Nižje cene goriv spodbujajo pričakovanje višje rasti

Članek slika

Po posameznih regijah najvišje rasti dosegajo Združene države Amerike, vendar je v Evropi opazen bistven premik v pozitivno območje, še posebej to velja za Francijo.

Tudi ECB stopa na pot odkupov državnih obveznic

Z zasedanjem v prijetno topli ciprski prestolnici Nicosii so se razjasnili zadnji obrisi evropskega kvantitativnega monetarnega popuščanja. Tako tudi Evropska centralna banka, kot zadnja izmed pomembnejših, stopa na pot odkupov državnih obveznic.

Ta korak sta ameriška in japonska centralna banka storili že pred leti, ameriška ga je medtem - oktobra 2014 - celo že dokončala. Čeprav so ocene, koliko so ti izredni programi v resnici prispevali k zdravi gospodarski rasti, nehvaležne, so nedvomno pripomogli k umiritvi razmer na kapitalskih trgih, kjer na obvezniškem trgu opažamo zgodovinsko nizke donosnosti do dospetja.

Tako se tudi slovenska desetletna državna obveznica že večino tedna zadržuje blizu psihološke meje enega odstotka. Tudi delniški trgi so na zgodovinskih rekordih.

Ob vseh zelenih številkah, ki so jih vlagatelji spremljali na borzi, so po drugi strani nemalokrat izstopale rdeče, ki so bile povezane z gospodarsko rastjo posameznih držav. Še posebno trdovratna je bila rdeča barva pri evropski celini, zelo opazna tudi na Japonskem, bolje je šlo razvijajočim se gospodarstvom in Združenim državam Amerike.

Rast se seli tudi v Evropo

Zdi se, da se tudi tu – podobno kot v primeru monetarne politike – zelena dokončno seli tudi na staro celino in v deželo vzhajajočega sonca. Razloge za to lahko poleg izredno spodbujevalne politike centralnih bank najdemo predvsem v bistvenem znižanju cen goriv, ki na družinske in podjetniške bilance blagodejno vpliva v obliki višjega razpoložljivega dohodka, in v ugodnem gibanju tečaja evra oziroma v primerjavi s tečaji pomembnejših trgovinskih partneric.

Zadnja potrditev prebujenja evropskega in japonskega gospodarstva se kaže v prejšnji teden objavljenih indeksih PMI investicijske banke J. P. Morgan, ki merijo razpoloženje med nabavnimi managerji. Indeks je  februarja pridobil 0,9 indeksne točke in zrasel na 53,9, kar kaže na višjo stopnjo gospodarske rasti od trenutno pričakovane.

Najvišje rasti dosegajo ZDA

Po posameznih regijah najvišje rasti dosegajo Združene države Amerike, vendar je v Evropi opazen bistven premik v pozitivno območje, še posebej to velja za Francijo. Podobno velja tudi za nekatere druge makroekonomske kazalce, na primer v prodaji na drobno.

V regiji rastočih trgov se napovedi razlikujejo od države do države, saj se te razlikujejo tudi po svojih značilnostih. Trenutno najslabše kaže Rusiji predvsem zaradi sankcij na račun konflikta v Ukrajini in nižjih cen nafte. Tako naj bi se gospodarstvo v prvem četrtletju zmanjšalo kar za štiri odstotke. Podobno je nižje gospodarske rasti, ki se v razvijajoči se regiji pojmujejo že kot negativne, pričakovati tudi v nekaterih državah, ki so pomembnejše izvoznice energentov ali surovin. Obratno pa seveda velja za države, ki so uvoznice omenjenih dobrin.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja