Korekcija 2014: Ste pripravljeni?

Članek slika

Ameriški S&P 500 konstantno dosega rekordne vrednosti in se nahaja že približno 200 odstotkov nad vrednostjo, ki jo je dosegel marca leta 2009. Minilo pa je že tudi skoraj tri leta od zadnje korekcije.

Zgodovinsko se korekcija zgodi enkrat na dve leti. Ampak to ne pomeni, da se rast tečajev ne more nadaljevati. V zgodovini najdemo tudi take primere, ko so trgi rasli brez vsaj 10-odstotne korekcije tečajev delnic tudi več kot 7 let.

Ali bomo končno dočakali korekcijo?

Po eksplozivni rasti tečajev delnic, ki smo jo vlagatelji beležili od zadnje krize do danes, je minilo že nekaj let in vlagatelji postajajo vse bolj požrešni. Strah je izginil in mnogi se danes bojijo, da bodo zamudili nadaljevanje rasti (sploh pa, če so že zamudili zadnjih nekaj let). Pohlep pa ima tudi grdo stran in to pokaže, ko vlagatelji sedijo na dobičkih in nočejo končati zabave.

Večina bi korekcijo trga definirala, kot padec vrednosti delnic za vsaj 10 odstotkov. Korekcija je tudi zdrava za trg, saj prepreči pretirano napihovanje cen delnic in obenem v večini primerov predstavlja dobro nakupno priložnost. Ampak korekcije nismo videli skoraj tri leta. Tako se glavno vprašanje glasi:

Ali bomo končno dočakali korekcijo v letu 2014?

Kljub temu, da je vse več opozoril analitikov, da je korekcija v bližnji prihodnosti neizogibna, je bilo v zgodovini več primerov še daljših obdobij brez korekcije. Od leta 1928 se je zgodilo petkrat, ko je bilo obdobje brez korekcije daljše od tega, v katerem se nahajamo danes. Najdaljše obdobje je trajalo 1.767 trgovalnih dni (od oktobra 1990 do oktobra 1997). Tudi drugo najdaljše obdobje v zgodovini je bilo v zadnjih 25 letih. Iz tega lahko sklepamo, da bi lahko tudi trenutno obdobje trajalo še nekaj časa.

Kaj pa vrednotenja? S&P 500 se trenutno nahaja pri P/E okoli 19. Zgodovinsko povprečje (od leta 1871 do danes) znaša 15,5. Ampak tudi ta podatek ni tako nazoren, ko vidimo, da je zgodovina polna primerov, ko so bile delnice še 'dražje' dalj časa. Samo v obdobju 2003-2007 so bile delnice vrednotene nad 20 več kot eno leto.

Če korekcije ne znamo napovedati, se lahko vsaj pripravimo

Dejstvo je, da nihče ne ve, kdaj bo prišlo do korekcije. Čeprav bi bila v tem trenutku celo pozitivna, saj bi pokazala, da je trg še vedno zdrav ter ponudila dobro nakupno priložnost. Korekcija je nekaj, čemur se vlagatelji ne moremo izogniti. Ostane nam samo to, da jo pričakujemo in se nanjo ustrezno pripravimo.

Popolno zavarovanje pred padci tečajev ne obstaja. Se pa da te padce na razne načine omejiti. Ali boste to počeli s povečanjem pozicij v defenzivnih sektorjih, ali z nakupi manj tveganih vrednostih papirjev, ali pa celo z dodajanjem naložb, ki niso korelirane z gibanjem trga, je odvisno od vas samih ter vašega profila tveganja.

Zadnja, naložba z nizko korelacijo z gibanjem trga, je od letos dostopna tudi na slovenskem trgu. Govorim o skladih AC Risk Parity, ki bi se med zadnjo krizo izkazali za dobro izbiro (graf spodaj) za vlagatelja. Risk Parity je na slovenskem trgu posebnost predvsem zato, ker pri diverzifikaciji sredstev ne uporablja standardnega pristopa razpršitve premoženja 60:40, ampak stremi k temu, da diverzificira tveganje, ki ga posamezen tip naložbe predstavlja. Sredstva sklada upravljavci razpršijo med kratkoročne depozite, surovine, delnice in državne obveznice. Vsak od naložbenih tipov pa k tveganju celotnega portfelja prispeva 25 odstotkov. Ker so prej našteti tipi naložb med seboj nizko korelirani, predstavljajo dobro izbiro predvsem za negotovo obdobje. K stabilnosti portfelja prispevajo svoje tudi v drugih okoljih.

Pred kratkim smo se z upravljavcem sklada AC Risk Parity, Arminom Gudatom, pogovarjali tudi na Vzajemcih. Intervju si lahko preberete tukaj.

Ne postanite ovca

Ne glede na to, za kaj se boste odločili, ne smete pričakovati neprekinjene rasti. Na korekcije se morate pripraviti, tudi če to pomeni, da boste ob padcih kupovali cenejše vrednostne papirje. Kot je že večkrat poudaril Warren Buffett: »Kupuj, ko so vsi prestrašeni in prodaj, ko so vsi navdušeni.« In ravno to je največja težava povprečne osebe, saj je delovanje v nasprotju s čredo izjemno težko. Težko si je tudi priznati, da se pogosto obnašamo kot ovce. Čredni nagon je pri ljudeh predvsem posledica pohlepa in strahu. V obeh stanjih je naš razum precej blizu ničle.

Še najbolj kar lahko storite, je to, da si priskrbite drugo mnenje. To lahko dobite od finančnega svetovalca ali izkušenega vlagatelja, ki mu zaupate. Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve.

Dober finančni svetovalec vam bo znal ustrezno prerazporediti sredstva in tudi poiskati naložbe, ki bodo rasle tudi v času korekcije.

Zavedati se je treba, da so priložnosti na trgu vedno prisotne. Korekcija pomeni samo to, da je teh manj. Le najti jih je treba.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva spletne strani. Za več informacij pišite na [email protected].


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja