Nikoli ni prepozno

Članek slika

Tudi če niste več rosno mladi, se vam splača začeti plemenititi denar.

Vas lahko – obljubimo, da brez kakršnega koli slabega namena – povprašamo po vaših letih? Ste stari okrog trideset? Pred vami je še vse življenje. Tu mislimo tudi na naložbe. Če začnete danes, lahko na dolgi rok že z nižjimi, a rednimi vplačili privarčujete res lepe zneske. Pri dobi 30 let in vplačilih po 100 evrov na mesec ob povprečnem 7-odstotnem letnem donosu lahko (brez enega samega evra pologa ob začetku) ustvarite več kot 117.000 evrov. Ampak to je zgolj ilustracija. Znesek, ki bi za varčevanje motiviral vas, izračunajte sami: preverite cilje za varčevanje in izračune, kako jih doseči.

Ok. Ste nam že skoraj ušli, ker niste stari trideset, ampak … petdeset let? Ali pa ste le vzdihnili ob zgornjem odstavku in si mislili kaj v slogu »zame je prepozno, ne splača se mi niti začeti varčevati«?

Počakajte še malo. Seveda je veliko lažje začeti v mladih letih in obrestno-obrestni račun lepo nagradi vsako dodatno leto varčevanja. Ampak včasih se življenje obrne drugače. Morda ste si v mladosti privoščili kakšno lepo potovanje več, namenili prve prihranke za avto, dolga leta varčevali in plačevali kredit za lastno stanovanje, namenili denar za otroke ... S tem ni čisto nič narobe. Ampak zdaj, (recimo) pri petdesetih, zaradi tega ne obupujte in si ne mislite, da ne morete več plemenititi denarja tudi za svoja prihajajoča leta.

Najboljši čas za vlaganje je bil v preteklosti. Ampak drugi najboljši trenutek, da začnete, je danes in ne jutri.


Niste še za odpis: ljudje živimo vedno dlje in vedno bolj kakovostno. Tudi če se za stoti rojstni dan ne nameravate udeležiti teka na sto metrov (če ne verjamete, da je to mogoče, malo pobrskajte po Youtubu, pozitivni občutki in nasmehi ob občudovanju posnetkov veteranov so zagotovoljeni), vas čaka še veliko lepega. In zato se splača tudi plemenititi denar, da si boste lahko uresničili želje tudi v jeseni življenja.

Kako začeti varčevati v poznejših letih?

Na dlani je, da ne začenjate na enakem izhodišču kot tisti, ki so polovico mlajši. Ujeti morate leta, ko niste varčevali. A to ni nemogoče. Prvi in najlažji korak je, da ugotovite, ali lahko že danes namenite za plemenitenje fiksni znesek. Morda razmišljate o nakupu novega avtomobila, o renovaciji kakšnega prostora v domu ali pa se sprašujete, kaj narediti s podedovanim zneskom, ki trenutno leži na bančnem računu in z inflacijo izgublja vrednost. Kaj pa če ta denar danes namenite za naložbe?

Če ste na začetku te zgodbe pri izračunu za 30-letnika zavzdihnili in si rekli, da sami ne morete priti do takega zneska, poglejmo izračun še za vas. Če danes vplačate 20.000 evrov, potem pa 15 let, kolikor boste še gotovo aktivni in ustvarjali spodobne prihodke, vplačujete po 200 evrov, boste ob povprečnem 7-odstotnem letnem donosu tudi vi prišli do skoraj na evro enakega zneska, torej več kot 117.000 evrov.

Škoda bi bilo, če bi danes obupali in kar zavrgli možnost za varčevanje s tako pogosto slišanim izrekom »zame je prepozno«.


Seveda pa imajo krajša obdobja za naložbe – čeprav je tudi 15 let še zelo, zelo lepa doba – druge zakonitosti kot tista, ki trajajo tri desetletja ali še več. Še pomembneje je, da svoj portfelj oblikujete v skladu s stopnjo tveganja, ki ste jo pripravljeni sprejeti. V obdobju, ko še ne načrtujete, da boste potrebovali denar, si lahko privoščite tudi potencialno donosnejše naložbe, tudi če je pri teh volatilnost večja. Ko bo bližje čas, ko boste želeli dostopati do privarčevanih sredstev, pa se bo treba prilagoditi in tedaj boste verjetno konservativnejši.

»Ampak kako naj vem, kam naj investiram?«

Gotovo se boste vprašali tudi to. Morda pa se vam ni treba spraševati le samim. Če imamo starejši kakšno prednost, je to tudi spoznanje, da nismo vedno vsevedni in da se splača prisluhniti tistim, ki se s financami ukvarjajo poklicno.

Kaj pa, če rečemo takole?

1. Izračunajte, koliko se da privarčevati.
2. Pogovorite se s finančnim svetovalcem in naredite načrt, kako boste svoj cilj tudi dosegli.

Nič vas ne bo stalo. Morda pet minut za izračun in kakšno uro za brezplačen pogovor. Vsekakor bo bolje, kot pa da se še naprej prepričujete, da ste vlak za varčevanje že zamudili. Nikoli ni prepozno.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja