Ne pozabite na diverzifikacijo vaših prihrankov!

Članek slika

Največje uspehe v zadnjih štirih turbulentnih borznih letih so želi tisti vlagatelji, ki so se vlaganja lotili na preudaren in konsistenten način tako kot je zapisano že v zgodnejših poglavjih prenekaterih priljubljenih knjig o vlaganju prihrankov. Med najbolj pomembnimi temelji tega pristopa zagotovo izstopa priporočilo optimalne diverzifikacije naložb.

Na žalost pa se različni tradicionalni naložbeni razredi (delnice in obveznice razvitih gospodarstev ipd.) v zadnjih letih gibljejo bistveno bolj usklajeno, kar pomeni, da nam nudijo vedno manjšo koristnost pri diverzifikaciji.

Po drugi strani se naložbeni razred obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov nahaja šele v zgodnji fazi odkrivanja velikih institucionalnih vlagateljev kot so investicijske banke, pokojninski in investicijski skladi. Povečanemu povpraševanju s strani najbolj razvitih finančnih institucij sledi tudi ponudba izdajateljev tovrstnih vrednostnih papirjev, držav in podjetij iz omenjene regije, saj se je njihov obseg v letu 2010 povečal že na 9.281 milijard ameriških dolarjev, medtem ko je še v letu 2008 znašal le 6.560 milijard ameriških dolarjev.

Povečano zanimanje vlagateljev za naložbeni razred obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov lahko pojasnimo s pomočjo primerjave mer donosnosti in tveganja z ostalimi tradicionalnimi naložbenimi razredi. Ker so tovrstne obveznice izdane v lokalni valuti (npr. indonezijski rupiji, malezijskem ringgitu, brazilskem realu, ruskem rublju, itd.), vpliva na njihovo donosnost in tveganje poleg gibanja tečaja obveznice tudi tečaj lokalne valute. Kot je razvidno iz spodnje slike se tovrstne obveznice ponašajo ne le z občutno višjo preteklo donosnostjo, ampak tudi z mnogo boljšim razmerjem med pričakovano donosnostjo in tveganjem kot tradicionalni naložbeni razredi. Tako meri njihov kazalec Sharpe (ki meri presežno donosnost na enoto tveganja) kar 0,90. Za primerjavo lahko navedemo, da kazalec Sharpe za razred najbolj kakovostnih obveznic izdajateljev evro območja znaša le 0,68, za razred obveznic manj kakovostnih obveznic (t. i. »High Yield«) pa samo 0,58.

Čemu lahko pripišemo tako uspešno preteklo donosnost ob relativno nizkem tveganju? V prvi vrsti je zavidljiva uspešnost predstavljenega naložbenega razreda osnovana na zdravih makroekonomskih kazalcih držav izdajateljev, saj znaša pričakovana stopnja gospodarske rasti v letih 2011 in 2012 kar 6,8 oziroma 6,9 odstotka in je bistveno višja kot v razvitem svetu. Vse bolj urejeno je pravno okolje, v podjetjih se uveljavljajo dobre prakse upravljanja, nadvse ugodna pa je tudi mlada demografska struktura prebivalstva. Vlagatelje dodatno razveseljuje vse boljša likvidnost obveznic, ki omogoča hitro prilagajanje spreminjajočim razmeram. Obveznice v lokalni valuti regije rastočih trgov je zato v današnjih negotovih časih smiselno umestiti v portfelj vsakega preudarnega vlagatelja.

Gibanje indeksa državnih obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov (EMLC) in indeksa državnih obveznic evro območja (EUR)

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja