Kakšne reakcije lahko pričakujemo po odločitvi Evropske centralne banke?

Članek slika

Še vedno se ni polegel prah po neobičajno velikih premikih na finančnih tržiščih, ki jih je povzročila odločitev Evropske centralne banke, investitorji pa se medtem že pripravljajo na nove pomembne dogodke, ki sledijo v tem tednu.

Zaradi izredno nizke stopnje inflacije se je Evropska centralna banka pričakovano odločila, da bo nadaljevala zniževanje obrestnih mer v negativnem območju (na bančne depozite je obrestna mera sedaj nižji iz -0,3% na -0,4%) in povečala znesek, ki se vbrizgava v finančni sistem s sedanjih 60 na do 80 milijard na mesec. Takoj po objavi odločitve ECB je euro pričakovano padel za približno 1%, vendar pa je na konferenci za javnost, Mario Draghi - guverner ECB, dejal da obrestne mere ne morejo iti v nedogled v negativno območje in zato ni pričakovati nadaljnega znižanje s sedanjih ravni. Vlagatelji na finančnih trgih so si razlagali izjavo kot napoved konca cikla popuščanja denarne politike ECB, ki se  izvaja že od začetka finančne krize, in masovno začeli kupovati evro, ki je v samo nekaj urah pridobil okoli 3,5%.

Ker je Evropska centralna banka, druga največja centralna banka na svetu, in njene odločitve vplivajo na finančne trge po vsem svetu, bodo druge centralne banke zagotovo upoštevale navedeno odločitev in svoje načrte prilagodile novi situaciji.

V tekočem tednu kar nekaj drugih večjih centralnih bank odloča tudi o višini obrestnih mer in zato moramo biti pripravljeni na morebitne nove nenadne premike tečajev valut.

Centralne banke Japonske, Švice in Velike Britanija se verjetno ne bodo odločile za spremembo obrestnih mer, vendar pa bodo zagotovo omenili, da bodo ohlapno monetarno politiko zagotovo nadaljevale dokler bo to potrebno. Vsaka napoved skorajšnjega dviga obrestnih mer bi lahko privedla do hitre krepitve valute, ki pa ne bi bilo dobra za izvoz domačega gospodarstva. Nadaljevanje krepiti valuto zagotovo predstavlja največjo zaskrbljenost centralne banka ZDA v sredo pa bo odločala o obrestnih merah. Čeprav so gospodarske razmere v ZDA relativno dobre, je malo verjetnosti, da se bodo odločili za dvig obrestnih mer, da ne ni to privede do prehitre krepitve ameriškega dolarja,  saj bi to lahko škodovalo izvozu v ZDA, velika verjetnost je da bodo samo objavili dvig obrestnih mer na eni izmed naslednjih sej.

Analitiki Admiral Marketsa menijo, da bo relativno optimističen ton voditeljev Federal Reserve dovolj za preprečitev dodatne slabitve dolarja glede na evro v prihodnjih tednih. Na dolgi rok se bo dolar verjetno še naprej krepila, saj so gospodarske razmere v ZDA bistveno boljše, kot v Evropi in občutno višja obrestna mera, ki izhajajo iz tega bo prej ali slej pripeljala do novega vala množičnega prenosa kapitala v ZDA in s tem krepitev dolarja. Gibanje menjalnih tečajev, kot so bili v prejšnjem  tedna, so verjetno le začasni in bi se morali hitro popraviti.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitik, Admiral Markets

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja