Kitajska z nižjo inflacijo, počasnejšo rastjo proizvodnje

Članek slika

Kitajska je novembra na letni ravni beležila 4,2-odstotno inflacijo, kar je najnižja stopnja v več kot letu dni.

Obseg industrijske proizvodnje se je novembra v primerjavi z novembrom lani povečal za 12,4 odstotka, s čimer je rasel najpočasneje od avgusta 2009, je danes objavil kitajski statistični urad.

Inflacija se niža hitreje od pričakovanj

Cene hrane, ki pomenijo okoli 30 odstotkov v indeksu potrošniških cen, so se novembra v primerjavi z oktobrom znižale za 0,8 odstotka, v primerjavi z novembrom lani pa so bile višje za 8,8 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oktobra je letna stopnja inflacije znašala 5,5 odstotka, septembra pa 6,1 odstotka.

Vladna ekonomistka Zhang Monan je po poročanju kitajskih medijev dejala, da se inflacija niža hitreje od pričakovanj, kar kaže na to, da so se vladni makroekonomski ukrepi izplačali. K nižanju indeksa cen so po njenih besedah pripomogli manjše domače in izvozno povpraševanje ter padec cen surovin na svetovnih trgih.

Počasnejša rast proizvodnje

Obseg industrijske proizvodnje se je novembra na letni ravni povečal za 12,4 odstotka, medtem ko se je oktobra v letni primerjavi za 13,2 odstotka.

Prodaja v trgovini na drobno se je novembra glede na november lani zvišala za 17,3 odstotka, kar je nekoliko več kot oktobra, ko se je v letni primerjavi povečala za 17,2 odstotka. Obseg investicij v osnovna sredstva v urbanih območjih se je v prvih 11 mesecih letos glede na enako obdobje lani povečal za 24,5 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja