Naftna dejavnost je (skoraj vedno) obetavna

Vroča delnica Occidental Petroleum uspešno črpa nafto predvsem v ZDA.

Članek slika

Vse kaže, da bodo cene nafte ostale v ospredju pozornosti tudi leta 2012.

Letos je cena za sod zahodnoteksaške lahke nafte najnižjo točko dosegla 13. januarja, ko se je spustila nekoliko pod 98 dolarjev, v zadnjih dneh pa je vztrajno rasla in se spet povzpela nad 101 dolar za sod.

Vzroki za visoke cene nafte se iščejo predvsem v Iranu, ki utegne prekiniti dobavo nafte skozi Hormuško ožino oziroma omejiti njen izvoz na mednarodne trge. Ta možnost je za porabnike nafte precej zastrašujoča, saj Iran s proizvodnjo malo več kot 4,2 milijona sodov na dan pripada krogu največjih proizvajalcev nafte. Izpad večje količine produkcije bi namreč povzročil precejšen pritisk na ceno.

Kako se zaščititi pred ceno nafte?

Tisti, ki se ščitijo pred cenami nafte, to storijo velikokrat z nakupom indeksnega sklada, ki kupuje terminske pogodbe na nafto. Vendar pa takšno ščitenje ni vedno optimalno, saj stroški obračanja terminskih pogodb pogosto povzročijo, da vrednost sklada zaostaja za cenami nafte.

Druga možnost je nakup podjetja, katerega dobiček je zelo odvisen od cen nafte. To je sicer bolj ali manj značilnost vseh naftnih podjetij, vendar načeloma velja, da so cene delnic naftnih podjetij, ki nimajo rafinerij in maloprodajne mreže, na cene nafte še posebno občutljive.

Zanimiva nakupna priložnost

V to skupino spadajo tako imenovana podjetja E&P, ki jim jedro poslovanja predstavlja črpanje in prodaja nafte. Primer takšnega podjetja je ameriška naftna družba Occidental Petroleum (v nadaljevanju Occidental), ki se ukvarja tudi z maloprodajo nafte, vendar ta na letni ravni predstavlja zgolj dobrih sedem odstotkov prihodkov in slabih šest odstotkov čistega dobička. Kar 89 odstotkov njegovega dobička je odvisnega od proizvodnje in veleprodaje nafte. Poleg tega Occidental velja za enega največjih ameriških E&P-jev, saj ima 82 milijard dolarjev tržne kapitalizacije. Približno 64 odstotkov proizvodnje podjetja se nahaja v ZDA, preostala produkcija pa je prerazporejena po Bližnjem vzhodu, Kanadi in Argentini. Ta porazdelitev je pomembna, saj so geopolitična trenja pomemben dejavnik, ki lahko ustavi rast podjetja.

Sicer pa je podjetje z vidika rasti perspektivno, saj je njegova proizvodnja nafte v zadnjih petih letih vztrajno rasla. Poleg tega je podjetje v zadnjih petih letih uspešno nadomeščalo rezerve. Razmerje med počrpano nafto in pridobljenimi nahajališči se je vztrajno držalo nad 100.

Ker analitiki podjetju v naslednjem letu napovedujejo tudi 5,6-odstotno rast prihodkov in štiriodstotno rast dobička, menim, da je zanimiva nakupna priložnost, ki pa lahko predstavlja tudi učinkovito zaščito pred višanjem cen nafte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Skupne obveznice evroobmočja?

21.12.2010

M. Romih

Estonija kot prva baltska država prevzela evro

17.01.2011

M. Romih