Leto 2020 je bilo leto za plavanje s tokom

Članek slika

Lani obrata ni bilo, največ so pridobile naložbe, ki so zaznamovale že leto 2019.

Preden potegnemo črto pod letom 2020, ki bi ga radi čim prej izbrisali iz kolektivnega spomina, si na hitro poglejmo, kakšni so bili evrski donosi glavnih premoženjskih razredov in nekaterih zanimivih segmentov delniških in surovinskih trgov. Resnici na ljubo, bi lahko za veliko večino realnih in finančnih naložb paradoksalno rekli, da je bilo leto 2020 prej nadpovprečno ali celo čudežno leto (annus mirabilis), kot pa leto groze (annus horribilis).

Če analiziramo donose z nekoliko drugačne perspektive, nam takoj pade v oči, da je bilo leto 2020 posebej neusmiljeno do »contrarian« investitorjev, ki radi trmasto plavajo proti toku in se najbolj udobno počutijo osamljeni na nasprotnem bregu prevladujočega sentimenta. Ti investitorji, ki so lani ob tem času stavili na delnice, sektorje in regije, ki so se najslabše odrezali v letu 2019, so doživeli katastrofo z najslabšim izkupičkom v zadnjih treh desetletjih.

Če bi lani med 250 največjimi svetovnimi korporacijami stavili na deset najslabših naložb iz leta 2019, ki so v povprečju izgubile 9 odstotkov, bi v letu 2020 izgubili dodatnih 25 odstotkov. Če pa bi stavili na deset zmagovalcev, ki so leta 2019 v povprečju pridobili 87 odstotkov, bi leta 2020 v dolarjih pridobili skoraj 50 odstotkov vrednosti (vir: Citi Research).

Vir: Bloomberg.

Razlika v donosih med zmagovalci in poraženci je bila lani neverjetnih 75 odstotnih točk, pa tudi sicer je bila »zadnji bodo prvi« naložbena strategija izjemno uspešna samo v treh ekstremnih primerih - leta 2000 po poku internetnega dot.com balona, leta 2009 po koncu velike finančne krize in leta 2016 v času ciklične rotacije v podcenjene finančne in surovinske delnice.

Po koncu koronavirusne recesije, na začetku novega borznega in poslovnega cikla, so se na delniških trgih ustvarile idealne razmere, da se odvije redko videna dramatična zamenjava med zmagovalci in poraženci na lestvici donosov. To v praksi pomeni, da bodo aktivni vlagatelji nekoliko nadpovprečno izpostavljeni do gospodarsko občutljivih cikličnih sektorjev energetike in finančnih storitev ter podpovprečno izpostavljeni do sektorja informacijske tehnologije in spletnih trgovcev, ki jih uvrščamo v sektor trajnih potrošnih dobrih.

Damjan Kovačič je specialist za upravljanje pri družbi SAVA INFOND, družba za upravljanje, d.o.o.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič