Mobius: Pripravite portfelje na 30 odstotni padec

Članek slika

Na svetu bi težko našli vlagatelja na delniških trgih, ki ne bi poznal legendarnega Marka Mobiusa, dolgoletnega vodilnega moža Franklin Templeton, skladi katerih se med drugim tržijo tudi v Sloveniji. 

Čeprav se je pred kratkim, po več kot treh desetletjih izjemno uspešnega delovanja, umaknil iz oči javnosti, je še vedno dejaven. V svoji zadnji izjavi za londonski finančni portal Financial News je posvaril pred korekcijo, ki bo po njegovem mnenju presegla 30 odstotkov. In ko to izjavi eden izmed najboljših vlagateljev vseh časov, je smiselno to izjavo vzeti resno. 

Mark Mobius je najbolj znan po svojem dolgoročnem sodelovanju - od 1987 do 2018 - s Templeton Funds, pozneje Franklin Templeton Funds. Bil je tudi eden izmed pionirjev pri investiranju v države v razvoju. Leta 1987 ga je najel še bolj legendaren Sir John Templeton. 

Učinek snežne kepe

"Vidim 30 odstotni padec. Ko je zaupanje potrošnikov na najvišji ravni v zgodovini, to ni nič dobrega. Trg izgleda, kot da samo čaka na sprožilec, ki bo vse skupaj podrl. Ni mogoče napovedati vzroka - mogoče naravna katastrofa ali pa celo vojna s Severno Korejo," je posvaril Mobius. Dodal je tudi, da je nevarnost še toliko večja zaradi priljubljenosti ETF skladov in algoritmov. 

Trgovanje z ETF skladi predstavlja približno polovico vsega prometa z ameriškimi delnicami. "ETF predstavljajo tako visok delež prometa, da bodo stvari le še poslabšali, ko se bo stanje na trgu obrnilo," je dodal Mobius. Ta izjava je na mestu, saj ko vlagatelji v pasivnih ETF skladih začnejo prodajati svoje pozicije, udarijo po vseh delnicah in segmentih trga naenkrat. In vsak val prodaj potisne trg nekoliko nižje, kar posledično sproži nov val paničnih prodaj. 

Tudi računalniški programi, ki sami trgujejo na borzi, po mnenju legendarnega vlagatelja predstavljajo velik problem. Algoritmi namreč delujejo neprestano in nimajo varovalk, ki bi lahko ustavile njihovo delovanje. Zato val paničnih prodaj na trgih lahko sproži likvidacijo številnih pozicij, kar posledično vpliva tako na hitrost kot tudi višino padca na trgih. 

Korekcija ali začetek nove krize? 

Mobius napoveduje korekcijo v višini 30 odstotkov, ki po definiciji pomeni začetek medvedjega trga (padec, ki preseže 20 odstotkov). Ni pa bivši vodilni mož Templetona edini, ki v prihodnjem obdobju vidi nemir na trgih. Scott Minerd, vodilni pri Guggenheim Investment Partners, napoveduje val propada podjetij zaradi naraščajočih obrestnih mer ter posledično padec na trgih v višini 40 odstotkov. 

Pritrdili bi lahko temu tudi nekateri kazalci na trgih, čeprav znakov za alarm še niso sprožili. A kot je znano, medvedji trgi so dobri napovedovalci recesij, a vlagateljem ne pomagajo kaj dosti, saj se zgodijo nenapovedano, še preden se razmere v gospodarstvu poslabšajo. 

Kaj lahko stori povprečni vlagatelj? 

To seveda ne pomeni, da bi morali vlagatelji nemudoma odprodati vse svoje delniške naložbe. A preventiva oz. prilagoditev portfelja trenutnim razmeram bi bila priporočljiva. Eden izmed bolj optimalnih načinov je, da prilagodite portfelj tako, da bo prinašal obresti, ne glede na stanje na trgih. To lahko dosežete z manjšim deležem delniških naložb, delom obvezniških ter delom naložb s fiksnim donosom. Tako bodo donosi lažje predvidljivi, tveganje portfelja pa občutno nižje.

V vsakem primeru pa vam priporočam, da se posvetujete z neodvisnim finančnim strokovnjakom, ki bo za vaš profil vlagatelja tudi sestavil ustrezno strukturo oz. razmerje med posameznimi naložbami. Upoštevajte seveda, da strokovnjaki niso jasnovidni, le imajo dovolj znanja, da vam podajo nasvet. Tako se prepričate, da vaš portfelj sledi začrtani naložbeni strategiji, preprečite prekrivanje naložb, uskladite tveganje z vašim naložbenim profilom in optimizirate razmerje med tveganjem in pričakovanim donosom. 

V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Asistenco pri spremljanju ter prilaganju naložbenih portfeljev lahko prejmete tudi iz strani naših strokovnjakov. Vzajemci SKUPINA je največje neodvisno podjetje, ki je v 17 letih delovanja pomagalo že več kot 20.000 posameznikom. Pohvali se lahko z internim Naložbenim odborom, ki na mesečni ravni svoja razmišljanja, pričakovanja in pregled trgov pošilja vsem naročnikom osnovnega paketa Naložbenega svetovanja v vrednosti 244 EUR / letno. Za več informacij pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja