Kaj morate vedeti ob vstopu v novo desetletje

Članek slika

Vstopili smo v novo desetletje – trenutek, ki se zgodi enkrat na 10 let in strokovnjake iz vsake panoge "sili" k napovedim dogajanja v prihajajočem desetletju. Moj nasvet: te napovedi ignorirajte!

Razen napovedi, da boste vlagatelji še naprej investirali, da bomo Vzajemci še naprej razvijali lastne produkte in da bomo vsi skupaj še naprej priča periodičnim padcem svetovnih borz, vam drugih pomembnejših napovedi ne bom dajal, saj nimam kristalne krogle. Tovrstne napovedi so le špekulacija in boste imeli večjo verjetnost uspeha, če stavite, da se napovedano ne bo uresničilo.

Vsaj polovica vas ta trenutek prispevek prebira na pametnem telefonu, katerega ima sedaj že skoraj vsak od nas, pred 10 leti pa ga je imelo v lasti približno 20 odstotkov prebivalstva. Danes je panika že, če gre nekdo brez telefona na stranišče. Morda veste, katera nova tehnologija bo dominirala naša življenja čez 10 let? Pametni vsadki? Bitcoin? Niti se ne trudite z napovedmi, saj vam ne bo uspelo. In tudi ne poslušajte napovedi »fanatikov« posamezne tehnologije, saj nikoli niso imeli prav, le spremljajo tisto, kar je trenutno »in«, in se bodo preselili na drugo tehnologijo takoj, ko bo ta postala popularna. Ni tako pomembna sama tehnologija oz. naprava kot pa novi »bizarni« načini uporabe, ki jih ljudje tako radi odkrivamo (namig: videokasete in spletno plačevanje sta preživela le zaradi pornografske industrije).

Naročite se na posvet s svetovalci VZAJEMCI SKUPINE.

Dotaknili smo se le zadnjih 10 let. Kaj pa 20 let? Če bi vas pred 20 leti vprašal, kako si predstavljate svet v letu 2020, nihče ne bi znal napovedati okolja, v katerem se danes nahajamo. Vrhunec tehnologije ni bil najnovejši iPhone, ampak CD player, katerega si moral nositi okoli, če si želel poslušati okoli 10 komadov. Če bi vam takrat rekel, da se naročite na podcast, ki ga z Davidom Vegljem objavljava na YouTube-u, bi si mislili, da sem nor. Prav tako, če bi vas vprašal za Facebook ali Instagram profil oz. razlagal, kaj je tvitnil Donald Trump. Nenazadnje, če bi vam še pred 10 leti dejal, da je pred Trumpom zelo pomembno leto, bi bili prepričani, da se pripravlja na snemanje 20. sezone resničnostne oddaje Vajenec; pri pogovorih o ameriškem predsedniku pa bi bila glavna tema, s kom vse je imel takratni predsednik Bill Clinton spolne odnose (no, tu se ni kaj veliko spremenilo). Kako bi me gledali, če bi vam leta 2000 rekel, da se bo v letu 2020 telefon primarno uporabljal za brskanje po internetu, fotografiranje in gledanje slik na Instagramu?

Drži, nekaterih zadev, kot so rast kitajskega gospodarstva ali nemiri na Bližnjem Vzhodu, ni bilo težko napovedati. Toda dejavnike, ki vplivajo na naš vsakdan in nas oblikujejo v to, kar smo danes, je nemogoče napovedati. Zato bi vas na tem mestu pozval, da ignorirate vse napovedi, ki jih analitiki podajo (podamo) za naslednja desetletja. Trendi, na podlagi katerih se delajo napovedi, se nikoli ne gibljejo linearno, zato so napovedi obsojene na propad. V nasprotnem bi bile na borzi le naložbe s fiksnim donosom, po svetu pa bi vsi hodili s par milijoni v žepu.

Torej, pred 20 leti ne bi mogli oz. ne bi niti želeli investirati v Alphabet (Google), Apple, Twitter, Facebook ... – večina svetovnih velikanov, ki danes krojijo naš vsakdan, še ni obstajala.

Tudi sami smo bili pred 10 leti, kaj šele pred 20 leti, popolnoma drugačni ljudje. Noben dedek ali babica se ni rodil nezadovoljen nad dogajanjem v svetu. Le spomnite se, ne glede na leta, kakšen otrok ste bili pred 10 leti, in pomislite, da ste danes otrok iz leta 2030. Vedno si mislimo, da smo točno taki, kot moramo biti. Ampak dejstvo je, da se bomo spremenili na tak način, ki si ga danes ne moremo niti predstavljati. Prepričanja, ki so vam v tem času samoumevna, bodo v prihodnosti postala "smešna". Način, na kakršnega se spopadate s težavami, bo popolnoma drugačen. Na vas bodo najbolj vplivali ljudje, katerih verjetno še ne poznate, in sicer skozi dogodke, ki se še niso zgodili. In še (pre)večkrat boste preklinjali osebo, ki ste danes. Največja verjetnost je, da boste čez 10 ali 20 let nad osebo, kakršna ste danes, razočarani in se boste poskušali spomniti le dobrih stvari (zanimiv predlog: posnemite danes sporočilo sami sebi in si ga leta 2030 prvič oglejte).

Zmagali bomo, če bomo naslednjih 10 oz. 20 let preživeli in če bomo takrat srečni. Na vas je, da za to poskrbite, in pozivam vas, da začnete skrbeti za svojo prihodnost že danes. Za vašo srečo ne moremo poskrbeti, prav tako ne za fizično zdravje. Lahko pa vplivamo na vaše finančno zdravje, saj je to naš posel in je naš dolgoročni uspeh odvisen od vašega dolgoročnega uspeha.

Začetek leta je eden izmed najboljših trenutkov za prilagoditev vaših naložbenih portfeljev. Poskrbite, da bodo vaše naložbe še naprej sledile vašim naložbenim ciljem. Novi vlagatelji lahko ob prvem posvetu brezplačno koristite nekatere storitve najbolj priznanih strokovnjakov na področju osebnih financ v regiji. Naročite se na posvet s svetovalci VZAJEMCI SKUPINE.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja