Kdo se boji recesije?

Članek slika

To besedilo ni namenjeno ekonomski teoriji, iskanju in razlaganju vzrokov ter naštevanju gospodarskih podatkov in kazalcev. Je izjemno poenostavljen pogled na ekonomsko situacijo in njen pomen za naš vsakdan.

Dejstvo je, da nam tako rekoč vsa okolica (v prvi vrsti mediji) dnevno servira naslovni pojem, navadno v dramatičnem in zloveščem tonu. Nikakor pa se ne more(mo) zediniti, kaj natanko recesija je. Še manj jasno  pa nam je ali smo že v recesiji ali pa morda ta šele prihaja.

Kaj nas uči zgodovina?

Kljub obljubi iz prvega odstavka, je potrebno podati vsaj najosnovnejšo  definicijo recesije: gre za splošno upočasnitev gospodarske dejavnosti, ki ima za posledico padec BDP, zaposlenosti, dohodka gospodinjstev, itd... Teoretično smo torej že v recesiji. Posledice pa verjetno še prihajajo. Zgodovinsko gledano so dober pokazatelj prihajajočih težav gibanja na borzah oz. finančnih  trgih. Ti so v letošnjem letu  močno v rdečih številkah.

Nenazadnje pa se iz zgodovine  lahko naučimo še nečesa: finančni trgi so znanilec težav in  tudi znanilec okrevanja. Ko se realni svet spopada s posledicami recesije, se na kapitalskih trgih že dogaja ''veselica''. Dober primer napisanega je bilo dogajanje ob zadnji veliki krizi. Na finančnih, predvsem na delniških trgih so padci trajali od konca oktobra 2007 do začetka marca 2009. Če se spomnite, padci niso imeli posebnega vpliva na naš vsakdanjik. Zaposlenost je bila  visoka, s tem pa tudi dohodki gospodinjstev. Posledice za prebivalstvo so prišle v naslednjih letih. Brezposelnost  prebivalstva je tudi v Sloveniji rasla v celotnem obdobju od 2009 do konca 2013. Podobno velja za BDP in kupno moč. To pa je tisto, kar  praviloma vsakega posameznika  najbolj prizadene. Po drugi strani pa je globalni delniški indeks v primerljivem obdobju  porasel za skoraj 100%! Ko smo se  v našem vsakdanu spopadali z najhujšimi posledicami krize, so vrednosti borznih indeksov in skladov že strmo rasle. 

Kako si lahko z napisanim pomagamo? 

Finančni trgi so praviloma znanilci težav. Ko  pridejo do nas, je za borze najhuje že mimo. Smiselno je torej to izkoristiti, mar ne? Če poenostavim: kar ste uspeli privarčevati v “lepših” časih, lahko v “težjih” investirate in si olajšate trenutno situacijo ter preprečite, da vam inflacija požre  prihranke. 

Napisano je mnenje avtorja in predstavlja enega od možnih pogledov na trenutno situacijo.  

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja