Ne ujemite se v past (pre)dragih nakupov in poceni prodaj

Članek slika

Povprečna anualizirana donosnost borznih indeksov je zgodovinsko gledano precej višja od rezultata, ki ga ustvarijo vlagatelji.

Vsi smo ovce …

Največja napaka, ki jo delajo vlagatelji je istočasno tudi ena izmed najbolj pogostih: lovljenje donosov za vsako ceno. Ta slaba navada kupovanja točk skladov po tem, ko te zrastejo in prodajanje po tem, ko te padejo, lahko večkrat naredi več škode na dolgi rok. Seveda je smiselno prodati sklad, ki investira v regijo, ki v tem trenutku nima potenciala ali pa predstavlja previsoko tveganje za vaš portfelj, vendar bodimo realni, koliko ljudi dejansko ve, kaj se bo dogajalo v prihodnje in lahko to podkrepi tudi s konkretnimi podatki? Velika večina nakupov ni posledica raziskav in objektivnega odločanja, ampak sledi naravnemu ciklu trga. Ko je optimizem visok, več vlagateljev na trg plasira vedno več denarja. Ko trgi padejo pa v glavah vlagateljev zavlada strah in naložbo prodajo blizu dnu in se cikel ponavlja v nedogled.

Vsi smo ovce… Če nič drugega za Božič poglejte jaslice in preštejte, kdo je v večini. V vlogi ovce se bomo znašli že samo, če prižgemo televizijski sprejemnik. Čredni nagon imamo v krvi in mediji in celoten sistem, ki je tržno naravnan to samo izkorišča. Enostavnega recepta kako ne biti ovca ni.

Morda menite, da ste dober vlagatelj in si zato lahko privoščite več tveganja. Študije kažejo, da je vaša samozavest mogoče pretirana. Večina izmed nas razmišlja po istem principu. Primer: uspešno predvidevanje prihodnjega dogodka nas zelo hitro naredi preveč samozavestne pri predvidevanju vseh prihodnjih dogodkov. Celo Isaac Newton ni bil imun. Izgubil je bogastvo v South Sea balončku (več o tem na Investopedia.com). In kot je rad poudaril: "Lahko izračunam gibanje zvezd, ne morem pa človeške norosti."

Enostavnega recepta kako ne biti ovca ni

In kaj lahko storite za to, da bi se izognili napačnim odločitvam pri investiranju? Na to se pripravite. Najboljši čas za pripravo svojega portfelja na turbulente čase je takrat, ko so trgi relativno mirni kot danes. Najprej preračunajte vpliv potencialne povišane volatilnosti na trgih na vaš celotni portfelj. Vaš cilj bi moral biti, seveda s pomočjo neodvisnega finančnega svetovalca, najti primerno razmerje med delnicami, obveznicami, denarjem in alternativnimi naložbami. Popolni portfelj bi lahko izkoristil potencial rasti, obenem pa bi omejil izgubo v primeru razprodaj na trgih.

V kolikor ne želite pomoči finančnega svetovalca, se začnite izobraževati o trgih. Začnite z osnovnimi knjigami ter nadaljujte k vedno bolj zahtevnim ter poskušajte sami analizirati dogajanje. Sicer zahteva veliko več časa (tako izobraževanje, kot tudi nadaljnje analiziranje), vendar boste s končnim rezultatom sigurno bolj zadovoljni. Če ne drugega, boste lahko objektivno gledali na dogajanje v primeru korekcij na trgih ter ocenili, če je potrebna prilagoditev vašega portfelja. Navsezadnje, cene delnic niso le nek podatek na monitorju in trgi tudi niso samo velika igralnica, kot si mnogi v Sloveniji to predstavljajo.

In zapomnite si najpomembnejše: Nihče na svetu ne more vedeti, kaj se bo dogajalo na trgih naslednji dan. Nekateri se samo bolje pripravijo, sami ali pa s pomočjo svetovalca.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine ter član Naložbenega odbora. V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja