Krepitev evra in evropskih gospodarstev

Članek slika

Podatki družbe Markit Economics potrjujejo nadaljevanje pozitivnih trendov v aktivnosti evropskega proizvodnega sektorja, ki je v septembru sicer rahlo upadla iz 51,4 na 51,1, vseeno pa se še vedno zadržuje v bližini 26-mesečnih rekordnih vrednosti.

Še bolj robustno je gospodarsko okrevanje v Veliki Britaniji, kjer se, ob nadaljevanju pozitivne dinamike v industrijskem sektorju, ponovno močno krepi gradbeni sektor. Indeks PMI je sicer doživel minimalni popravek iz 59,1 na 58,9 na mesečni ravni, vendar pa že peti mesece vztraja v pozitivnem območju nad 50.

Spodbudni podatki evropskih gospodarstev

V evroobmočju so avgusta pozitivno presenetili tudi podatki o prodaji na drobno, ki je bila za 0,7 % višja, prav tako pa očitno pridobiva zagon storitveni sektor, ki v Nemčiji raste z najhitrejšim tempom letos, v Italiji pa se je okrepil prvič po več kot dveh letih.

Po dolgem času prihajajo spodbudne ocene tudi iz Francije, kjer je državni statistični urad še pred meseci napovedoval stagnacijo gospodarstva in 0,1 % padec BDP-ja, danes pa znaša popravljena napoved za letos +0,2 %. Najnovejši podatki kažejo, da se je francoski BDP v drugem četrtletju okrepil za 0,5 %, k čemur so največ prispevali domača (+0,4 %) in vladna poraba (+0,7 %) ter presenetljivo močna rast izvoza (+2 %).

Evro proti dveletnem vrhu 1,45 dolarja

V dneh, ko se v Washingtonu stopnjuje napetost zaradi nesmiselnega zaprtja zveznih ustanov, se je evro na svetovnih valutnih trgih okrepil celo na preko 1,36 dolarja. V letošnjem letu se sicer evro giblje v relativno ozkem trgovalnem območju med 1,28 in 1,35 dolarja. Glede na zakonitosti delovanja valutnih trgov se lahko evro ob nadaljnji krepitvi tečaja hitro povzpne na dvoletni vrh okoli 1,45 dolarja. Če bi se tečaj dalj časa zadrževal na tako visokih ravneh, bi relativno drag evro hitro ogrozil šibko in ranljivo evropsko gospodarsko rast, ki v veliki meri temelji na izvozu. Ko gre za primerjavo valut na osnovi paritete kupne moči je namreč evropska valuta že zdaj za okoli 15 % precenjena v primerjavi z dolarjem.

Delniški indeksi razvitih svetovnih trgov so v prvih devetih mesecih, preračunano v evrih, povprečno pridobili okoli 13 odstotkov svoje vrednosti: S&P 500 (+15,0 %), Dow Jones (+12,6 %), tehnološki Nasdaq (+21,8 %), evropski Stoxx Europe 600 (+7,9 %), nemški DAX (+10,5 %), japonski Nikkei (+17,3 %) in indeks razvitih trgov MSCI EAFE (+7,4 %).


Vzajemni sklad - Razviti Evropa Sprememba septembra v %
NLB Skladi - Ju., Sr. in Vz. Evropa delniški 6,19
Amundi Funds Index Equity Euro 5,96
Amundi Funds Equity Euro Select 5,36
RCM Europa Aktien 5,26
PI Funds - European Potential 4,94
Vzajemni sklad - Razviti Severna Amerika Sprememba septembra v %
Franklin U.S. Opportunities Fund - H1 [A] 6,77
Amundi Funds Equity US Concentrated Core 5,85
Franklin U.S. Opportunities Fund [A] 4,4
Franklin U.S. Opportunities Fund [N] 4,26
EEF Equity Nord America LTE - RH 3,31

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič