Končuje se zelo uspešno leto

Članek slika

Na vrhu lestvice donosov najdemo Argentino, ZAE, Egipt in Indijo. Pri dnu pa sta Ukrajina in Grčija.

Predpraznični časi, ki počasi prihajajo na ulice svetovnih prestolnic, napovedujejo konec koledarskega in borznega leta 2014, ki je na kapitalskih trgih večinoma prinesel zadovoljstvo.

Glede na relativno stabilne sedanje razmere in dobre makroekonomske novice niti v preostanku leta ne pričakujemo večjih pretresov, pozitivno pa na kapitalske trge vpliva tudi (stimulativna) politika glavnih centralnih bank. Svoje dodaja še podjetniški sektor, ki z dobrimi objavami rezultatov za tretji letošnji kvartal sporoča, da se uspešno prilagaja na dinamične razmere v poslovnem okolju. Ameriška podjetja so tako kar v 79,8 odstotka primerov presegla pričakovanja o doseženem dobičku, na letni ravni pa so izkazovala devetodstotno rast dobička. Še nekoliko hitrejšo rast dobička izkazujejo podjetja iz globalnega indeksa S&P 1200 (10 odstotkov), so pa bila nekoliko manj uspešna pri preseganju pričakovanj analitikov z »le« 70 odstotki.

Indeks svetovnih delnic S&P 1200 je tako letos prinesel 14,3-odstoten donos, še veliko bolje pa so se odrezale ameriške delnice z 22,2-odstotnim donos (vse merjeno v evrih). Rastoči trgi so po preteklih razočaranjih letos prinesli v povprečju 10,1-odstoten donos, še najslabše pa so se izkazali evropski delniški trgi z 2,7-odstotnim donosom. Posebej velja omeniti močno, 9,5-odstotno apreciacijo dolarja v primerjavi z evrom, ki je pomembno vplivala na donose evrskih vlagateljev. Z vidika gospodarskih sektorjev so trgi nagradili predvsem vlagatelje v defenzivne naložbe, saj na vrhu lestvice najdemo zdravstvo, oskrbo in osnovne potrošne dobrine, prav pri dnu pa tradicionalno ciklične sektorje  - surovine, energija in osnovne potrošne dobrine.

Splošnemu pozitivnemu trendu na svetovnih borznih trgih je sledil tudi domači delniški indeks SBITOP, ki je prinesel 25,7-odstotno rast. Razplet in pričakovan konec posameznih privatizacijskih zgodb je tako vlagateljem prinesel lepe donose, nekoliko bolj pa nas lahko skrbi prihodnja usoda Ljubljanske borze, kjer se število izdajateljev počasi, a vztrajno manjša.

Donosnost sektorjev v letu 2014 v odstotkih

Vir: Bloobmberg

Kako so se odrezali vzajemni skladi iz zgoraj naštetih sektorjev, si lahko ogledate na Vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja