Pogled 2013

Članek slika

Nadaljevanje negotovosti na razvitih trgih, privlačna vrednotenja v državah v razvoju

ZDA

Na gospodarstvo ZDA pozitivno vpliva okrevanje nepremičninskega trga, zmanjšanje zadolženosti ameriških gospodinjstev in razpoložljivost kreditov. ZDA uspešno zaključuje proces razdolževanje privatnega sektorja, medtem ko obstaja največje tveganje javni dolg in s tem povezan dogovor o fiskalnem prepadu. Naš osnovni scenarij je, da bo prišlo do določenega kompromisa, ki bo zmerna pot med varčevanje in rastjo. Ostali makroekonomski kazalniki izkazujejo pozitiven trend in kažejo znake nadaljnjega okrevanja. Na drugi strani o kakšni podcenjenosti delniškega trge ne moremo govoriti, temveč so delnice pošteno vrednotene. Rast ameriškega delniškega trga pričakujemo zaradi realokacijo premoženja z obveznic v delnice, saj je premija za tveganja na zgodovinsko visokih nivojih.

EVROPA

Države evroobmočja so z željo izogniti se grškemu scenariju, lotile politike varčevanja, kar pa je privedlo do nove recesije in poslabšanja kazalnikov zadolženosti. Kljub veliki kritiki trenutni politiki Nemčije, tudi s strani IMF, pa se kažejo prvi znaki potrebne prilagoditve, saj smo priča izboljšani konkurenčnosti perifernih držav. Na drugi strani se kazalniki zadolženosti še naprej slabšajo in glede na trende, bo še kar nekaj evropskih držav potrebovalo prestrukturiranje dolga. Ključna bo vloga ECB, ki je v letu 2012 z napovedanim programom, preprečila najhujši scenarij. S  tem je kupila potreben čas za nadaljevanje reform. Evropski razvoj dogodkov nekako gre po scenariju dva koraka naprej in eden nazaj. To pričakujemo tudi v letu 2013. Na drugi strani vrednotenja delnic niso visoka, kar ponuja zavarovanje pred pretiranimi padci. Medtem, ko ostajajo v primerjavi z obveznicami, z vidika vrednotenj, atraktivne.

EM

Razvijajoče države izkazuje pozitivno makroekonomsko okolje, medtem ko so vrednotenja relativno ugodna oz so določeni trg podcenjeni. Kitajska v več pogledih doživlja prelomne čase. Sprememba vodstva, usmeritev gospodarstva iz izvozno usmerjenega v gospodarstvo, ki v večji meri sloni na domačem povpraševanju. Zadnje objave ključnih indikatorjev nakazujejo, da gospodarstvo proti koncu leta dobiva nov zagon, ki ga bo neslo v 2013. V okviru razvijajočih držav je potrebno izpostaviti mejne oz. »Frontier« trge, ki imajo obje pozitivni izgled na makroekonomskem področlju in so ugodno vrednotene, to so predvsem Indonezija, Filipni in Čile.

OBVEZNICE

Negotovost na dolžniških trgih kljub najavam ukrepov centralnih bank ostaja, še zlasti v evroobmočju, kjer so trgi v pričakovanju odločitve španske oblasti o morebitnem sprejemu mednarodne pomoči, prav tako pa še ni političnega konsenza o nadaljnji pomoči Grčiji. Predvidena gospodarska dinamika v letu 2013, trenutna zgodovinsko nizka zahtevana donosnost državnih obveznic razvitih držav ter trend zniževanja kreditnih razmikov pri podjetniških obveznicah napotujejo na to, da pred nami ne bo tako uspešno obdobje na dolžniških trgih. Občutljivost držav evroobmočja na zunanje vplive se povečuje, kar se lahko odrazi v višji zahtevani donosnosti na državne obveznice razvitih in še posebej perifernih držav. Na drugi strani so se evropske družbe dokaj uspešno prilagodile oteženim razmeram na trgu, zato je smotrno naložbene priložnosti iskati med podjetniškimi obveznicami, predvsem tistimi iz investicijskega razreda.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek