Kaj bo na delniške trge prinesel april?

Članek slika

Pogoj za nadaljevanje rasti na delniških trgih je, da svoj prostor pod soncem najdejo tudi neameriške naložbe.

Od začetka novembra vlagatelje navdušuje vztrajna in premočrtna rast na svetovnih delniških trgih, kjer pa so v marcu štafeto vodilnega od nekoliko upehanih ameriških trgov prevzeli trgi v razvoju in evropske delnice.

Eden osnovnih pogojev za nadaljevanje rasti na delniških trgih je, da najdejo svoj prostor pod soncem tudi neameriške naložbe, ki imajo okoli 30 % v globalnih delniških indeksih. Ne pozabimo, da so ameriške delnice v zadnjih treh letih v evrih dosegle kar 73-odstotni celotni donos, ne(upravičeno) zapostavljene evropske delnice in delnice trgov v razvoju pa so za ameriškimi zaostale za neverjetnih 48 oziroma 37 odstotkov.

Dober začetek leta je statistično pomemben, ker vlagateljem prinaša veliko verjetnost visokih pozitivnih donosov tudi v preostanku leta. Kadar je v preteklosti ameriški indeks S&P 500 v prvih treh mesecih zrasel za več kot 5 odstotkov, je povprečni donos v preostanku leta znašal okoli 12 odstotkov, donosi pa so bili pozitivni v 21 od 22 let, torej v 95% primerov. Za primerjavo navedimo, da so bili po podatkih Bespoke Invest povprečni donosi v vseh ostalih letih bistveno nižji, saj so v preostanku leta znašali samo 4,4 odstotka.

Kljub temu je treba poudariti, da je v ZDA po dvigu kratkoročnih obrestnih mer prišlo do kratkotrajne prehodne ohladitve pregretega trga. Za enkrat govorimo o komaj zaznavni mini korekciji, ki pa je vendarle nekoliko razelektrila napetost med pretirano evforičnimi investitorji. Zanimivo je, da se ameriški delniški indeks Dow Jones še vedno nahaja komaj dva odstotka pod najvišjo vrednostjo vseh časov, kljub temu, da je pred dnevi zabeležil zelo dolg niz osmih zaporednih dni padanja tečajev.

Kakšne sezonske vzorce običajno prinaša muhasto aprilsko vreme na delniških trgih? Po podatkih LPL Research je april eden zgodovinsko najmočnejših mesecev koledarskega leta. Na ameriških delniških trgih je april od leta 1950 tretji najboljši mesec s povprečnim donosom 1,5 %, glede na verjetnost pozitivnih donosov, ki znaša skoraj 63%, pa zaostaja samo za decembrom. V zadnjih dvajsetih letih pa je april s povprečnim mesečnim donosom v višini 2,0 % celo prehitel december in se zavihtel čisto na vrh, v zadnjih desetih letih pa so delnice aprila zrasle kar devetkrat.

Ob tem je potrebno opozoriti, da imamo opravka s sezonskim pojavom, ki ni vezan samo na ZDA, saj lahko podobne trende opažamo tudi na 70 različnih svetovnih delniških trgih. Najpogostejša razlaga za ta pojav je, da vlagatelji del preplačanega letnega davka, ki ga dobijo vrnjenega od države, takoj preusmerijo v nakup delnic ali investicijskih skladov.

Kljub splošnemu nezadovoljstvu s političnimi razmerami v svetu kaže, da bomo imeli letos vlagatelji zelo močan veter v hrbet v obliki zelo stabilne in uravnotežene svetovne gospodarske rasti, dvomestne globalne rasti dobičkov podjetij in močnih prilivov v delniške sklade.

Damjan Kovačič, upravljavec - analitik, KBM Infond.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič