Naj vas ne bo sram unovčevanja dobičkov

Članek slika

Za nami je ena izmed najhitrejših borznih rasti do sedaj. To niti ni tako presenetljivo, če v obzir vzamemo podatek, da smo tik pred začetkom rasti beležili eno izmed najbolj hitrih obdobij padanja tečajev do sedaj. Kar pa je presenetljivo, je hitrost rasti tečajev. 

Ni ravno vsakdanje, da tečaji v enem mesecu izgubijo 35 odstotkov vrednosti, slab mesec zatem pa že gledamo ali bomo priča novim rekordom. Prav tako ni vsakdanje dogajanje okoli nove koronavirusne bolezni, ki smo ji bili letos priča. Svetovno gospodarstvo je pristalo v hibernaciji, vlade in centralne banke pa dobile zadolžitev še dodatno dolivati likvidnost na trge. Ključno je bilo preprečiti padec potrošnje, zapiranja podjetij in odpuščanja ter s tem preprečiti (pre)velik šok za gospodarstvo. Glede na trenutne podatke (napovedi) iz gospodarstva bi lahko rekli, da jim je to uspelo. 

Na tej točki se ne bom več posvečal gospodarstvu ampak borzam, ki tako in tako dokaj uspešno predvidijo dogajanje v gospodarstvu v prihodnjih mesecih, saj pokažejo trenutni sentiment, ki ga bomo na uradnih podatkih videli čez nekaj mesecev. Razviti trgi so zabeležili najhitrejšo rast v zadnjih 40 letih. 

Graf: Povprečno gibanje indeksa S&P 500 v medvedjem trendu

Vir: The Market Ear

Borzni kazalci znova kažejo, da smo vstopili v obdobje evforije in številni vlagatelji sedaj na trg vstopajo ravno zaradi pretekle rasti. Ne pozabite na najbolj pogosto opombo, ki jo lahko preberete na vsakem spletnem mestu, povezanem z investiranjem: pretekli donosi niso garancija prihodnjih donosov. Trgi stavijo na to, da se bodo tisoče milijard dolarjev visoki paketi pomoči prelili na trg. Do tega bo tudi nedvomno prišlo, neposredno in posredno preko višje porabe in investicij v razvoj. Podobni sliki smo priča v EU, kjer so tudi posamezne vlade poskrbele za precej likvidnosti in vsaj za zdaj uspešno nadomestile izpad potrošnje in višjo stopnjo varčevanja gospodinjstev. Na potezi je EU, ki se že skoraj »tradicionalno« ne more uskladiti glede ukrepov. Zelo hitro bomo prišli nazaj v »normalo«, ki smo ji na ravni EU priča zadnjih nekaj let. Znova bo več pozornosti deležen Brexit ter politična nestrinjanja drugih članic, a taka je narava naše unije (kar nas tudi dela manj privlačne od ZDA). Prihajajo tudi podatki iz drugih evropskih držav, ki kažejo na hudo prizadetost zaradi popolnega zaprtja, ki smo mu bili priča. Tudi Evropska komisija je že predstavila predlog 750 milijard evrov velikega svežnja za okrevanje in odpornost držav članic. Čeprav je na trgu poplava denarja, je pričakovati še višje izdatke s strani centralnih bank in še bolj ohlapno monetarno politiko, kot smo ji že priča.

Ocenjujemo, da smo dno krize že videli, bodo pa vplivi, kot je na primer izguba delovnih mest, opazni še kar nekaj časa. Zato tudi morebitne občasne hitre korekcije za takšno obdobje niso nič nenavadnega in ne smejo presenetiti vlagateljev, sploh po eni hitrejših rasti v zgodovini. Je pa zelo težko pričakovati, da bo prišlo do daljšega obdobja padcev, saj imajo trgi radi likvidnost in bi lahko trenutno stanje označili za idealno okolje za delnice.

Med države, ki jih lahko uvrstimo med zmagovalce letošnje krize, nedvomno spada Kitajska. Če bi gledali le na vrednost kitajskih delnic, ne gibanja, ne bi vedeli, da je letošnje leto eno najbolj zahtevnih za državo v zadnjih 40 letih. 

Če na kratko povzamem videnja naložbenega odbora, bi med regijami in državami kot pozitivne izpostavil: Kitajsko, Rusijo, Slovenijo.

Kot negativne: Latinsko Ameriko in Indijo. 

Med sektorji bi za pozitivne označil: energetiko, surovine, tehnologijo in farmacijo. 

Opažam, da številni vlagatelji, ki so v dobrem mesecu s svojimi naložbami ustvarili več kot 25-odstotno donosnost, razmišljajo o začasnem umiku iz delniških naložb, vendar tega ne upajo storiti. Osebno bi rekel, da je unovčevanje dobičkov pozitivno, sploh po takšnem obdobju rasti. V kolikor delniški tečaji v dobrem mesecu dni zrastejo za več kot 30 odstotkov, je popravek navzdol ne samo mogoč ampak je zelo verjeten. V kolikor pa vas skrbi davek na dobiček, se lahko temu prosto izognete z umikom v varen sklad znotraj kakšnega od krovnih skladov. 

Preberite tudi: 

Je davek na dobiček res tako pomemben?

Naložbeni odbor: Pravi trenutek za previdnost

3 najpomembnejše lekcije pri delu s svetovalcem

Pozabite na delnice, če ne mislite biti investirani vsaj 10 let

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.
 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja