Leto 2014 zaznamovano z obnovo rasti

Članek slika

V naslednjih 12 mesecih ne pričakujemo nobenega bistvenega izboljšanja rasti v državah BRIC zaradi uvedbe strukturnih sprememb. Vrhunec dinamike globalne rasti bo predvidoma nastopil v začetku leta 2015.

•    Avstrija se je izvlekla iz gospodarske suše
•    Pospešeno okrevanje v srednji in vzhodni Evropi: srednja Evropa vodilna z vidika rasti
•    ZDA: Ameriška centralna banka začenja z normalizacijo fiskalnih politik
•    Globalni trgi lastniških vrednostnih papirjev: profil tveganj in donosa ostaja privlačnejši od številnih alternativ s stalnim donosom
•    Cilj indeksa ATX: 2.800 točk do konca leta 2014
•    Favoriti za Avstrijo ter srednjo in vzhodno Evropo: Mayr-Melnhof, Uniqa, Immofinanz, Alior Bank, Ciech in CTC-Media

“ Evropo kot tudi celoten svet v letu 2014 zaznamuje obnova rasti. Za evrsko območje novo leto ne bo prineslo le številnih novih ureditev v okviru Basla III, temveč bomo z Latvijo dobili tudi novo državo članico. Presežna likvidnost na globalnih trgih se bo končala zaradi umika ameriškega programa nakupa obveznic. V prvem četrtletju bo trend hitro rastočih trgov zaostajal za uveljavljenimi trgi. Razvojne smeri se bodo razlikovale, saj bodo države, ki uvajajo reforme, še naprej izkazovale višje donose,” tako Peter Brezinschek, vodja raziskav pri Raiffeisen Bank International AG (RBI), začne svojo predstavitev dveh publikacij “Strategija globalnih trgov” in “Strategija srednje in vzhodne Evrope” za prvo četrtletje 2014.

“V naslednjih 12 mesecih ne pričakujemo nobenega bistvenega izboljšanja rasti v državah BRIC zaradi uvedbe strukturnih sprememb. Vrhunec dinamike globalne rasti bo predvidoma nastopil v začetku leta 2015. Torej bi napovedi BDP za to leto morale presegati potencialno rast. Opaziti je tudi, da se bodo razlike v rasti v evrskem območju zmanjševale,” še doda Brezinschek.

Avstrija se je izvlekla iz gospodarske suše

V drugi polovici leta 2012 in v prvi polovici leta 2013 se je avstrijsko gospodarstvo večinoma borilo za ohranitev dosežene ravni. Sledilo je rahlo okrevanje gospodarske dejavnosti v tretjem četrtletju 2013. Prvič od začetka leta 2012 so bruto investicije v osnovna sredstva (GFCF) ter javna in zasebna potrošnja več prispevali k rasti BDP (qoq) kot zunanja trgovina, ki je bila prej glavni steber rasti. Trend povečanja domačega povpraševanja v povezavi z zmanjševanjem odvisnosti od zunanje trgovine naj bi še naprej zaznamoval dinamiko poslovnega cikla v prihajajočih četrtletjih.

“V prihajajočih četrtletjih pričakujemo nadaljnje okrevanje dinamike rasti. Vrhunec poslovnega cikla bi moral biti dosežen v zimski polovici leta 2014/2015. Za leto 2014 torej napovedujemo pospešitev rasti na 1,5 odstotka od ocenjenega 0,3-odstotnega povečanja v letu 2013, čemur bo sledila 2,3-odstotna rast v letu 2015,” je Brezinschek precej optimističen glede rasti za Avstrijo.

Pospešeno okrevanje v srednji in vzhodni Evropi : srednja Evropa vodilna z vidika rasti

Gospodarski položaj se je glede na pretekla leta bistveno spremenil. Medtem ko so bile od zadnjega izboljšanja številke rasti največje v Skupnosti neodvisnih držav, se od poletja 2013 gonilo gospodarske rasti vse bolj pomika k srednji Evropi (SE). Predvsem Poljska, Češka republika in Slovaška v regiji prevzemajo vodilni položaj. “Medtem ko v srednji Evropi v letu 2014 pričakujemo okoli 2,3-odstotno rast, ocene rasti za Skupnost neodvisnih držav ostajajo dokaj zadržane. Zlasti Rusija s samo 1,7 odstotka in Ukrajina z ničelno rastjo BDP zaostajata za pričakovanji. Glavni vzrok vidimo v pomanjkanju modernizacije v naftnem in plinskem sektorju. Nezadostne so še vedno tudi spodbude za proizvodnjo visokokakovostnega potrošnega blaga in preusmeritev odliva kapitala v bruto domače investicije v osnovna sredstva,” Brezinschek analizira vzroke za šibko rast v Skupnosti neodvisnih držav.

Opaža dva glavna dejavnika, ki prispevata k vodilnemu položaju srednje Evrope z vidika rasti: ”Srednja Evropa je v prednosti zaradi močnih gospodarskih povezav z Nemčijo, ki je generator moči v evrskem območju. Poleg tega so te države okrepile konkurenčnost svojih industrijskih panog v razmerju do uvoza zaradi nizkih stroškov dela na enoto.”

ZDA: Ameriška centralna banka začenja z normalizacijo fiskalnih politik

Po špekulacijah v maju in ponovnem septembrskem preklicu je odločitev za umik iz ameriškega programa nakupa obveznic zdaj dokončna. Ameriška centralna banka načrtuje postopno zmanjševanje programa nakupa obveznic, ki bo dokončano v zadnjem četrtletju 2014. Kljub temu je za leto 2014 načrtovano povečanje bilance stanja v višini 450 milijard USD, ki znaša 3 odstotke BDP.

“Še vedno močno dvomimo v časovni načrt ameriške centralne banke za normalizacijo njenih fiskalnih politik. Razlog za to je njena gospodarska rast v letu 2014, ki bo precej boljša v primerjavi s prejšnjim letom. Stopnja brezposelnosti se bo verjetno še naprej zniževala, posledično pa naj bi se plače zvišale. Pričakuje se, da bo opredeljeni 6,5-odstotni prag stopnje brezposelnosti dosežen že v zadnjem četrtletju 2014. Čeprav ameriška centralna banka nakazuje dvig obrestne mere šele v drugem polletju 2015, lahko prvi porast obrestne mere pričakujemo že v začetku leta 2015,” je Brezinschek skeptičen do zadnjih izjav ameriške centralne banke.

Globalni trgi lastniških vrednostnih papirjev: profil tveganj in donosa ostaja privlačnejši od številnih alternativ s stalnim donosom

Dolgoročni donosi državnih obveznic v ZDA in evrskem območju se bodo med letom verjetno povečali zaradi pospešene gospodarske rasti. Z izjemo Rusije in Turčije so donosi od državnih obveznic v srednji in vzhodni Evropi razmeroma nizki. Hkrati s povečanjem donosov v evrskem območju med letom 2014 analitiki pričakujejo vzporeden razvoj državnih obveznic v srednji in vzhodni Evropi s povečanjem od 50 do 70 bazičnih točk v primerjavi s koncem leta 2013.

V primerjavi s pogosto nizko ali negativno dejansko donosnostjo varnih alternativ naložb z nespremenljivo obrestno mero se zdi, da je odnos med tveganjem in donosom pri globalnih lastniških vrednostnih papirjih uravnotežen, še toliko bolj ob predpostavki okrepitve svetovne gospodarske proizvodnje in obetov rahle rasti dobičkov v celotnem letu 2014. Izčrpanost dobičkonosnega cikla omejuje potencial cen delnic v ZDA. Priporoča se nakup lastniških vrednostnih papirjev v evrskem območju. Na Evropo pozitivno vpliva nadaljnja stabilizacija rasti, obetajoči se večji donosi in razponi, zmerne ocene in pomanjkanje visoko donosnih alternativnih naložb.

V srednji in vzhodni Evropi Raiffeisnovi analitiki na splošno opažajo potencial borznih indeksov, da ponovno stopijo v korak. Kljub temu se napovedi donosnosti za leto 2014 precej razlikujejo v razponu od 6 do 13 odstotkov. “Na Poljskem se za leto 2014 pričakuje, da se bodo dobički zmerno povečali za 2,5 odstotka. Ocena razmerja med ceno delnice in dobičkom na delnico za leto 2014 v višini 13,0 je glede na pretekla gibanja zmerna in nekoliko nad stopnjo v Zahodni Evropi. Poleg tega lahko potem, ko je poljska vlada podrobneje pojasnila pokojninsko reformo, zasebni pokojninski skladi postanejo neto prodajalci poljskih delnic prej, kot je bilo pričakovati,” utemeljuje Brezinschek nizko oceno poljskega borznega indeksa.

“Z donosnostjo plus 26 odstotkov je bil v letu 2013 romunski BET očitno v samem vrhu. Politični in gospodarski pogoji zagotavljajo dobro osnovo za nadpovprečno donosnost bukareške borze. Vlada je naredila svojo domačo nalogo in vzdržuje proračunsko disciplino. V bistvu je ocena romunskih delnic še vedno videti privlačna, kljub vzponom. Z vidika indeksa razmerje med ceno delnice in dobičkom na delnico za leto 2014 znaša 6,5,” nadaljuje Brezinschek.

Cilj indeksa ATX: 2.800 točk do konca leta 2014

Opazno izboljšanje makroekonomskih podatkov bi moralo biti glavno gonilo trgov lastniških vrednostnih papirjev v letu 2014. Tudi trajne nizke obrestne mere podpirajo lastniške vrednostne papirje kot naložbeni razred. Stefan Maxian, glavni analitik pri Raiffeisen Centrobank (RCB) pojasnjuje: “V tem tržnem okolju napovedujemo, da se bo do konca leta indeks ATX povzpel na 2.800 točk.“ Čeprav je v letu 2013 razmerje med ceno in donosom delnic na avstrijskem trgu lastniških vrednostnih papirjev (indeks ATX plus 6 odstotkov) in več indeksov v vzhodi Evropi (npr. WIG 20 minus 7 odstotkov, BUX plus 2 odstotka) zaostajalo za razvojem trgov zahodne Evrope (npr. EuroStoxx plus 18 odstotkov), pa po besedah analitika pri RCB z nadaljnjo blažitvijo odpora pred tveganji in boljšimi tržnimi pogoji naložbe v lastniške vrednostne papirje v regiji postajajo privlačnejše. Indeks ATX trenutno izkazuje razmerje med ceno delnice in donosom na delnico za leto 2014 v višini 11,9.

Favoriti za Avstrijo ter srednjo in vzhodno Evropo: Mayr-Melnhof, Uniqa, Immofinanz, Alior Bank, Ciech and CTC-Media

Glavni analitik pri RCB meni, da so Mayr-Melnhof, Uniqa in Immofinanz favoriti na domačem trgu lastniških vrednostnih papirjev. Po mnenju Maxiana “se z delnicami Mayr-Melnhof trguje s precejšnjimi diskonti v primerjavi z drugimi v skupini, za katere menimo, da so njihove delnice nekoliko pretirano ocenjene. Obenem verjamemo, da bodo nedavni prevzemi pozitivno vplivali na skupino, zato pričakujemo povečanje stopnje EBIT za okoli 10 odstotkov letno v 2014 in 2015”. Kar zadeva Uniqa, RCB zlasti izpostavlja pričakovani veliki dobičkonosni trenutek kot posledica programa prestrukturiranja Uniqa 2.0. Pričakuje se, da bo skupina med letoma 2012 in 2015 povečala dobiček pred davki z 205 milijonov EUR na 503 milijonov EUR, predvsem zaradi dveh gonilnih sil: na eni strani varčevalni ukrepi in na drugi strani okrepljena uporaba distribucijskega kanala mreže Raiffeisen v Avstriji ter v srednji in vzhodni Evropi, kot tudi splošno okrevanje z vidika prodora zavarovanja v države srednje in vzhodne Evrope. V nadaljevanju leta 2014 se pričakuje, da bo na delnice Immofinanz še naprej ugodno vplivala načrtovana ločitev segmenta prebivalstva (BUWOG) od portfelja poslovne lastnine. Poleg tega prisotnost v Moskvi zelo pozitivno vpliva na razvoj poslovanja, saj zagotavlja visoke donose od najemnin.

Na Poljskem analitiki pri RCB v letu 2014 stavijo na Alior Bank in kemijsko družbo Ciech. Po uspešni dokapitalizaciji je Alior Bank ugodno vrednotena. Poleg tega se lahko pričakuje krepka rast posojil in opazen dvig neto obrestne marže. Za družbo Ciech pa njeno osredotočanje na neorganske kemikalije (soda ter silikati in steklo), ki niso vezane na naftne derivate, pomeni, da je manj izpostavljena nedavnim neugodnim gibanjem na evropskem trgu. Poleg tega se lahko v segmentu sode pričakujejo cenovni vzponi, obseg prodaje sode pa se bo verjetno povečal, spodbujen z ukrepi povečevanja zmogljivosti na Poljskem. Ruska medijska skupina CTC Media je nekako zamudila štartni znak za medijske delnice poleti 2013, tako da je položaju pripravljenosti za izstopajočo donosnost v prihodnje. Glavni pozitivni impulzi bi lahko bili boljša dinamika občinstva in povečana izpostavljenost internetnemu oglašanju. Donos dividende, ki presega 5 odstotkov, je dodaten bonus glede na standarde v sektorju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja