Optimizem globalnih upravljavcev

Tri četrtine upravljavcev pričakuje pospešek globalne rasti

Članek slika

Globalni upravljavci so bolj samozavestni in optimistični kot kadarkoli v zadnjih štirih letih.

Špekulacije o nadaljnji politiki Fed znižele cene delnic

Po sanjskem začetku leta te dni delniške trge po svetu potresa okoli pet odstotni popravek tečajev, ki se ga večina pripisuje napovedim o začetku zmanjševanja odkupov državnih in hipotekarnih obveznic s strani ameriške centralne banke (FED). Do 18. septembra, ko bo zasedal odbor za odprti trg, bodo kapitalski trgi živeli v obsedenem pričakovanju. Koliko obveznic bo Fed po novem odkupoval mesečno, kako dolgo bodo še vztrajali pri ključni politiki ničelnih obrestnih mer, kdo bo nasledil odhajajočega guvernerja Bernankeja in kakšen bi lahko bil vpliv ostalih kadrovskih menjav na vrhu Feda, je samo del vprašanj, o katerih se bo v prihodnjih tednih razpravljalo v investicijskih krogih in medijih. Pričakujemo lahko povečanje negotovosti in večjo nihajnost na trgih.

Nekateri ugibajo, da želi guverner Bernanke odčitati lekcijo kapitalskim trgom in na prefinjen preprečiti, da bi prišlo do vnovičnega napihovanja premoženjskih balonov. Ne pozabimo, da je najpomembnejši svetovni delniški indeks S&P 500 od dna v letu 2009 pridobil skoraj 150 %, globalni delniški indeks MSCI World pa preko 100 %, s čimer sta po donosu in trajanju že presegla povprečni povojni bikovski cikel rasti.

Optimizem globalnih upravljavcev

Zanimivo je, da so vodilni globalni upravljavci investicijskih skladov vse bolj prepričani, da se bo rast svetovnega gospodarstva v prihodnjih 12 mesecih še okrepila (vir: Merrill Lynch Fund Manager Survey). Globalni upravljavci so bolj samozavestni in optimistični kot kadarkoli v zadnjih štirih letih. Če je bilo še pred mesecem dni razmerje moči med optimisti in pesimisti izenačeno, jih zdaj skoraj tri četrtine pričakuje pospešek globalne rasti.

Po drugi strani več kot polovica upravljavcev še vedno navaja kitajski trdi pristanek kot največjo grožnjo za finančne in gospodarske trge. Kljub temu so tudi upravljavci kitajskih skladov v seštevku precej bolj optimistični kot v začetku julija, ko je bilo črnogledih toliko, kot na dnu krize januarja 2009, skoraj dve tretjini vseh - zdaj pa samo še slaba tretjina. Tako kot že velikokrat doslej se je ekstremno negativni sentiment izkazal kot dober katalizator za sorazmerno močan odboj kitajskih delnic, ki so od začetka julija v dolarjih pridobile osem odstotkov in premagale globalne delniške indekse za šest odstotnih točk.

Investitorji se vse bolj ogrevajo za evropske delnice

Profesionalni investitorji se ob seriji dobrih makroekonomskih podatkov vse bolj ogrevajo za evropske delnice, do katerih so že vedno izpostavljeni rahlo podpovprečno ali kvečjemu nevtralno. Devet od desetih evropskih upravljavcev v naslednjem letu pričakuje močnejšo gospodarsko rast. Število evrooptimistov se je v mesecu dni podvojilo, kar potrjujejo tudi podatki o prilivih v sklade, ki vlagajo v evropsko regijo.

Lani in predlani so evropske delnice v precej podobnih razmerah do konca leta premagale globalne delnice za povprečno osem odstotnih točk in tudi letos jim od začetka julija kaže zelo dobro.

Statistika vzajemnih skladov z dovoljenjem za trženje v RS.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič