Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Junij 2011

Članek slika

V času, ko nastaja to besedilo, ne moremo mimo povsem obratnega dogajanja v prvih treh junijskih dneh. Korelacija med dolarjem in delnicami je postala pozitivna in tako so padle delnice in dolar. Vprašanje je, kakšen je vzrok za to, ali je v enkratnih dogodkih, ali pa se obeta sprememba trenda, ki bi prinesla bolj volatilne globalne portfelje evrskemu investitorju.

Negativna korelacija med delnicami in dolarjem zmanjšala delniške padce za evrske vlagatelje

Po pozitivnem gibanju delnic v aprilu so delnice maja kar precej izgubljale. Ameriški delniški indeks S&P 500 je padel za 1,4 %, nemški indeks DAX je izgubil 2,9 %, svetovni delniški indeks S&P Global 1200 pa je za evrskega vlagatelja pridobil 1 %.

Kakor smo ugotavljali v prejšnjem mesecu, je negativna korelacija med delnicami in dolarjem zmanjšala delniške padce za evrske vlagatelje oz. so investirani globalno pridobili 1 %, čeprav so borze padale. Ta negativna korelacija je zelo izrazita od krize leta 2008 naprej.

V dirki poražencev s pravo lučjo sveti švicarski frank

Prejšnji teden so torej delnice nadaljevale padce iz maja, predvsem zaradi slabih gospodarskih podatkov iz ZDA. Podatki o zaposlenosti Američanov v maju so bili precej pod pričakovanji in to je potisnilo cene delnic navzdol, hkrati pa sprožilo ugibanja o novem nadaljevanju programa kvantitativnega popuščanja, ki se bo končalo z junijem. Nadaljnje širjenje monetarne baze s strani ameriške centralne banke je negativen signal za rezervno svetovno valuto. Hkrati je začasna rešitev za grško zadolženost prav tako nekoliko okrepila evro. V tej dirki poražencev s pravo lučjo nanju sveti švicarski frank, ki trenutno velja za edino valuto, ki ji pravimo »safe haven« oz. varni pristan. Proti evru dosega nove najvišje vrednosti in z ozirom na njegovo močno okrevanje, vezano na močno Nemčijo, je za pričakovati dvige obrestnih mer s strani švicarske centralne banke. To pa žene valuto še višje. Pričakovani prihodnji dvigi obrestnih mer Evropske centralne banke pa zaenkrat dajejo prednost evru pred dolarjem.

Junij bi lahko bil mesec novih rasti po konsolidaciji

Junij bi lahko bil mesec novih rasti po konsolidaciji, ki smo ji bili priče zadnje mesece. To je precej odvisno od gospodarskih kazalcev v ZDA. Če se bo prekinil niz slabih objav, za pričakovati je, da bo podatek o zaposlenosti za junij precej boljši od majskega, bi to lahko dalo nov zagon trgom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

09.02.2011

G. Krajnc