Modijeva Indija

Članek slika

Pred približno enim letom je Narenda Modi po zgodovinskih volitvah prevzel vodenje Indije. Zmagal je z naskokom, katerega niso pričakovali niti največji optimisti. Prvič od leta 1984 je posamezna stranka dobila več kot polovico vseh možnih sedežev. Izid volitev je pomenil konec vladavine Kongresne stranke. Zmaga stranke, ki jo vodi Modi Bharatiya Janata (BJP) in njenih zaveznikov bi morala po mnenju številnih analitikov poskrbeti za preobrat indijskega gospodarstva.

Praznovanje zmage Modija se je hitro preselilo tudi na indijsko borzo. Indijski borzni indeks Sensex je dosegel novo najvišjo vrednost v zgodovini. Podražila se je tudi indijska rupija, ki je pred tem beležila enega izmed najbolj volatilnih obdobij. Vlagatelji so hitro pozabili na vse težave, s katerimi se je soočala država. Indijo so pred časom postavljali ob bok Kitajski, ampak se je ta razvila v državo, ki zavlačuje s ključnimi reformami. Politični zastoj je eden izmed glavnih problemov, ki je Indiji preprečil, da bi izkoristila svoj ogromen potencial.

(Pre)optimistični cilji

Modi si je ob prevzemu oblasti zastavil zelo optimistične cilje ter napovedal številne reforme, katerim se je prejšnja vlada do zadnjega izogibala. Tako smo pri slovenskih analitikih in upraviteljih premoženja preverili, kako oni gledajo na dogajanje v zadnjih 12 mesecih ter če je Narenda Modi izpolnil njihova pričakovanja. "Drži, Modijev prihod na oblast so spremljala navdušena pričakovanja investitorjev, da bo prišlo do gospodarskega preboja in presekanja gospodarskega zastoja. Vendar pa so poudarki gospodarskega načrta nakazali, da bo vsaj na začetku Modi bolj postopen in da ne moremo pričakovati drastičnih posegov v gospodarstvo. Osebno sicer menim, da je že pred razpletom  volitev prelom pri dojemanju Indije s strani tujih investitorjev predstavljalo imenovanje Raghurama Rajana na čelo indijske centralne banke. Tako kredibilen in priznan strokovnjak na čelu RBI je takoj pokazal svojo vrednost pri komunikaciji s tujimi investitorji, kar se je odrazilo na stabilizaciji indijske valute. Hkrati pa je Indiji zelo pripomogel padec cen nafte, zaradi česar se je delno sprostil pritisk na javne finance in inflacijo," pravi Peter Jenčič, upravitelj premoženja ALTA Skladi, ki meni, da za navdušenje investitorjev ni zaslužen zgoljj Modi, temveč gre za kombinacijo številnih dejavnikov.

"Bistvene reforme še čakajo," pa na drugi strani meni Matjaž Dlesk iz Triglav Skladi. "Veliko se pričakuje od napovedane davčne reforme, saj je davčna zakonodaja v Indiji trenutno ena izmed najmanj transparentnih in neučinkovitih v svetovnem merilu. Poenostavitev in poenotenje davčne zakonodaje, ki naj bi stopila v veljavo prihodnje leto, v vseh Indijskih provincah bi fragmentiran indijski trg spreobrnil v enoten trg, to pa bi izjemno pozitivno vplivalo na indijska podjetja kot tudi na domače potrošnike. Čeprav je davčna reforma oddaljena vsaj še eno leto, ideja o enotnem trgu že danes blagodejno vpliva na optimizem v državi, kar se delno odraža tudi v povečani gospodarski aktivnosti v državi," se z njim strinja Sašo Šmigič iz KD Skladi. "Posodobitev in izgradnja infrastrukture, je poleg kaotične davčne ureditve drugo ozko grlo, ki Indiji preprečuje hitrejši razvoj in tudi na tem področju se v Indiji obeta veliko sprememb v bližnji prihodnosti. Vlada je letos izdatno povečala delež proračunskih sredstev namenjenih za tovrstne projekte," še dodaja.

Začetno navdušenje investitorjev zaradi izvolitve novega premiera se je hitro preselilo na delniški trg. Se je pa dogajanje v zadnjih nekaj mesecih umirilo. "Prvih nekaj mesecev po volitvah je bilo »norih«. V zadnjem času je dobro vidna normalizacija pričakovanj investitorjev, saj je po začetni evforiji in navdušenjem nad vsem indijskim prišlo obdobje šibkejšega poslovanja podjetij in zaradi FEDa tudi globalne negotovosti na kapitalskih trgih. V Alti to šibkost izkoriščamo za povečevanje izpostavljenosti," dogajanje komentira Jenčič.  "Rast delniških tečajev bo v prihodnje bolj pogojena z uspešno implementacijo zastavljenih reform in rastjo dobičkov podjetij," pa dodaja Šmigič.

Po poti Kitajske

Sheila Patel iz Goldman Sachs Asset Management International je v svojem govoru v prvem četrtletju na forumu Global Financial Markets Forum v Abu Dabiju povedala, da "se Indija nahaja tam, kjer je bila Kitajska v začetku tega tisočletja".

"Se strinjam," pravi Janez Jaki iz Vzajemci Skupine. "Indija tudi praktično še nima zgrajene infrastrukture. Zgraditi bo potrebo še ogromno železnic in cest," še dodaja Jaki, ki meni, da bosta potrošnja in gradbeništvo v Indiji v prihodnje predstavljala velik potencial za vlagatelje. "Zaradi dvoštevilčne rasti stroškov dela in upočasnitve največjega procesa urbanizacije v zgodovini človeštva, Kitajska izgublja status svetovne nizkocenovne proizvajalke. Prihodnja rast na Kitajskem bo v veliki meri odvisna od domače potrošnje in ne toliko od investicij v infrastrukturo in proizvodnje nizkocenovnih proizvodov. Kampanja »proizvedeno v Indiji« je ena izmed aktivnosti, ki kaže, da želi danes štafetno palico prevzeti Indija. Kitajska je razvijajočim se državam pokazala, kaj je moč storiti v 30-ih letih in upam, da bo Indija sledila. Pomembna razlika med indijo in Kitajsko je v politični ureditvi, saj je Kitajska centralno vodena država, Indija pa s svojimi 1,3 milijarde prebivalcev tvori največjo demokratično državo na svetu. Ko pomislim, kako težko je v Sloveniji z manj kot dvema milijonoma prebivalcev, dobiti politični konsenz pri pomembnih razvojnih vprašanjih, morda največji izziv Indije leži v uspešnosti usklajevanja mnenj in želja političnih strank, ki zastopajo 1,3 milijarde volivcev," pa pravi Sašo Šmigič. Ravno demografsko situacijo izpostavlja tudi Peter Jenčič, ki pravi, da je "demografski potencial Indije na daljši rok navdušujoč, saj take mase mladih ljudi nima nobena druga država." "Tudi relativno na velikost delovne sile je Indija pred obdobjem, ko bo žela t.i. demografske dividende," meni Jenčič.

Eno glavnih vprašanj, ki se pojavlja, je kako bo monetarna politika ameriške centralne banke (Fed) vplivala na indijsko gospodarstvo. "Indija ne spada med zelo zadolžene države. Problem je lahko proračunski deficit. V primeru uspeha reform (predvsem deregulacije) ne pričakujem, da bo prišlo do težav s financiranjem proračuna tudi ob dvigu obrestne mere. Indijski lokalni trg ni povsem odprt za tuje investitorje, tako da bi bil tudi vpliv dviga obrestnih mer omejen," meni Matjaž Dlesk. "Seveda so tu izvzeta indijska podjetja, ki večino prihodkov ustvarijo na tujem. Ta bi lahko bila bolj prizadeta, v kolikor bi se gospodarstva razvitih držav začela ohlajati," še opozarja. Strinjata se z njim tudi Jaki in Jenčič, ki pravita, da je Indija tudi umik QE dobro prestala. Kar kaže na to, da investitorji ocenjujejo, da je domače povpraševanje dovolj močno in sposobno prenesti nekoliko manj globalne likvidnosti.

Zaključek

Zaključimo lahko, da Indija nedvomno predstavlja izjemno priložnost za dolgoročne vlagatelje. Veliko pa bo odvisnega od uspešnosti izvedbe (optimističnih) reform, ki si jih je zastavil Narenda Modi. Analitiki so mnenja, da država ima potencial, da postane druga Kitajska in uspeh te sčasoma tudi preseže. Vendar pa tveganja kljub temu še vedno ostajajo.

Tabela: Seznam vzajemcev, ki velik del sredstev investirajo v indijske delnice (na dan 18.6.2015 ob 00:00)

Vzajemni sklad

Letos v %

3 leta v %

5 let v %

KD Indija - Kitajska 14,72 72,39 50,96
Infond BRIC 13,41 22,63 6,20
ALTA BrazilRussiaIndiaChina 12,93 11,35 -12,59
Templeton BRIC Fund [A] 12,59 14,35 -4,83
Templeton BRIC Fund [N] 12,34 12,68 -7,16
Templeton BRIC Fund - H1 [A] 4,79 0,75 -16,15
Franklin India Fund [A] 4,44 70,68 46,62
Franklin India Fund [N] 4,06 66,88 41,25
ALTA INDIA 3,16 46,05 1,58
Amundi Funds Equity India Select -0,25 40,21 13,43

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

DZUBOX: »Za malo bolj pogumne je Turčija primerna, ne bi pa pretiraval z deležem«

01.03.2017

M. Arzenšek