»Naftaši« bodo morali pokazati v prihodnje tudi rast v produkciji

Članek slika

Ustvarja se razmik med gibanjem cene nafte in gibanjem vrednosti naftnih družb, ki bi se lahko po objavah rezultatov prvega kvartala zmanjšal z rastjo vrednosti naftnih podjetij

Energetske družbe so se letos gibale zelo neusklajeno v primerjavi z donosom severnomorske nafte Brent, ki diktira svetovno ceno nafte. Brent je letos v prvem kvartalu pridobil 12,7 odstotkov vrednosti, medtem ko so energetske družbe v povprečju pridobile le 4,3 odstotka. Ustvarja se razmik med gibanjem cene nafte in gibanjem vrednosti naftnih družb, ki bi se lahko po objavah rezultatov prvega kvartala zmanjšal z rastjo vrednosti naftnih podjetij

Cena nafte še naprej pada, trenja z Iranom so se rahlo polegle vsaj do naslednjih jedrskih pogajanj , ki bodo 23.maja. Dodatno skuša vplivati na ceno nafte tudi Savdski »naftni« minister Ali al-Naimi, ki vztrajno skuša prepričati medije, da je cena nafte trenutno še previsoka in da bi bila razumna cena pri 100 dolarjev za sodček. Savdski Arabiji tudi ta cena odgovarja, saj je edina, ki presega proizvodne kvote med OPEC članicami. Naftna podjetja so zaenkrat podala mešane rezultate. Glavni krivec za nekoliko slabše rezultate vsaj pri ameriških podjetjih so nizke cene plina in tudi porast stroškov.

Cena plina se je v zadnjem času zelo znižala predvsem zaradi visokih zalog, naraščajoče produkcije in razmeroma tople zime. Veliko podjetij v ZDA je že napovedalo umik plinskih vrtin in preusmeritev v naftne vrtine. Po zadnjih podatkih se je število plinskih vrtin letos zmanjšalo že za 22%. V povprečju so se dobički naftnih podjetij v prvem kvartalu povečali le za 2%, medtem ko sta se ceni nafte brent in WTI povečali za 12,7 in 6,1%.

Mešani poslovni rezultati naftnih podjetij

Presenetljivo dobre rezultate je objavilo podjetje Haliburton za katerega se je pričakovalo, ravno zaradi nizkih cen plina in izpostavljenosti vrtanju plinskih najdišč, da se bodo operativne marže krepko znižale. Kljub temu je objavilo za prvi kvartal višji dobiček za 23% in 30% višje prihodke v primerjavi s primerljivim obdobjem kot lani. Število vrtin za plin so zmanjšali za 17%, medtem ko se je število aktivnih vrtin povečalo za 12%, torej povečali so vrtine za nafto. S tem so dosegli nekoliko višjo maržo na domačem trgu za katerega je kar nekaj konkurentov napovedalo, da bodo operativne marže v prvi polovici leta padle za vsaj 400 bazičnih točk.

Med večjimi vertikalno integriranimi »naftaši« je poročal dobre rezultate Royal Dutch Shell, ki je nekoliko povečal produkcijo nafte (na račun povečane aktivnosti v Nigeriji). Do leta 2017 bodo dvignili produkcijo na 4 milijona sodčkov na dan iz trenutnih 3,5 milijona sodčkov. Povečali so prodajo utekočinjenega plina za 17% predvsem na račun katastrofe v Fukušimi in povečanega povpraševanja s strani Azije.

Ostali naftni velikani so se soočali s padajočo produkcijo. Še posebej Exxon Mobil, ki je razočaralo na strani produkcije, samo proizvodnja nafte je od prvega kvartala lani padla za 7,7 odstotka. V strukturi proizvodnje se jim je povečala produkcija plina, ki sedaj znaša 51,4 odstotka. Boljše rezultate v sektorju so poročali predvsem naftna servisna podjetja. Posebej so izstopala podjetja, ki se ukvarjajo s seizmičnimi raziskavami. Ta so bila v zadnjem letu ob višjih cenah nafte nezanimiva, sedaj pa pričakujejo za svoje storitve precej višje cene. Dobri obeti so tudi pri podjetjih, ki vrtajo v globokomorskih vodah (Ensco, Noble Corp. in Transocean). Tudi pri teh se zvišujejo cene storitev dnevnih najemov ladij, hkrati pa se zopet odpirajo novi posli v mehiškem zalivu, tako da je ponudba vrtalnih ladij kratkoročno omejena. Največ prostih zmogljivosti in možnosti izkoriščanja višjih cen dnevnih najemov pa ima Transocean.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja