Nafta v Aziji neenotno, še vedno pod pritiskom

Članek slika

Na azijskih trgih so trgovci z nafto previdni po precejšnem skoku ameriških zalog. Ta dodatno zbuja strahove, da bodo presežki na naftnih trgih vztrajali krepko v prihodnje leto.

Lahka teksaška nafta z dobavo v decembru se je pocenila za 22 centov na 41,53 dolarja za 159-litrski sod, severnomorska nafta brent, prav tako z dobavo v decembru, pa se je podražila za dva centa na 44,08 dolarja.

Cene nafte so v četrtek strmoglavile po poročilu ameriškega ministrstva za energijo, da so se v minulem tednu zaloge nafte v največji porabnici črnega zlata povečale za 4,2 milijona sodov, kar je precej več od napovedanih 1,3 milijona sodov.

Svetovna poraba nafte ni bila dovolj, da bi zmanjšala presežek zalog, zato analitiki verjamejo, da je za trajen preobrat cen potreben rebalans razmerja med porabo in dobavo.

Med drugim je za povečevanje zalog po mnenju banke Barclays odgovorna visoka proizvodnja nafte v mehiškem zalivu, ki je dosegla ravni iz leta 2010, prav tako pa tudi proizvodnja kartela izvoznic nafte Opec, ki želijo obdržati svoj tržni delež. Proizvodnja Opeca se je v zadnjih mesecih ustalila pri 31,5 milijona sodov na dan.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja