Nafta najnižje v zadnjih 21 letih. Je primerna za nakup?

Članek slika

Cene ameriške nafte, dobavljive v maju, so padle pod 15 dolarjev za sodček. Temu smo priča prvič v tem tisočletju, saj so se cene nafte na tej ravni nazadnje gibale spomladi leta 1999.

Glavni razlog je v tem, da v torek potečejo pogodbe za majsko dobavo. Cene "junijske" nafte so sicer v današnjem trgovanju padle za slabih 6 odstotkov na 23,56 dolarja za sodček.

Kot pravijo analitiki, obstajata dve vrsti trgovcev, ki situacijo izkoriščajo: (1.) tisti, ki trgujejo le s "papirjem" in sedaj množično prodajajo pogodbe in (2.) tisti, ki kupujejo fizično nafto za svoje stranke in pogodbe držijo do poteka oz. dobave surovin. Velika razlika med majsko in junijsko nafto je posledica nizkega povpraševanja in težjega skladiščenja. Po navadi je razlika med posameznimi meseci minimalna in se meri v dolarskih centih.

Situacija sicer ni nepričakovan, saj je povpraševanje zaradi zaustavitve globalne aktivnosti, zelo nizko, zaloge držav so polne in tudi mnogi trgovci čakajo na odboj cene. Tudi dogovor kartela OPEC+ ne bo imel takojšnjega učinka na cene in morajo analitiki najprej še oceniti ali bo rez proizvodnje nafte dovolj visok, da prepreči nadaljnje padce.

Slika: Letošnje gibanje cene nafte WTI z rokom dobave meseca maja. Vir: Bloomberg.

Je nafta primerna za investiranje?

Ne bom dolgovezil, nafta je privlačna. Če je bil trenutni padec posledica cenovne vojne in neobstoječega povpraševanja zaradi polnih skladišč nafte, se bo to s postopnim sproščanjem ukrepov v svetu spremenilo. Privlačne so tudi cene delnic podjetij, ki se z nafto ukvarjajo, vendar so pričakovana nihanja tu izjemno visoka in v veliko primerih neprimerna tudi za profesionalne vlagatelje. Pravilo je, da je cena pod 30 dolarjev za sodček (WTI) primerna za nakup, vendar odsvetujem investicijo deleža portfelja, ki je višji od 10 odstotkov vseh investiranih sredstev.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja