Kako pa kaj donos vašega portfelja?

Članek slika

V času kriz se vsi soočamo s pritiski, ki pogosto pripeljejo do prenagljenih in nespametnih odločitev. Vlagatelji v vzajemne sklade prehitro podležejo množici in pozabijo, da je vlaganje v vzajemne sklade dolgoročen in premišljen proces.

Recept uspešnega dolgoročnega investiranja v vzajemne sklade temelji na premišljeni sestavi portfelja, ki bo omogočila strategijo lahkotnega nadzora ter servisiranje portfelja. Izbrati vzajemni sklad, ki ustreza vašim potrebam in pričakovanjem, ni težko. Bistveno težje je sestaviti portfelj več vzajemnih skladov, s katerim sledimo zastavljenemu dolgoročnemu cilju.

Vaš cilj je torej sestaviti primeren portfelj vzajemnih skladov, ki vam bo prinašal želene donose, upoštevajoč vaše sprejemanje tveganja in časovni horizont. Kako pa se to obnese v realnosti in na kaj moramo biti pozorni? Poglejmo tri nedavne primere, ki dokazujejo, da je potrebno imeti reden pregled nad portfeljem, kar nam pomaga pri zasledovanju poglavitnega cilja: plemenitenju premoženja.

Pandemija Covid-19

V prvem primeru se vrnimo v čas pričetka korone, v leto 2020. Delnice so pričele izgubljati vrednost v drugi polovici februarja, ko se je v Italiji pričel izbruh. Dno so delniške naložbe doživele mesec dni kasneje. Spomnimo se, kakšna panika je vladala na trgih. Vsi so govorili o koncu ekonomije, kot jo poznamo, o spremembah vrednot in da nikoli več ne bo, kot je bilo. Govorilo se je o propadu evra in celotnega sistema. In kako so se obnašali in odzvali na situacijo veliki ali poučeni vlagatelji in na drugi strani mali vlagatelji?

Prvi so čakali na globok padec in poceni nakup, drugi pa so v paniki pričeli prodajati naložbe v smislu rešimo, kar se rešiti da. Konec dneva so naložbe samo zamenjale lastnike, veliki vlagatelji so dosegli svoj namen, mali pa tudi, vendar zgolj za kratek čas. Šest mesecev kasneje so delnice porasle za 80 % in več. Kaj je nauk zgodbe?

Kapitalski trgi delujejo po zakonitostih in ena najpomembnejših so premiki denarja. Enostavni odgovor je: obnašajte se kot veliki vlagatelji in veliko lažje vam bo. A za to potrebujete pomoč strokovnjaka, ki bo znal poiskati prave informacije in jih prevesti v jezik, ki ga razumete.

Obdobje inflacije

Drugi primer je iz lanskega leta. Vsesplošna draginja in inflacija sta posegli tudi na kapitalske trge ter naložbe. Februarja 2022 je ameriška centralna banka FED opravila prvega izmed mnogih dvigov obrestnih mer z 0 % na 4,5 %, kar je prineslo paniko in naložbe so pričele padati. V povprečju so delnice padle za več kot 15 %, vrednost nekaterih panog in regij pa še bistveno bolj. Leto 2022 je bilo še dodatno težavno, saj prenos sredstev iz delnic v druge naložbe ni bil dobičkonosen. Obveznice so končale še niže kot delnice, bančni depoziti so imeli letno obrestno mero med 0 % in 1 %, celo zlato je doletela enaka usoda kot delnice in doživelo padec v višini 15 %.

Na vsakih nekaj let se zgodi, da je najbolje ostati v delniških naložbah, tudi če ne prinašajo zadovoljivih donosov, saj bi katerikoli premik ali sprememba povzročila stroške ali davke, pravilen trenutek za ponovni vstop pa bi verjetno zgrešili. 

Trenutno dogajanje

Tretji primer pa se dogaja zdaj, v tem trenutku. Zopet se je vrnila “stara” zgodba bank v težavah. Na prvi pogled je podobno kot pred 15 leti, vendar banke tokrat niso brezglavo investirale svojega denarja. Trenutna težava je v tem, da so se donosnosti izdanih obveznic zaradi dvigov obrestnih mer zvišale in pričele ogrožati likvidnost delovanja bank.

Vse nas najbolj skrbi to, ali banka lahko izplača denar varčevalcev, težava pa je hujša, v kolikor jih lastniki ali država ne bi bila pripravljena kapitalizirati. Kaj se bo zgodilo, še ni jasno, a naš pristop bo šel v smer nadaljevanja investicij in ne v smer umikov iz naložb.

Kako ujeti srečo v nesreči?

Če povzamemo, bi lahko rekli, da nikoli ni primernega vstopa ali trenutka za vlaganje na kapitalske trge. A to je zmotno mišljenje. Tudi trg ponuja veliko različnih možnosti ne glede na to, kakšna "kriza" se pojavi. Pomembno je, da imate dovolj znanja, časa in živcev, da boste svoj portfelj uspešno krmarili skozi vse dogodke, ki vplivajo na vrednost vaših naložb. Ker ob današnjem tempu, obilici obveznosti in nenazadnje nezadostnega znanja (vsak dan ne morete posvetiti nekaj ur spremljanju dogajanjem po svetu) mali vlagatelj preprosto nima vsega potrebnega, imamo za vas rešitev.

Za vas smo pripravili interaktivni kalkulator, s katerim lahko preverite donosnost svojih naložb, hkrati pa primerjajte svoje rezultate in naložbe s strokovnjaki. Z uporabo kalkulatorja sodelujete tudi v nagradni igri in prejmete izjemno koristno darilo - brezplačen pregled svojega naložbenega portfelja! Naši strokovnjaki bodo preverili vaše trenutne naložbe in vam podali mnenje o vaši strategiji. S tem boste lahko preverili, ali je vaš portfelj v skladu z vašimi finančnimi cilji in kako ga lahko izboljšate, potegujete pa se tudi za glavno nagrado letnega finančnega svetovanja v višini 290 eur.

Ne zamudite te edinstvene priložnosti in se nam pridružite še danes. Sodelujte v naši nagradni igri in izboljšajte svoj naložbeni portfelj s strokovno pomočjo naših izkušenih svetovalcev. Z nami boste lahko zares uživali v varni in uspešni naložbeni prihodnosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja