Napovedane spremembe bi ubile dolgoročno varčevanje za kratkoročno korist

Članek slika

V minulih dneh je slovensko javnost izrazito razdelila napoved novega načina obdavčitve kapitalskih dobičkov. Še bolj pa so jo razdelile reakcije nekaterih znanih podjetnikov, kot sta Boscarol in Akrapovič.

Prvo, kar je bilo mogoče opaziti pri reakcijah državljanov, je, da večina sploh ne ve, za kaj gre. Temu so veliko pripomogli javni nastopi predstavnikov Levice, ki so nonšalantno (in verjetno namerno, lahko pa tudi zaradi pomanjkljivega znanja) vztrajno mešali jabolka in hruške. Vse skupaj pa je šlo v smer, da nesramno bogati podjetniki nočejo deliti dobička z delavci in da bodo svoje, na plečih proletariata ustvarjeno premoženje prenesli v davčne oaze.

Preberite tudi: Če ste vi tukaj, kdo vodi Venezuelo?

V vsej zmešnjavi se je težko odločiti, kje sploh začeti. Dotaknil se bom tistega, kar je dejansko napisano in po mojem mnenju tudi najbolj sporno. To pa je vključitev kapitalskih dobičkov v dohodnino. V nasprotju z javnim mnenjem to sploh nima nobene zveze z obdavčitvijo dobička podjetja. Gre za obdavčitev razlike med nakupno in prodajno vrednostjo naložbe fizične osebe. V primeru podjetnika to pomeni, da bo, ko si bo izplačal dobiček ali prodal delež v podjetju, obdavčen skladno z dohodninsko lestvico in ne več posebej po ločeni lestvici, ki trenutno velja za kapitalske dobičke in je izrazito naravnana v smer, da dobički in lastniški deleži ostajajo v podjetju dolgoročno (davčna stopnja se namreč z leti zmanjšuje). Ne pozabimo, davek na dobiček podjetja je bil že pred tem plačan!

Kaj pa to pomeni za t. i. 'male ljudi', za katere naj bi poskrbeli zgoraj omenjeni (kaviar)socialisti in kateri zdaj v en glas navijajo za višjo obdavčitev grdih kapitalistov? Morda ima kdo od njih v lasti kakšno delnico npr. Krke? Še bolj verjetno kdo od njih varčuje za starost oz. za dodatek k skromni pokojnini, ki se mu obeta? Po mojem mnenju bi moralo biti ravno njih kot bogate podjetnike še bistveno bolj strah napovedane spremembe. Je kdo pomislil, kaj se bo zgodilo, ko si bo težko privarčevani denar ob upokojitvi izplačal v obliki denarnega premoženja, ali, bog ne daj, celo rente? Da mu bo, po napovedih, država celoten znesek obresti, privarčevanih v 20 in več letih, vračunala v dohodnino – pri čemer bo, zelo verjetno, preskočil v višji dohodninski razred? Ki je višje obdavčen? V celoti, ne le v znesku dobička. Se pravi, da bo plačal višjo dohodnino tudi na svoj osebni dohodek. Verjetno, ker je v tem letu tako veliko zaslužil, pa bo pobasal še zajetno akontacijo dohodnine za prihodnje leto. Ki jo bo plačeval iz svoje izdatne pokojnine.

Kdo ve, morda fantje z baretkami na glavah in majicami Che Guevare računajo ravno na to: da bo v enem letu kdo pod rušo in bo pokojninska blagajna polnejša. Vsekakor pa bo to po njihovem mnogo pravičnejše kot sedaj. 

Mimogrede, strinjam se z njimi v delu, da je treba regulirati in paziti na izkoriščanje delavcev s strani lastnikov kapitala. Vendar bi bilo to potrebno storiti s sprejemom in predvsem nadzorom izvajanja ustrezne delovnopravne zakonodaje, ne davčne.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja