Kaj imata skupnega živalsko kraljestvo in trgovanje?

Članek slika

Imena živali se zelo pogosto uporabljajo v borznem žargonu. Od prašičev do kitov - vsaka žival na borzi predstavlja posamezno značilnost ali trend trga. Če ste torej že slišali, da po trgih lomasti medved, ali da so vlagatelji prestrašeni kot ovce, to ni nič neobičajnega. Kaj pa označujejo? Razvozlajmo živalski sleng na Wall Streetu.

Bik in medved – kralja borznih živali

Poimenovanji "medved" in "bik" se uporabljata za opis splošnega trenda oziroma razpoloženja na celotnem trgu. Medvedji trend opisuje padanje vrednosti na trgu, ki običajno traja vsaj nekaj mesecev, v nasprotju pa bikovski trend opisuje večmesečno rast borznih vrednosti. Očitna meja med obema je 20-odstotni premik navzgor oziroma navzdol.

Od kje izhajata obe poimenovanji? Zgodovinsko gledano izraz medved v trgovalnem smislu izhaja iz prodaje medvedjih kož. Posredniki pri prodaji so pogosto kože prodali še preden so jih dobili od lovcev. V tem primeru so špekulirali o prihodnji nakupni ceni kož, seveda v upanju, da bodo čim nižje. Izraz se je zato obdržal za upad vrednosti na delniškem trgu. Za največjega medvedovega nasprotnika pa je takrat veljal bik, pa tudi bikovski boji so bili zelo priljubljeni, zato je bikov trend označeval rast na trgu.

Jastrebi ali golobi?

Jastrebi in golobi so centralni bankirji, ki določajo smer monetarne politike. Medtem ko jastrebi pozorno spremljajo obrestne mere in inflacijo, želijo strožji nadzor nad ponudbo denarja in raje ohranjajo nizko inflacijo, pa se golobi nagibajo v smer zrahljanje monetarne politike. Golobi so tako bolj tolerantni do inflacije in verjamejo, da dodaten denar v obtoku spodbuja gospodarstvo. Glede na trenutne napovedi obrestnih mer bi lahko rekli, da je ameriška centralna banka (Fed) jastrebovska, medtem ko je evropska centralna banka (ECB) bolj golobovsko naravnana.

Hitri zajci in počasne želve

Izraz zajci se uporablja za opis tistih vlagateljev, ki položaj na trgu zavzamejo za zelo kratek čas in želijo hitro zaslužiti. So izrazito kratkoročni vlagatelji in iščejo instantne naložbene priložnosti. Na drugi strani pa so želve, ki trgujejo izrazito dolgoročno, ne sklepajo hitrih odločitev in zelo malo trgujejo. Takšnega vlagatelja ne zanimajo kratkoročna nihanja, ampak dolgoročni donosi.

Požrešni prašiči in prestrašeni piščanci

Za vlagatelje, ki so pripravljeni prevzeti veliko tveganje in so požrešni, se uporablja poimenovanje prašiči. Prašiči pred investiranjem ne delajo analiz in vedno iščejo vroče naložbene nasvete. Prav zato veljajo za največje poražence na borzi. Piščanci pa ravno nasprotno ne želijo tvegati, se izgube močno bojijo in so na splošno prestrašeni. Držijo se konservativnih finančnih instrumentov, kot so obveznice, bančne vloge ali državni vrednostni papirji.

Pa noji in ovce?

Noji so tisti vlagatelji, ki si ob slabih finančnih novicah zakopljejo glavo v pesek v upanju, da njihov portfelj ne bo močno prizadet. Načeloma ignorirajo negativne novice in verjamejo, da ne bodo imele opaznejšega vpliva na njihov portfelj naložb.

Ovce pa so tisti vlagatelji, ki se držijo enega samega sloga vlaganja in ga ne spreminjajo ne glede na tržne razmere. Običajno so zadnji, ki vstopijo v naraščajoči trend, in zadnji, ki izstopijo iz padajočega, saj so radi na strani večine (črede) in ji sledijo.

Premožni kiti

Kdo so v borznem žargonu kiti? To so veliki vlagatelji, ki lahko s svojimi nakupi in prodajami celo premikajo ceno delnic. Če trgujete istočasno kot kiti, zajahate njihov val in služite skupaj z njimi. Izraz je v zadnjem času dobil negativni prizvok in ga povezujejo s tržnimi manipulatorji, saj lahko kupijo večino razpoložljivih pozicij, ali omejijo naročila.

To je le nekaj živali, ki se pojavljajo v borznem žargonu. Razumevanje borznega žargona pomaga vlagateljem pri spremljanju borznih novic. Če borzo spremljate na dnevni bazi, pa bodo postali te izrazi del vašega vsakodnevnega besednjaka.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja