Konec evropske recesije?

Borzni trendi - julij 2013

Članek slika

V evroobmočju je, ob relativno solidnih svežih makroekonomskih podatkih, iz dneva v dan vse več ugibanj, ali je bilo doseženo dno, saj se gospodarstva počasi pobirajo iz recesije.

Kazalniki PMI, ki spremljajo stanje v industrijskem sektorju, so bili nepričakovano dobri in so se prvič po juliju 2011 dvignili v pozitivno območje nad 50. Industrijska proizvodnja in obseg novih naročil sta zrasla prvič po lanskem februarju, prav tako pa opažamo znake stabilizacije v Španiji in Italiji. Po strmi rasti od začetka leta 2011 je v evroobmočju končno nehala naraščati stopnja brezposelnosti, ki ostaja 12,1 %, v celotni EU pa je celo rahlo padla na 10,9 %.

Tudi nemški indeks poslovne klime IFO in Citigroupov indeks ekonomskih presenečen potrjujeta, da se v Evropi dogaja pozitivni preobrat. Če so bile v začetku leta ekonomske objave v seštevku precej pod pričakovanji, se je indeksu ekonomskih presenečenj od začetka maja v slabih treh mesecih uspelo dvigniti iz minus 80 na plus 43. Zanimivo je, da so evropski delniški indeksi v podobnih razmerah lani in predlani do konca leta premagali globalne delnice za povprečno osem odstotnih točk.

Bolje tudi v ZDA

Na drugi strani luže je ameriško gospodarstvo julija ustvarilo 162 tisoč novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa se je spustila za dve desetinki na 7,4 %. Pri interpretaciji padca brezposelnosti je kot vedno ključno vprašanje, ali je bil padec posledica novih delovnih mest ali pa se je to morda zgodilo zato, ker se je skrčil bazen delovno aktivnega prebivalstva in so iskalci zaposlitve obupali nad iskanjem službe. Analiza podatkov kaže, da je bilo julija manj brezposelnih zaradi novo ustvarjenih delovnih mest, čeprav je po drugi strani res, da so bila to večinoma nižje plačana dela v storitvenih dejavnostih kot so trgovina, gostinstvo in zdravstvena nega.

Če k ugodnim vestem iz trga dela prištejemo še bolj prepričljive podatke iz industrijskega sektorja, nam bo bolj jasno, zakaj te dni ameriški in drugi delniški trgi po svetu dosegajo nove rekordne znamke. Najpomembnejši industrijski indeks ISM Manufacturing je namreč zrasel iz 50,4 na 54 indeksnih točk in tako dosegel največji mesečni skok v zadnjih 17 letih. Med komponentami indeksa posebej izpostavljamo zgodovinski skok industrijske proizvodnje, ki je skočila za več kot deset točk - iz 53,4 na kar 65, in tako dosegla najvišjo raven po letu 2004.

Bo ameriška centralna banka verjetno že letos nekoliko zaostrila denarno politiko?

Če se bo nadaljevalo izboljšanje gospodarskih razmer in bo stopnja brezposelnosti padla na 7 % bo ameriška centralna banka verjetno že letos nekoliko zaostrila denarno politiko, in sicer tako, da bo upočasnila tempo odkupovanja državnih in hipotekarnih obveznic.

Delniški indeksi razvitih svetovnih trgov so do začetka avgusta, preračunano v evrih, povprečno pridobili skoraj 12 odstotkov svoje vrednosti: S&P 500 (+17,5 %), Dow Jones (+17,6 %), Nasdaq (+19,4 %), evropski Euro Stoxx 600 (+4,1 %), nemški DAX (+6,4 %), japonski Nikkei (+12,9 %) in indeks razvitih trgov MSCI EAFE (+3,8 %).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič