Kaj lahko vlagatelji pričakujejo od ameriških volitev?

Članek slika

ZDA so vstopile v predvolilno obdobje. Čeprav zgodovinski podatki kažejo, da volitve nimajo vpliva na dolgoročne trende, se v tem obdobju po navadi zviša nihajnost borznih trgov. Za dolgoročne vlagatelje je izid volitev nepomemben, saj so borze rasle skozi vse predsedniške cikle. Bo morda tokrat drugače?

Če so bili še pred nekaj tedni analitiki večinoma mnenja, da bo na ameriških volitvah slavil Joe Biden, se je zgodba znova zapletla. Glede na pretekla predvolilna obdobja to niti ni nenavadno. Dodatne politične točke sta Donaldu Trumpu namreč zagotovila trenutna rast na borzah in okrevanje ameriškega gospodarstva. Ankete prednost še vedno dajejo Bidnu, a je pri pregledu stavnic verjetnost zmage obeh kandidatov približno enaka.

Ne glede na posameznikovo naklonjenost ali nenaklonjenost Združenim državam Amerike gre za enega ključnih trgov za svetovno gospodarstvo. Zastopanost ameriških podjetij v globalnih skladih po navadi znaša najmanj 50 odstotkov, kar pomeni, da je trg ključnega pomena za vse vlagatelje v vzajemnih skladih. ZDA se trenutno nahajajo v obdobju, za katerega bi lahko rekli, da iščejo same sebe. Prežete so z nevarnostjo nove koronavirusne bolezni, protesti zaradi rasizma in politične hladne vojne med demokrati in republikanci.

Aleš Lokar: "Menimo, da je razpršitev na več naložbenih razredov in regij najboljši odgovor na nepredvidljivo situacijo, igranje na karto razpleta enega scenarija pa zelo tvegana igra."

Zaradi vsega naštetega smo se odločili povprašati upravljavce skladov za njihovo mnenje in nasvet za vlagatelje. "Najslabši scenarij je, da nihče ni izvoljen za predsednika," meni Izidor Jerman, direktor sektorja upravljanja premoženja pri Triglav Skladi. Podobnega mnenja je tudi Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja - vodja upravljanja pri Generali Investments. "Letošnje volitve se zdijo zelo nepredvidljive in posledično pričakujemo tudi nepredvidljiv vpliv tako na trge kot tudi na samo gospodarsko situacijo v ZDA. To s seboj prinese višjo nihajnost. Polarizacija posameznih skupin v ZDA je verjetno najvišja v zadnjih 100 letih, na dnevnem nivoju vidimo dvig nezadovoljstva. Politika odgovora na to nima, saj nekako ne prizna napak v ekonomski politiki v zadnjih 20-30 letih," je dejal Lokar. "Srž problema je vse večja ekonomska neenakost, kot rešitve pa se ponujajo neki obliži na vse večjo rano družbe v ZDA. Zato se je na tej točki težko prilagajati posameznim scenarijem," še dodaja.

Kaj pa lahko pričakujemo v primeru ponovne izvolitve Trumpa in kaj v primeru zmage demokratskega kandidata? "V primeru ponovne zmage Trumpa nekih presenečenj ne bo in vse bo naprej potekalo tako, kot smo vajeni do sedaj. Malo občasne kaotičnosti, na katero smo se pa vlagatelji že navadili. V primeru zmage demokratskega kandidata Bidena pa potencialno lahko pričakujemo določen dvig davkov in morebiti tudi pritisk na farmacevtsko industrijo in predvsem na ponoven poskus uveljavitve Obamacare, torej neke vrste socialnega zavarovanja. Kar se tiče zunanje politike, imata tako demokratska kot republikanska stran zelo podoben pogled na Kitajsko, kar pomeni da bodo trgovinska trenja in pogajanja še naprej v prvem planu. V primeru demokratskega predsednika se pričakuje sprememba imigrantske politike, večje pritiske na Rusijo in potencialno ponovno povečano prisotnost na Bližnjem Vzhodu, skratka nekaj, čemur smo bili priča v preteklosti in za kapitalske trge nič novega," meni Jerman.

"V teoriji velja, da je ameriška republikanska stranka bolj naklonjena kapitalskim trgom, dobičku in gospodarski rasti kot pa demokratska stranka. Morebiten poraz Donalda Trumpa bi pomenil zmago Joa Bidena, za katerega se zdi, da bi lahko nekoliko zvišal davek na dobiček za ameriška podjetja. Zmaga Donalda Trumpa pa po drugi strani pomeni precejšnjo nepredvidljivost (trgovinske vojne itd.). Zaradi dokaj visokih vrednotenj svetujemo rahlo podpovprečno izpostavljenost ameriškim naložbam," pa je dejal Rok Potočnik iz družbe NLB Skladi.

Izidor Jerman: "Volitve na trg prinesejo nekoliko višjo nihajnost, ki pa na dolgi rok ni pomembna."

Aleš Grbič, upravljavec skladov pri SAVA Infond pravi, da je povišana nihajnost v predvolilnem obdobju nekaj običajnega. Pričakuje, da bodo trgi v prihodnjem letu še rasli, rast pa bi bila nekoliko nižja v primeru zmage demokratov. "Povišana nihajnost v predvolilnem obdobju je nekaj običajnega. Še posebej, če bo Trump primoran dodatno zaostriti svojo retoriko v zunanji politiki zaradi dodatnih glasov. Če pogledamo gibanje finančnih trgov v tem predsedniškem mandatu, potem vidimo, da trgi Trumpa obožujejo. To je posledica njegovih preteklih ekonomskih ukrepov, ki so pozitivno vplivali na ameriško gospodarstvo in vrednotenje ameriških delniških trgov. Na dolgi rok je gibanje delnic podjetij odvisno od njihovega poslovanja. V zgodovini so bile ameriške delnice 10 % višje v 12 mesecih po ameriških predsedniških volitvah. Podobno bo verjetno tudi tokrat. Najverjetneje bi zmaga demokratov na predsedniških volitvah pomenila nekaj nižjo rast kot v primeru ponovne izvolitve Trumpa," je dejal za Vzajemci.com.

Prilagodite naložbene portfelje

Iz zapisanega je realno pričakovati, da bomo v prihodnjih mesecih priča višji nihajnosti trgov, morda tudi kakšni korekciji. Vendar naj na dolgoročni potencial razplet volitev ne bi imel vpliva. Vsekakor pa v prihodnjem obdobju ni priporočljiva prevelika izpostavljenost ameriškim delnicam. Sredstva rajši razpršite tako med različne regije kot tudi med različne naložbene tipe.

Strokovnjaki Vzajemcev vam lahko pri tem pomagamo in na podlagi pogovora skupaj z vami ugotovimo, kakšna struktura naložb je za vas primerna. Naročite se na posvet z našimi svetovalci!

V primeru dodatnih vprašanj pa pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja