Naj vaš dolg ne bo razlog za neuspeh v prihodnosti

Članek slika

Zavedate se, da je varčevanje nujno. Danes to ni več skrivnost. Zakaj si torej zatiskate oči pred dejstvom, da se bo zelo veliko ljudi v pokoju spopadalo z revščino? Varčevalne navade Slovencev so izjemno slabe. Vendar razlogov tokrat ne bom iskal v slabi finančni pismenosti ali v ostalih izrabljenih razlogih, katere že vsi podzavestno ignoriramo.

Živimo v sistemu, ki sloni na potrošnji. Spodbujanje potrošnje pa sloni na finančnem sistemu, ki sloni na zadolževanju. Čeprav bo večina ob prebiranju rekla, da je dolg vedno slab, lahko večji del razvoja v zadnjem stoletju pripišemo ravno zadolževanju. Zadolževanje je lahko tudi dobro - vendar moramo paziti tudi na to, da dolg lahko odplačamo, zadolževanje pa izkoristimo za to, da imamo na koncu več premoženja. Npr., v kolikor zadolževanje izkoristimo za izobrazbo, tečaje, poslovanje z namenom povečanja premoženja in prihodnjih denarnih tokov, ali za lastništvo nepremičnine, ki bo pridobila na vrednosti, lahko smatramo tovrstno zadolževanje za koristno. V tem primeru bomo na koncu dolg zamenjali z dobičkom. Če zadolževanje izkoristite za brezglave nakupe, dolgov pa ne morete odplačevati, v tem primeru koplete jamo sami sebi, saj to počnete na račun vašega prihodnjega blagostanja. 

Jasno je, da je odplačevanje kreditov na prvem mestu. To je tudi pravilno, razen v primeru, da imate višek sredstev in ste prepričani, da boste z vašimi investicijami prejeli višje obresti, kot znašajo obresti na vaš dolg. To je realen scenarij, ki pa je izjemno redek, zato se temu tokrat ne bomo posvečali. Posvetil se bom pozivu, da storite vse kar lahko, da se izognete slabemu zadolževanju oz. vsaj predhodno analizirate koristi in slabosti vašega prihodnjega zadolževanja.

Vaš glavni cilj naj bo čim hitrejše znižanje dolga in ne robotsko odplačevanje. Da bi to dosegli, naredite podroben pregled vseh vaših stroškov in se znebite ali pa znižajte tiste, ki čisto nič ne prispevajo k izboljšanju vašega življenjskega stila. Obstaja veliko podjetij, ki vam mesečno zaračunava nekaj malega denarja za razne ugodnosti, kot so komuniciranje, dostop do interneta in podobno. Prav vsi ponujajo isto kvaliteto storitev, strošek med temi podjetij pa se lahko precej razlikuje. Zakaj bi plačevali nekomu več za isto stvar, ki jo lahko drugje dobite ceneje? Ker so ti zneski majhni, zamahnete z roko; kaj pa pomeni 5 eur na mesec? Ko seštejete več takih zneskov, ter naredite letno simulacijo, hitro ugotovite, da lahko privarčujete par sto eur. Kaj pa zavarovanje za avto? Ste vedeli, da je lahko na letni ravni pri kasko zavarovanjih za isto polico tudi nekaj sto evrov razlike med različnimi ponudniki? Kaj pa stroški opominov pri zamudi roka plačila, tudi če samo za en dan? Povprečna oseba letno preplača različne storitve za več sto evrov in če to pomeni, da boste na koncu odplačali kredite le en mesec prej, je to že pozitivno.

V kolikor imate več kreditov, namenite večji del morebitnih prostih sredstev v odplačevanje tistih z najkrajšo dobo. Ko odplačate prvega, preusmerite razliko v naslednjega. S tovrstnim početjem ustvarjate učinek snežne kepe. V prevodu to pomeni, da bo odplačevanje vedno hitrejše (sicer gre bolj za psihološki, a zelo pomemben vpliv).

Ko odplačate ves dolg, začnite z varčevanjem. V varčevanje usmerite celoten znesek, ki ste ga v preteklosti namenili za poplačilo dolga. Na ta način boste lahko poskrbeli tudi za svojo prihodnost in začeli ustvarjati premoženje, ki vam bo zagotovilo finančno varnost v prihodnje. Ne pozabite, za lastno prihodnost ste odgovorni sami in zanašanje na druge, vam v tem primeru ne prinese nobene koristi. V prvi vrsti boste lahko v primeru neuspeha krivili le sebe.

Vedno poudarjam, da se je za najbolj pomembne zadeve – naše finančno stanje to definitivno je – potrebno obrniti na strokovnjake. Morda gre za vašega znanca, morda za neodvisnega svetovalca, s katerim že sodelujete, morda za nas, ki veljamo za najboljše strokovnjake v regiji. Ne prepuščajte vaše prihodnosti naključju, poskrbite za strokovno pomoč in se naročite na sestanek s svetovalcem. Prvi, spoznavni sestanek, je brezplačen.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja