Pesimisti ne investirajo

Članek slika

Vedno pravimo, da na delniškem trgu med investitorji prevladujejo enkrat pesimisti, drugič optimisti. S tem se preprosto ne da strinjati, saj pesimist ne bo investiral v delnice zaradi pričakovanja negativnega razpleta. Ta scenarij bi lahko primerjali z gradnjo svojega novega doma na območju bruhajočega ognjenika.

Zadeva je enostavna: če pričakujete propad podjetja, slednjemu ne posodite denarja. V kolikor berete to besedilo, spadate med optimiste. Na tem mestu velja izpostaviti večkrat ponovljeno izjavo Warrena Buffetta: »Investirajte le v tisto, kar poznate!« Vam je všeč novi iPhone in pričakujete, da bodo to napravo kupili vsi ljubitelji te znamke? Potem je logično, da boste kupili delnico podjetja Apple, saj se bodo boljši podatki o prodaji poznali tudi na ceni delnice. Menite, da bodo potrošniki v trgovinah z oblačili pokupili vso zimsko in zraven še poletno kolekcijo? Tudi v tem primeru je odločitev glede investicije jasna. Če se spoznate na nepremičnine, pa investirajte v nepremičninske projekte oz. direktno v nepremičnine. Če bi radi razširili nabor investicij, se izobrazite ali pa najdite strokovnjaka, ki se na to spozna.

Je 5-odstotni premik dovolj za paniko?

Investiranje ni proces, ki se ga lotimo zaradi preteklih donosov, temveč zaradi optimističnih pričakovanj v prihodnosti. Dogajanje, ki smo mu priča letos, teorijo obrača na glavo. Investira se primarno zaradi preteklih donosov, sekundarno zaradi stanja v bančnem sistemu in šele na tretje mesto investitorji postavljamo prihodnja pričakovanja. Smo v obdobju, v katerem bodo potrošniki v nekaterih primerih več plačali za sklenitev depozita, kot bi plačali za najem sefa. Količina svežega denarja na trgih in delež malih vlagateljev v naložbah pa kažeta na to, da nas čaka leto hitrih borznih premikov. Dokler se bomo premikali v pravo smer, ne bo panike. Težava se bo pojavila že ob prvem 5-odstotnem padcu trgov (zakaj, na primer, nihče ne zganja panike ob hitri 5-odstotni rasti?), saj smo na rekordnih ravneh, delež malih investitorjev pa je krepko nad zgodovinskim povprečjem.

V kolikor še niste ugotovili smeri, v katero gremo, je na mestu še eno vprašanje: Zakaj bi kdo investiral v delnice, če ga grabi panika že ob 5-odstotnem padcu trgov? Odgovor je preprost: zaradi špekulacije v kombinaciji s pohlepom. Vse, kar počnemo, je špekulacija. Le da se eni pri tem zanašamo na realne podatke in verjetnostne izračune, drugi pa na pohlep. Ključna razlika med obema pristopoma je, da en pristop lahko prinese korist na dolgi rok, drugi pa ob višjem tveganju le kratkoročno.

Ostajamo optimisti!

Poteze, ki jih vlečejo centralne banke, kažejo na to, da bo obdobje poceni denarja na trgih vztrajalo še dolgo časa. Prav vse centralne banke napovedujejo nova sproščanja, v kolikor bo to potrebno in vsaj pri Evropski centralni banki se zdi, da so na vidiku nove spodbude in nova sproščanja. Lahko bi ocenili, da se nahajamo v obdobju evforije, podkrepljenim s poceni denarjem. Ravno to dogajanje praktično ne pusti prostora za napoved negativnega razpleta leta, zato se optimizmu pridružujemo tudi sami. Ocenili bi, da je realno pričakovati v kratkem korekcijo, ki bo zelo hitra in ne bo pustila časa ukrepati, vendar dolgoročnih padcev trenutno okolje ne podpira. Veselico na borzah lahko pokvari le krepitev inflacije, grožnja katere je vedno večja.

Je pa tok premočan, da bi si upali plavati proti njemu. Zatorej ostajamo optimisti!

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja