Na dolgi rok stavijo na delnice

Zbrana mnenja domačih analitikov

Članek slika

Predstavnike znanih upravljalskih hiš smo vprašali, katere naložbene oblike in katere ciljne naložbe bodo najbolj obetavne v prihodnje. Daleč od tega, da bi skrivali svoje adute, to je njihovo vsakdanje analitično in svetovalno delo. Enotni so si bili pri tem, da so na daljši rok, najboljša izbira delnice. Med panogami izpostavljajo potrošne dobrine, informacijske tehnologije, energetiko ter surovine in materiale.

Delnice trgov v razvoju z boljšimi donosi od razvitih trgov

Dolgoročno bodo delnice cikličnih sektorjev ter delnice rastočih trgov, zaradi visokih stopenj rasti v rastočih gospodarstvih, imele boljše donose od razvitih trgov, meni Sašo Ivanović iz Triglav skladov. Srednjeročno pa bo boljši donos tako delnic kot obveznic iz rastočih trgov nasproti razvitim trgom. Med sektorji, je na dolgi rok izpostavil sektorja energije in materialov. "Na krajši rok je pričakovano obdobje povišane nihajnosti, kjer bodo med delniškimi sektoji predvidoma bolje poslovali manj ciklični sektorji, glede na nizke obrestne mere pa se bo donos iskal tudi pri obveznicah rastočih trgov," pravi Ivanovič. Meni, da je kratkoročno bolje imeti sredstva razporejena med svetovnimi delnicami in obveznicami držav v razvoju. Kratkoročno izpostavlja tehnološki sektor in široko potrošnjo, sredjeročno pa tehnološki in industrijski sektor.

Največ potenciala v državah JV Azije, Rusiji in Braziliji

Tudi pri Raiffesen banki so mnenja, da predstavljajo delnice na dolgi rok najboljšo izbiro. "Glede na pričakovano stopnjo donosa ocenjujemo, da so delnice, v primerjavi z obveznicami, trenutno primernejša oblika naložbe. Kazalniki vrednotenja so trenutno na zgodovinsko nizkih ravneh, kar, glede na aktualne objave poslovnih rezultatov in napovedi poslovodstev glede prihodnjega poslovanja, kaže na nadpovprečne stopnje donosa, predvsem na dolgi rok. Kratkoročno pričakujemo povečanje nihajnosti cen na delniških trgih, ki bo prineslo nove nakupne priložnosti za dolgoročne vlagatelje," pravi Pavel Smodek.

Geografsko gledano Smodek izpostavlja države JV Azije, Rusijo in Brazilijo. Prednost naštetih regij je, kot pravi, tudi relativno nizka povprečna starost prebivalstva in krepitev srednjega sloja, ki zagotavlja stabilno potrošnjo gospodinjstev. "V okoliščinah, ko se vlagatelji umikajo iz naložb z višjo stopnjo tveganja, so delniški trgi gospodarstev v razvoju pod dodatnim prodajnim pritiskom, vendar ocenjujemo, da so to dodatne nakupne priložnosti za dolgoročne vlagatelje," še pravi. "Glede na kazalnike vrednotenja, so delnice iz sektorjev Energentov (nafta, plin) in Surovin trenutno med najugodnejšimi nakupi, javni projekti držav v razvoju pa zagotavljajo dolgoročno stabilnost povpraševanja po energentih in surovinah na svetovnem trgu," dodaja.

Tudi Kitajci in Indijci si želijo stvari, ki jih imamo zahodnjaki za samoumevne

Na dolgi rok ima največ potenciala sektor potrošnih dobrin. Delnice na trgih v državah v razvoju so na daljši rok najboljša izbira, meni Aleš Lokar iz KD Skladov. Za odobje do 5 let izpostavlja sektor trgovine (izdelki za vsakdanjo rabo) ter energijo. "V obdobju naslednjih nekaj bodo razviti trgi še vedno pod pritiskom velikega javnega dolga, kar bo zaviralo gospodarsko rast razvitih trgov, obenem pa radi recemo, da je narašcajoca kupna moc potrošnika s trgov v razvoju trenutno najvecja neustavljiva sila na Zemlji. Tudi Kitajci in Indijci si želijo stvari, ki jih imamo zahodnjaki za samoumevne. To približevanje bo trajalo naslednji 2 desetletji. V vmesnem obdobju pa pricakujemo mocno rast cen energentov, saj trgi v razvoju z neustavljivo rastjo porabijo kolicinsko vedno vec energije, še posebej za transport, kjer trenutno ni velike alternative nafti in plinu," dodaja.  

Japonska – kombinacija potenciala hitro rastocih držav z diskontom in stabilnosti razvitih delov sveta.

Pri Skupini Alta priporočajo nekoliko bolj defenzivno strukturo portfelja, dokler se ne razrešijo številne negotovosti v zvezi s krizo obmocja evra. Geografsko izpostavljajo predvsem ZDA in hitro rastoce azijske države. Pri azijskih državah omenjajo predvsem domace povpraševanje ter nizko zadolženost v primerjavi z razvitimi državami. Glede ostalih trgov v razvoju so pozicionirani nevtralno. Med državami izpostavljajo predvsem Nemcijo in Japonsko, medtem, ko je mnenje glede Kitajske negativno. Kitajska mora, po njihovem mnenju izvesti številne reforme, ki bodo na srednji rok pomenile pocasnejšo gospodarsko rast. Japonsko pa izpostavljajo kot trg, ki je kombinacija potenciala hitrorastocih držav z diskontom in stabilnosti razvitih delov sveta.

Ob pravih trenutkih se pojavi precej priložnosti za nakup delnic dobrih podjetij

Informacijska tehnologija – sektor igra vedno vecjo vlogo v našem vsakdanjem življenju in ima veliko podjetij z dobrim potencialom rasti, nizko zadolženostjo ter veliko denarja, pravi Alexander Fain iz Probanke upravljanje. "Ceprav na kratki rok delnice mogoče ne izgledajo kot dobra naložba, vendar v današnjih volatilnih casih se ob pravih trenutkih pojavi kar precej priložnosti za nakup delnic globalnih podjetij, ki imajo dolgoletno in stabilno poslovanje. Ob trenutno izredno nizkih dolgorocnih obrestnih merah na obvezniških trgih izgledajo delnice globalnih podjetij s stabilnim poslovanjem in dobrim dividendim donosom edina dobra alternativa," pravi. Izpostavil je še volatilnost - pri volatilnosti, kot naložbeni razred gre za uporabo instrumentov, ki omogocajo izpostavljenost do smeri gibanja volatilnosti namesto smeri gibanja osnovnega instrumenta. To je edini naložbeni segment, ki nima korelacije z drugimi vrstami naložb.

Prednost naložbam iz ciklično naravnanih panožnih skupin

Pri NLB Skladih osrednjo vlogo pri pogledu v prihodnost kapitalskih trgov namenjajo pricakovanemu razvoju evropske dolžniške krize in njenem vplivu na evropske banke in posledicno globalno gospodarsko rast. Pricakujejo okoli 50-odstotni odpis grškega dolga. "Varcevalni ukrepi držav, ki so bili sprejeti v zadnjih casih, bodo pokazali pozitivne ucinke in pripomogli k postopni umiritvi strahov o odplacilni nesposobnosti teh držav (verjetna izjema je Portugalska)," je povedal Blaž Hribar. V takem primeru pricakujejo zmerno pozitivno gospodarsko rast v razvitem svetu, in s tem dajejo prednost naložbam iz ciklicno naravnanih panožnih skupin (npr. Trajne dobrine, Energija, Polprevodniki,…). Prednost dajejo delniškim naložbam pred obvezniškimi in razvitim trgom Zahodne Evrope in Severne Amerike pred naložbami na razvijajoce se trge.

Delnice evropskih in amerških trgov boljša izbira

"Reševanje dolžniške krize in okrevanje evropskega gospodarstva bo verjetno daljše kot si marsikdo od nas želi. Smer, ki jo bodo ubirali svetovni finančni trgi v prihodnje, je delno odvisna od razpletanja trenutno aktualnih zgodb, delno pa od dogodkov, ki jih danes ne moremo niti približno predvideti," pravi Nataša Janževič iz Primorskih skladov. Geografsko gledano, predstavljajo delnice evropskih in ameriških trgov boljšo izbiro. Med sektorji izpostavlja finančni sektor. Za krajše obdobje - do 5 let - izpostavlja sektor surovin in energetike ter tehnološki sektor. Med regijami, poleg Evrope in ZDA, pa še države BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska). Za tiste, ki nameravajo varčevati manj kot 3 leta, pa je mnenja, da so najboljša izbira obveznice in depoziti z variabilno obrestno mero. "Usodo delniških trgov po vsem svetu še vedno kroji strah in negotovost glede oživljanja svetovne gospodarske aktivnosti ter reševanja oziroma širjenja evropske dolžniške krize. Za rešitev slednje ne smemo čakati na čudež ampak na jasne, odločne in usklajene rešitve," še dodaja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja