Kitajska: Se bo delniški trg zbudil iz svojega „Trnuljčičinega spanca“?

Članek slika

Kitajski delniški trgi so se v preteklih tednih močno okrepili. Zdi se, da bi se lahko faza dolgoletnega šibkega in negativnega razvoja vendarle končala.

Po razočaranja polnem razvoju vrednosti v zadnjih 5 do 6 letih sodi Kitajska pri mednarodnih vlagateljih trenutno zagotovo med najmanj priljubljene borze v državah na pragu razvitosti. Tudi to bi lahko pomenilo določen potencial za pozitivnejši razvoj, kajti če se bo ponovno okrepilo zanimanje, bo v borze ponovno pritekal dodaten tuj kapital. Toda, ali govori v prid močneje rastočim tečajem delnic tudi temeljna gospodarska situacija?

Veliko negotovosti

Kratek odgovor na to vprašanje je jasen: ne. Vendar to ne pomeni, da tečaji ne bodo (lahko) rasli naprej, temveč, da takšnega relija vsaj trenutno ne bi mogli podpreti ustrezn o boljši podjetniški rezultati ali gospodarski napredek.

Uradni kazalniki kitajske konjunkture še naprej kažejo sliko, po kateri naj bi gospodarska rast leta 2014 znašala med 7 % in 7,5 %. To bi seveda ustrezalo ciljem centralne vlade, toda drugi kazalniki so s temi številkami še vedno v močnem nasprotju. Cene železove rude, poraba energije ali uvoz kitajskih zunanjetrgovinskih partnerjev napovedujejo bistveno nižjo gospodarsko rast v višini pribl. 3 % do 4 %. Pri tem ostaja nespremenjeno povsem nejasno, kako bodo uspeli znižati dosedanjo dvomestno rast kreditov, ne da bi zaradi tega močno trpela gospodarska rast.

Zadnjo rast delniških tečajev so vzpodbudile zlasti telekomunikacijske delnice. Sektor, ki so se ga vlagatelji dolgo časa izogibali, je profitiral zato, ker so se podjetja končno dogovorila o prenehanju uničujoče konkurence (subvencioniranje mobilne telefonije). Za dodatne fantazije na delniških trgih so poskrbele napovedi Pekinga, da bo vsaj deloma odpravil strogo ločnico med delniškimi trgi v Hong Kongu („delnice H“) in delniškim trgom na celini („delnice A“). Nadaljnja utemeljitev, ki je krožila po trgih, so bile napovedane, toda neizvedene reforme na področju državnih podjetij, kjer naj bi dopustili več konkurence. Toda vse skupaj vendarle ni prav obetajoče, kajti takšen korak bi zagotovo imel negativne posledice na razvoj dobičkov državnih podjetij – slednja pa predstavljajo večji del kitajskega delniškega trga. Očitno vlagatelji upajo, da bo hkrati vedno manj posegov v podjetja in da bodo manj potrošili za uveljavitev državne gospodarske in socialne politike.

Bančni sektor lahko ogrozi celotno gospodarstvo

Z vidika ocenjevanja (knjižna vrednost, razmerje med tečajem in dobičkom) je kitajski delniški trg v svetovni primerjavi dokaj poceni in glede na lasten zgodovinski razvoj zagotovo tudi ugodno ocenjen. Vendar je to v veliki meri močno povezano z bančnimi delnicami. Slednje niso močno ovrednotene le v indeksih, temveč ustvarijo tudi velik del dobičkov podjetij. In prav njihovi tečaji delnic se v zadnjih tednih razvijajo podpovprečno. Očitno vlagatelji ne zaupajo bančnim bilancam in se bojijo še večjih težav zaradi slabih kreditov in nizke rasti kreditov. Če bi se te bojazni izkazale za pravilne, bi negativni vplivi prešli še na skoraj vse druge panoge, zlasti ker večina zasebnih podjetij že zdaj komaj dostopa do bančnih kreditov in je odvisna od financiranja preko gigantskega „sistema ban k sive ekonomije“. Slednjega bi seveda kot prvo področje prizadeli stečaji bank in bančne težave. Tudi s tega vidika je zadnji reli delnic vprašljiv.

Sklep

Trenutno vidimo le omejen potencial za nadaljnje zviševanje tečajev na celotnem trgu na Kitajskem. Pozornost zato v še večji meri velja posameznim podjetjem in posebnim situacijam, ki so specifični po podjetjih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja