Leto 2019 je bilo eno izmed najbolj stabilnih za vlagatelje

Članek slika

Ob pregledu letošnjih rezultatov vzajemcev in posameznih borz je jasno, da ste morali imeti res nesrečo, če ste z nakupom posameznega vzajemnega sklada ustvarili izgubo, saj jih je le 7 takih, ki niso beležili pozitivne donosnosti z najslabšim rezultatom -1,54 odstotka. 

Zadnji dan leta 2019 zaznamuje praznik, saj so številne borze po svetu zaprte oz. imajo skrajšan trgovalni dan, saj se investitorji ob praznikih rajši posvetijo bližnjim in ne trgovanju. Zato je na mestu, da pogledamo, kateri trgi so nas letos najbolj nagradili, saj večjih sprememb pred koncem leta ni več pričakovati. 

Grčija, Rusija in Italija so bili najdonosnejši evropski trgi letošnjega leta, poroča CNBC.com. Gre za trge, ki so jih številni analitiki označili za najbolj tvegane, nestabilne, preveč odvisne od surovin ali pa s kombinacijo vsega naštetega. To samo kaže na to, da je nakup varnih naložb le redko recept za visoko donosnost vaših prihrankov. 

Grški borzni indeks je letos pridobil 43 odstotkov, kar ga uvršča na prvo mesto na svetu. Nekoč najbolj problematična evropska država je letos končno dočakala robustno okrevanje, kar se je še najbolj poznalo na delnicah grških bank.

Ruski borzni indeks je v letošnjem letu, ki ga je v veliki meri zaznamovala ruska centralna banka, zrasel za 29 odstotkov. Uspešni ukrepi centralne banke so Rusijo popeljali iz recesije, v kombinaciji z ukinitivijo nekaterih sankcij, je ruska borza postala veliko bolj privlačna za tuje investicije. 

Italijanski borzni indeks je letos zrasel za 28 odstotkov. Italija velja še za enega evropskega bolnika, ki je neprestano v sporu z Brusljem in kjer vlade padejo bolj pogosto kot športniki na dopingu. Veliko vlagateljev je obupalo nad evropskimi trgi, ampak ohlapna politika ECB je znova zbudila zanimanje za najbolj ranljive trge.

Kaj pa sektorji? Pri pregledu vzajemnih skladov, ki so na voljo v Sloveniji, so vlagatelji letos največjo rast beležili v sektorju informacijske tehnologije, saj so skladi iz tega področja v povprečju pridobili dobrih 40 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je bil najdonosnejši sklad letos Infond Technology, vrednost katerega se je zvišala za okoli 50 odstotkov.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja