Komentar: Pomoč gospodarstvu podobna zgodbi Lepotica in zver

Članek slika

Ob prvem državnem paketu pomoči gospodarstvu sem spadal med močne kritike zaradi nesmiselnih omejitev, katerih namen je bil vprašljiv. Sedaj, dober mesec pozneje lahko rečem, da je paket izredno učinkovit.

V komentarju se bom dotaknil predvsem prvega paketa pomoči, saj je ta trenutno edini od treh, za katerega lahko rečemo, da je že dorečen in upošteva večino predlogov, ki jih je vlada dobila s strani gospodarstva. Drži, prvotni predlog, ki je šel skozi sito parlamenta, bi označil za optimističen začetek z nešteto neumnostmi. Pod neumnosti bi lahko štel večino postavljenih pogojev in pri katerih se je zdelo, da je cilj pomagati čim manjšemu številu prizadetih podjetij. Osebno menim, da so neskladja posledica tega, da je vlada želela poikazati, da se je na tem zakonu res intenzivno delalo (kar je očitno tudi brez tega). Drugi razlog pa je predsodek, da so podjetniki skorumpirani.

Po preteku dobrega meseca in številnih popravkih je prvi paket pomoči že skoraj tak, kot bi moral biti v idealnem svetu. Moje trenutno mnenje je, da je do napak prišlo zaradi pomanjkanja časa in (pre)velike angažiranosti odgovornih, saj so se morali členi zakona na koncu umikati in ne dodajati. Trenutno različico bi označil za učinkovito, saj v tej obliki zasleduje cilj razvoja gospodarstva in se močno razlikuje od prvotnega predloga, ki smo ga vsi kritizirali in sprejeli z neodobravanjem. Zato verjamem, da bodo na koncu podobno učinkoviti tudi drugi vladni paketi pomoči gospodarstvu. 

Žogica je na strani gospodarstva

V odzivu na prvi paket sem v prispevku z naslovom "Podobnost s Severno Korejo je zgolj naključna" zapisal: "Slovenska vlada se je znašla v nezavidljivem položaju, vendar bodo ukrepi, namenjeni spodbujanju gospodarstva, v prihodnje bremenili male podjetnike, če ti ne bodo pozorni. Vsi v državi, vključno s politiki, smo v istem bazenu, zato bo »scanje v vodo« škodovalo vsem." Vlada je nato podala žogico gospodarstvu. Zdaj je poteza na nas in mi smo tisti, ki se moramo zadržati pred »scanjem v vodo« v skupnem bazenu.

Svetovno gospodarstvo je v drugem četrtletju zdrsnilo v globoko recesijo. Pri upoštevanju dejstva, da bo večji del napovedanega padca odpadel na le dva meseca letošnjega leta, lahko sklepamo, da je pred nami zelo zahtevno obdobje. Pričakujemo lahko dogajanje, primerljivo s tistim, ki bi ga spremljali ob nastanku depresije. Ukrepi svetovnih vlad in centralnih bank so v odzivu na dogajanje že danes presegli ukrepe, ki jih je svet lahko spremljal po 2. svetovni vojni. Gre za prvi tovrsten primer v zgodovini, ko se celotna gospodarstva nahajajo tako rekoč v hibernaciji, centralne banke pa nudijo podporo pri ohranjanju pri življenju, dokler ne prebrodimo nevarnosti. Žal je že zdavnaj postalo jasno, da brez žrtev tudi med podjetji ne bo šlo (žal so izjema podjetja iz gostinskega in turističnega sektorja), bodo pa na srečo pogoji za tiste, ki preživijo prihodnje tri mesece, izjemni.

Če sem v preteklih tednih večkrat poudaril, da je vlada tista, ki mora vzpostaviti , pogoje za dobro poslovanje podjetij, lahko sedaj trdim, da je na podjetjih, da izkoristijo pogoje, ki jih je razpisala vlada. V kolikor bomo vsi poskrbeli za svojo vlogo v celotnem mozaiku, bomo sadove trenutnih ukrepov želi še dolgo časa.

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja