OECD: Globalno gospodarstvo ostaja ujeto v spiralo nizke rasti

Članek slika

Globalno gospodarstvo ostaja ujeto v spiralo nizke rasti, v danes objavljeni napovedi ocenjuje Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Napoved rasti za letos je pustila pri 2,9 odstotka, medtem ko jo je za prihodnje leto dvignila za 0,1 odstotne točke na 3,3 odstotka. Leta 2018 naj bi rast dosegla 3,6 odstotka.

Globalno gospodarstvo je že pet let ujeto v spiralo nizke gospodarske rasti, ki se giblje nekje pod tremi odstotki, je danes ob objavi napovedi ocenil generalni sekretar OECD Angel Gurria.

OECD je danes države znova spomnila, da bodo fiskalni ukrepi imeli pozitiven vpliv na njihovo gospodarsko rast. Investicije in trgovina ostajajo šibke, njuno rast pa zavira predvsem slabše razpoloženje potrošnikov. Politična negotovost ustvarja velika finančna tveganja, vendar pa so nizke obrestne mere priložnost za spodbujanje rasti, so zapisali v OECD.

Veliko pozornosti je bilo pred objavo napovedi usmerjene v ZDA in novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa. OECD ocenjuje, da bo ameriško gospodarstvo po lanski 2,6-odstotni rasti bruto domačega proizvoda (BDP) letos naraslo za 1,5 odstotka, v letih 2017 in 2018 pa bo rast po napovedih 2,3- oz. triodstotna.

Pri tem so upoštevali Trumpove napovedi o velikih novih investicijah, ki bodo spodbudile rast, pa tudi napoved o nižjih davkih. Ti ukrepi pa bodo nato vplivali tudi na globalno gospodarsko rast, menijo v OECD.

Ohlaja pa se gospodarska rast drugega največjega svetovnega gospodarstva. Po lanski 6,9-odstotni rasti kitajskega BDP naj bi ta letos narasel za 6,7 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa bo rast 6,4- oz. 6,1-odstotna. Spodbudne niso niti informacije za Japonsko, saj njena gospodarska rast po napovedih OECD v prihodnjih letih ne bo presegla enega odstotka.

Rast v območju evra bo po lanskih 1,5 odstotka v letošnjem in prihodnjih dveh letih nihala med 1,7 in 1,6 odstotka. Po odločitvi za brexit se upočasnjuje tudi britanska gospodarska rast, ki bo letos dvoodstotna, v prihodnjih dveh letih pa le še 1,2- oz. enoodstotna. Največje gospodarstvo območja evra bo letos in v letih 2017 in 2018 doseglo 1,7-odstotno rast BDP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja