proste radikale preden ti povzročijo genske mutacije, preventivno deluje proti srčno-žilnim boleznim, hkrati pa vzpodbuja termogenezo in je zaradi tega zelo primeren dodatek pri izgubljanju odvečnih kilogramov. Pri svojem boju s prostimi radikali je po nekaterih študijah tudi do 100-krat močnejši od vitamina C. Velja še omeniti, da zeleni čaj vsebuje približno trikrat več EGCG kot črni.

Veliko razlogov ZA!

Rakava obolenja: EGCG kot eden izmed najmočnejših antioksidantov lahko ščiti pred rakom, saj varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo spremembe DNA v celicah. Ugotovljeno je bilo tudi, da EGCG zavira rast tumorjev, saj deluje kot inhibitor urokinaze, encima, ki je odločilen za rast rakavih celic.

Srčno-žilne bolezni: EGCG je izredno koristen dodatek za ohranjanje zdravega srca in ožilja. Zmanjšuje vnetje arterij, zaradi česar je manj možnosti za njihovo mašenje. Študija, v kateri je sodelovalo 8552 prebivalcev Japonske, je pokazala, da je bila smrtnost zaradi kardiovaskularnih bolezni pri osebah, ki so zaužile 10 skodelic zelenega čaja dnevno, kar za 28% nižja kot pri osebah, ki so zaužile 3 skodelice zelenega čaja ali manj. EGCG tudi znižuje slab (LDL) holesterol ter povečuje dobrega (HDL).

Srčni napadi: obširna študija, v kateri je sodelovalo 1900 ljudi, ki so preboleli srčni napad, kaže na to, da se pri posameznikih, ki tedensko spijejo 19 ali več skodelic čaja (2-3 dnevno), smrtnost v naslednjih 3-4 letih zmanjša za kar 44% v primerjavi s tistimi, ki čaja ne uživajo; pri posameznikih, ki spijejo manj kot 14 skodelic na teden, pa se omenjeno  tveganje zmanjša za 28%.

Krepitev kosti: fluoridi in flavonoidi lahko povečajo čvrstost kosti. S pomočjo študije, opravljene na 1037 ljudeh, starejših od 30 let, je bilo ugotovljeno, da se je posameznikih, ki so nekaj let uživali najmanj 2 skodelici čaja dnevno, mineralna gostota kosti povišala. Pri osebah, ki so redno pile čaj več kot 10 let, je bila razlika v primerjavi s tistimi, ki čaja niso uživale, kar 6,3%, pri tistih, ki so redno uživali čaj od 6-10 let pa 2,3%. Po prvem letu in pol razlike med pivci in nepivci ni bilo.

Kajenje: kadilci, ki dnevno spijejo vsaj 6 skodelic zelenega čaja, utrpijo 40-50% manj oksidativnega stresa, zaradi česar je manjša možnost rakavih obolenj in nastanka srčno-žilnih bolezni.

Anti-aging: EGCG se je zelo izkazal kot sredstvo proti prostim radikalom. S svojim antioksidativnim delovanjem krepi, učvrščuje in obnavlja celice kože in tkiv, zato ni presenetljivo, da je pogostokrat aktivna sestavina kozmetičnih proizvodov.

Borec proti kilogramom

EGCG je nepogrešljiv naraven dodatek, ki pripomore pri izgubi odvečne telesne maščobe. Ena izmed študij je pokazala, da že 90 mg EGCG v kombinaciji s 50 mg kofeina na dan pospeši presnovo za 4 odstotke, neodvisno od aktivnost. Z drugimi besedami – potrošili bomo do 4% več kalorij, tudi če ne bomo spreminjali režima naše prehrane ali povečali aktivnosti. V povprečju bomo potrošili cca. 100 kcal več dnevno, seveda glede na to, koliko kalorij zaužijemo. Zanimiva je tudi študija iz leta 2001, ki je preučevala, kakšen je vpliv na porabo kalorij in izgubo maščobe. 4 skupine oseb so uživale vodo, čaj s kofeinom in EGCG, navaden (šibek) čaj ali vodo z dodanim kofeinom. Ugotovljeno je bilo, da je največ skupnih kalorij porabila skupina, ki je uživala vodo s kofeinom, medtem ko je največ maščobe potrošila skupina, ki je uživala čaj z EGCG. Študija kaže, da je kombinacija kofeina in zelenega čaja učinkovitejša kot omenjeni snovi posebej. Nenazadnje pa EGCG na količino maščobnih zalog vpliva tudi preko uravnavanja proizvodnje hormona inzulina, ki, kot vemo, igra ključno vlogo pri spreminjanju glukoze v maščobo. Prehrana sodobnega sveta, ki pogosto vsebuje velike količine enostavnih ogljikovih hidratov, vpliva na poskoke krvnega sladkorja, zaradi česar se odvečna glukoza zelo hitro skladišči kot maščoba, namesto da bi se pretvorila v energijo. EGCG uravnava izločanje inzulina in ima, poleg omenjenega, potencial tudi pri bolnikih z diabetesom.

Koliko čaja dnevno?

Glede na študije naj bi zaužili najmanj 3-4 skodelice čaja dnevno, nekatera priporočila znanstvenikov pa priporočajo tudi do 10 skodelic. Potencialna težava pri uživanju večjih količin je kofein, ki je poleg EGCG tudi prisoten v čaju. Stranski učinek kofeina je predvsem nespečnost, zato vam v primeru večjih zaužitih količin priporočamo čaj brez kofeina ali pa uživanje izvlečka zelenega čaja v obliki prehranskega dopolnila, ki ne vsebuje kofeina. V vsakem primeru bodite previdni, saj hkrati z zelenim čajem ne smete jemati določenih zdravil (takšni primeri so v praksi redki), zato je priporočljiv predhoden posvet z zdravnikom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Poskrbimo za uravnoteženo prehrano

08.03.2013

S. Grom

Želim shujšati - koliko kalorij dnevno

28.04.2015

S. Grom