Nore napovedi: Bo leto 2021 nagradilo ali kaznovalo varčevalce?

Članek slika

Če spremljate napovedi analitikov za leto 2021, ste prepričani, da bo vse raslo, svet bo okreval, vsi bomo potovali itd. Kaj pa če se splošno sprejete napovedi ne bodo uresničile? Za vas smo pripravili najbolj nore napovedi oz. črni scenarij za letošnje leto. Scenarij nima visoke verjetnosti realizacije, vendar je možnost uresničitve še vedno dovolj visoka, da napovedi zapišemo.

Skoraj vsi analitiki in analitične hiše predvidevajo, da bo letošnje leto z vidika investiranja v delnice pozitivno za vlagatelje. Pa bo temu res tako? Če se bodo vsi parametri gibali v predvidenih okvirjih, je verjetno da imajo prav. Kaj pa, če cepiva proti novi koronavirusni bolezni ne bodo tako uspešna ali pa ne bomo uspeli tako hitro cepiti prebivalstva, kot predvidevajo analitiki? Le nekaj mesecev kasnejše odprtje gospodarstev bi popolnoma spremenilo končne rezultate analiz. Kaj, če bo politična negotovost, ki smo ji priča na vseh koncih sveta, prerasla v kaj hujšega? Kaj, če se bo stanje na obvezniškem trgu tako zaostrilo, da bomo priča številnim propadom podjetij in novi globalni krizi? Neznank, ki lahko vplivajo na trge, je več kot napovedi in "učinek metulja" pri eni od teh neznank ima lahko večji vpliv, kot si mnogi predstavljamo.

Napovedi so le napovedi. Tako, kot pretekli donosi investicijskih skladov niso zagotovilo enakih donosov v prihodnje, tudi napovedi niso zagotovilo prihodnjega dogajanja. Razen napovedi, da boste vlagatelji še naprej investirali, da bomo Vzajemci še naprej razvijali lastne produkte in da bomo vsi skupaj še naprej priča periodičnim padcem svetovnih borz, vam drugih pomembnejših (resnih) napovedi ne bom dajal, saj nimam kristalne krogle. Tovrstne napovedi so le špekulacija in imeli boste večjo verjetnost za uspeh, če stavite, da se napovedano ne bo uresničilo.

Glede na to, da se nahajamo v še neraziskanih vodah, je napovedovanje postalo še težje. Pri napovedih se analitiki standardno oziramo na vnaprej znane podatke (neznanih pač ne poznamo) ter na podlagi ekonomskih modelov predvidimo prihodnje dogajanje. Modeli niso popolni, vendar še vedno razkrijejo scenarij, ki ima najvišjo verjetnost realizacije. Težava pri današnjem napovedovanju je v tem, da noben model ne upošteva tega, čemur smo priča danes. Zato so napovedi še večja špekulacija, kot smo bili tega vajeni do sedaj.

Nenavadne napovedi za leto 2021

Kot sem dejal, vam člani Naložbenega odbora letos ne bomo podajali resnih napovedi. Smo pa pripravili nekaj "norih" napovedi, za katere ocenjujemo, da niso nerealne in imajo zelo nizko možnost realizacije.

(1.) SEC prepove koncept kriptovalut, ki so preveč podobne izdajanju novih delnic. Ripple je bil samo prvi v vrsti, ki se jih je lotil ameriški regulator. Ostale kriptovalute SEC močno regulira preko KYC. Vrednost trga se v kratkem času zniža za več kot 70 odstotkov.

(2.) Karantena in ustavitev gospodarstva bo tudi v letu 2021 realnost s krajšimi presledki. Cepljenje proti novi koronavirusni bolezni ne poteka tako hitro, kot so predvidevali svetovni voditelji. Tudi sama cepiva niso tako uspešna, kot so kazali prvi rezultati. Posledično se številna podjetja znajdejo na robu propada in jih pri življenju držijo le še iztekajoče se stimulacije. Svet se znajde na robu nove globalne krize.

(3.) Cene nafte se zaradi dalj časa trajajočih napetosti na Bližnjem Vzhodu in v Turčiji povzpnejo preko 70 dolarjev za sodček. Napetosti se razširijo tudi na balkansko regijo. Še vedno pa trajajo napetosti tudi drugod po svetu. Turčija in Grčija se znajdeta na robu vojne. Nemirno pa je tudi na relaciji Kitajska - Tajvan.

(4.) Razmerje EUR / USD doseže 1,30, kar ECB pusti prostor za dodatna nižanja obrestnih mer še globlje v negativno območje. Razlog za nižanja je gospodarska kriza, ki se je razkrila po odpravi večine stimulacij, ki so jih evropske vlade nudile podjetjem.

(5.) Dogajanje prisili analitike, da začnejo svariti pred morebitnim pojavom višje inflacije, kar cene zlata požene preko 2.500 USD za unčo. Močno zrastejo tudi kriptovalute.

(6.) ZDA in EU v usklajeni akciji prisilijo tehnološki sektor v razbitje na več podjetij in prodajo, kar povzroči kratkoročni padec za več kot 20 odstotkov, nakar sledi okrevanje, saj vlagatelji ugotovijo, da vse skupaj ne pomeni nič slabega za sektor.

(7.) Najbolj nenavadna napoved pa je, da se vse odvija zelo mirno in v smeri rasti.

Vse napovedi, ne le naših, je treba jemati kot špekulacije, nenazadnje gre le za predvidevanja. Še največ koristi boste naredili, če boste napovedi ignorirali in ne poskušali loviti donosov. Dolgoročni trend praktično vseh naložb je pozitiven, zato je za vlagatelje najboljša rešitev ta, da ima portfelj prilagojen stopnji tveganja, ki jo je pripravljen sprejeti ob upoštevanju ročnosti, ki jo ima na voljo. Zgodovina se ne rima, neumnosti ponavljamo sami. Da bi se izognili neumnostim, se izobrazite ali pa se posvetujte s strokovnjakom.

Izkoristite trenutno obdobje za pregled vašega portfelja in morebitno prilagoditev strukture naložb. Naročite se na posvet s svetovalci VZAJEMCI SKUPINA d.o.o.

Myhajlo Todurov je predsednik Naložbenega odbora in finančni svetovalec VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi uredništva spletnega mesta Vzajemci.com. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja