Južni tok je izjemno pomemben za celotno regijo

Članek slika

Projekt Južnega toka je izjemno pomemben ne samo za Slovenijo, ampak za celotno regijo, je pred začetkom Evropskega poslovnega kongresa v Portorožu ocenil minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. Prepričan je, da bo projekt potegnil za sabo tudi interes drugih vlagateljev na energetskem in tudi drugih področjih.

Černač, ki je opozoril na pomen Južnega toka tudi z vidika dolgoročne energetske oskrbe, je poudaril še, da bodo vlaganja v našo državo v največji meri odvisna od tega, "ali bomo poslali signale o tem, da je to okolje zanimivo za vlaganja, da v njem ni nekih nepotrebnih formalnih ovir in signale o tem, da je potem vložek na dolgi rok seveda tudi varen".

Glede možnosti strateških partnerjev za infrastrukturne projekte je minister opozoril, da so vladne usmeritve glede tega jasne ter da tako Slovenske železnice kot Luka Koper za njun dolgoročni razvoj potrebujeta strateškega partnerja, v to smer pa bodo šle tudi nadaljnje aktivnosti.

Zemeljski plin, po mnenju nekaterih strokovnjakov, je energent prihodnosti

Na 15. zasedanju Evropskega poslovnega kongresa (European Business Congress - EBC) predstavniki evropskih energetskih in bančnih podjetij razpravljajo o energetski varnosti in novih priložnostih za zemeljski plin. Kongresa se med drugimi udeležuje tudi predsednik upravnega odbora Gazproma in predsednik EBC Aleksej Miller.
Dvodnevnega kongresa udeležuje preko 200 delegatov in gostov iz 24 držav članic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Osrednja tema letošnjega zasedanja je varnost oskrbe z energijo in nove priložnosti za zemeljski plin. Udeleženci bodo tako ocenili nove priložnosti za zemeljski plin, ki je po mnenju nekaterih energent prihodnosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja