Kako pripraviti portfelj na medvedji borzni trend?

Članek slika

Že od kar obstajajo borzni trgi poskušajo vlagatelji napovedati nihanja vrednosti delnic. Tako je tudi danes, v trinajstem letu bikovskega borznega trenda, ki je najdaljši v zgodovini. Marca 2020 ga je sicer za kratek čas prekinila koronavirusna epidemija, a so se vrednosti hitro vrnile na stare ravni, zdaj so vse oči uprte v rusko-ukrajinsko vojno. Prva dva meseca leta sta bila tako z vidika donosov slabša od vseh v preteklem letu. Vrednosti delnic upadajo, kako prilagoditi portfelj?

Začetek leta z vidika borze bolj pesimističen

Vlagatelji so letošnje leto začeli precej bolj pesimistično naravnani, kot so končali lanskega. Januarja, ki je zgodovinsko gledano manj donosen borzni mesec, je bila volatilnost na trgih visoka, osrednji borzni indeksi pa so beležili zmerne upade. V prvih dveh mesecih je še najbolj upadel tehnološki indeks Nasdaq, saj so vlagatelje razočarale novice o nekoliko slabšem četrtletnem poslovanju podjetij. Februarja olje na borzni ogenj priliva ukrajinsko-ruska kriza, naraščajoče cene energentov in Fedove napovedi o dvigih obrestnih mer.

Kljub temu zaenkrat o medvedjem trendu še ne moremo govoriti, saj je opredeljen kot 20-odstotni upad borznih vrednosti. Najpogostejša uporaba izraza se nanaša na uspešnost osrednjega ameriškega indeksa S&P 500, ki se na splošno šteje za referenčni kazalnik celotnega delniškega trga. Vendar pa se izraz lahko uporablja za označevanje katerega koli delniškega indeksa ali posamezne delnice, ki je upadla za 20 % ali več od najvišjih vrednosti v kratkem obdobju.

Kdaj je prilagoditev portfelja sploh potrebna?

Ko so trgi v upadanju, marsikateri vlagatelj težje spi in razmišlja o izstopu iz naložbe. A pozor, če imate portfelj dolgoročno naravnan in prilagojen vašemu sprejemanju tveganja, ob tem pa predpostavljate določeno volatilnost, je prestrašenost odveč. Vaše naložbe so namreč smiselno razporejene in se ujemajo z vašo naložbeno časovnico na poti do finančnega cilja.

Ena najslabših stvari, ki jih lahko storite kot vlagatelj, je, da se neposredno odzivate na gibanja trga. Povprečnemu aktivnemu vlagatelju gre na dolgi rok bistveno slabše kot celotnem borznem trgu, glavni razlog pa so (pre)hitre prodaje in nakupi delnic. Ko se vrednost delnic zniža, se zdi, kot da bodo večno upadale, zato naš čustveni odziv zahteva prodajo naložbe, preden se stvari še poslabšajo. Težava pa je, da se potem zgodi bikovski trend, delnice rastejo in denar vložimo v strahu, da ne bi zamudili višjih dobičkov, pri čemer smo dno že zamudili. Splošno znano je, da je glavni cilj vlaganja kupiti poceni in prodati visoko, vendar zaradi čustvenih odzivov na nihanje trga delate ravno nasprotno.

Kako zmanjšati tveganje ob borznih upadih:

  1. Manjši delež delniških naložb

Če vas vseeno skrbi, da tveganje za izgubo vložka narašča in da postaja previsoko, lahko najprej zmanjšate svojo izpostavljenost do omenjene volatilnosti trga. Najlažje to dosežete, če zmanjšate delež delniških naložb v vašem portfelju. Odstotek vašega portfelja, namenjenega delnicam, je običajno odvisen od vaše tolerance tveganja in časovnega obdobja vlaganja. Seveda bodo imeli tisti s krajšim časovnim obzorjem – na primer vsi, ki se bližajo upokojitvi – v portfelju večjo utež na dolžniških instrumentih. Ravno nasprotno pa si lahko dolgoročni vlagatelji privoščijo večje tveganje. Če se odločite za prodajo nekaterih delnic, je priporočljivo, da denarja ne zapravite, temveč obdržite denarno rezervo za prihodnje naložbe. Borzni upadi so namreč najboljše diskontne naložbene ponudbe.

  1. Zamenjajte tuje delnice za domače

Tisti, ki bi vseeno raje v portfelju držali lastniške vrednostne papirje, jih najprej preglejte in izločite najbolj tvegane. Če ste vlagali v mednarodne sklade ali določene delnice, potem razmislite, ali so glede na mednarodne politične novice izpostavljeni dodatnemu tveganju. Tovrstne lahko potem zamenjate za deleže v domačih podjetjih, kjer imate več informacij o lokalnem okolju. Manjše borze, kot je naša ljubljanska, so tudi manj volatilne kot večje, a hkrati tudi manj likvidne. Prav zato je treba svoje naložbe primerno razpršiti

  1. Dajte prednost delnicam, ki plačujejo dividende

Na spolzkem borznem parketu so v negotovih časih delnice necikličnih sektorjev načeloma bolj na udaru kot ciklične delnice. Prav zato se lahko pred večjim upadom vrednosti zavarujete s prehodom z delnic rasti na delnice, ki izplačujejo dividende. Na ta način boste ublažili morebitno izgubo, saj bo podjetje še naprej zagotavljalo dividende, ne glede na upadanje vrednosti delnic. Tudi sicer lahko določene svoje naložbe iz bolj tveganih sektorjev (npr. tehnologije) umaknete v manj tvegane (npr. telekomunikacije), prav tako se je dobro umakniti iz tveganih regij.

  1. Dodajte več obveznic

Obvezniški vrednostni papirji veljajo za stabilnejše in vlagateljem zagotavljajo določeno varnost, zato imajo v primerjavi z delnicami tudi nižji donos. Prav zato se lahko z večjim deležem obveznic v portfelju izognemo nekaterim tveganjem medvedjega trga. Kljub temu obstajajo različne vrste obveznic, zato je priporočljivo, da se posvetujete s svojim svetovalcem.  

  1. Razmišljajte dolgoročno!

Nihče ne mara upadanja tržnih vrednosti, toda realnost je taka, da se spreminjajo tako navzgor kot tudi navzdol. Če sprejmete nekaj proaktivnih ukrepov, lahko zmanjšate tveganje in omejite učinek, ki ga imajo nihanja trgov na vaše naložbe. Hkrati pa ne poskušajte ujeti dna, saj je to vnaprej izgubljena bitka. Za nakup določene delnice se odločite, ker želite biti solastnik podjetja na dolgi rok, tudi če se cena delnice po nakupu nekoliko zniža. V negotovih časih se je pomembno osredotočiti na podjetja s trdnimi bilancami in jasnimi, trajnimi konkurenčnimi prednostmi.

  1. Bodite pozorni na svoja čustva

Pri vlaganju sta najbolj prevladujoča čustva: strah in pohlep. Ko borza upada, so vlagatelji prestrašeni, ko ta raste, pa požrešni. Ob upadu bi vsi prodajali, ob naraščanju pa kupovali, a je ključno, da se kot vlagatelj vedno držite zastavljene naložbene strategije. Še posebej to velja za mlajše vlagatelje, ki si lahko privoščijo agresivnejše vlaganje. Treba je tudi vedeti, da imamo praktično vedno razlog za prodajo delnic, saj so negativne novice pogostejše kot pozitivne, a smo ljudje po naravi optimistični. Če ste torej zaradi upada vrednosti nekoliko zaskrbljeni, je to povsem normalno, lahko ste čustveni, a ne ukrepajte v skladu s čustvi! V takih situacijah se lahko obrnete na svojega svetovalca, ki vam bo pomagal prilagoditi portfelj glede na vašo pripravljenost za sprejemanje tveganja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja