Je rast delnic panoge zdravstva ponovljiva v letu 2013?

Članek slika

Indeks globalnih delnic iz panoge zdravstva MSCI World Healthcare je v lanskem letu porasel za 13 %, merjeno v EUR, medtem ko je indeks vseh svetovnih delnic MSCI World porasel za slabih 10 %, merjeno v EUR. Indeks globalnih delnic iz panoge zdravstva MSCI World Healthcare je v lanskem letu porasel za 13 %, merjeno v EUR, medtem ko je indeks vseh svetovnih delnic MSCI World porasel za slabih 10 %, merjeno v EUR.

Indeks globalnih delnic iz panoge zdravstva MSCI World Healthcare  je v lanskem letu porasel za 13 %, merjeno v EUR, medtem ko je indeks vseh svetovnih delnic MSCI World porasel za slabih 10 %, merjeno v EUR.  Nestabilne politične razmere in negotovost so v letu 2012 še naprej vplivale na volatilnost trga. Delnice iz sektorja zdravstva so na tovrstne dogodke manj občutljive, zato je sektor med investitorji zelo priljubljen in prav zato je zabeležil rast tečajev delnic že četrto leto zapored. Kaj pa lahko pričakujemo v letu 2013?

Lani sektor podpirala rast biotehnologije in originatorjev

V preteklem letu sta rast sektorja podpirala predvsem dva podsektorja, to so originatorji in biotehnologija. Indeks globalnih delnic velikih farmacevtov Bloomberg Global Large Pharmaceuticals je lani porasel za 7,7 %, merjeno v EUR, za rast so najbolj zaslužne delnice Bayerja, ki ja lani porasel za 48 % in Novo Nordiska, ki je porasel za 39,7 %. Delnice originatorjev so bile privlačne zaradi ugodnih vrednotenj,  ki so predvsem posledica tako imenovanega patentnega prepada, s katerim se soočajo družbe, relativno visoki so tudi dividendni donosi, pozitivne so bile tudi novice o razvoju novih zdravil in prestrukturiranju poslovanja.  Najbolj so porasle delnice iz področja biotehnologije. Indeks globalnih biotehnoloških delnic Bloomberg World Biotechnology je lani porasel za 36,6 %, posamezne biotehnološke delnice, kot je na primer Regeneron, tudi za dobrih 200 %, Ilumina za slabih 85 %, živahna pa je bila tudi prevzemna aktivnost - prevzeti sta bili med drugim družba Amylin Pharmaceuticals in Human Genome Science.



Vir: Bloomberg

Več posla, nižje marže

Nedvomno je in bo na okolje panoge imela največji vpliv Obamova zdravstvena reforma, ki omogoča zdravstveno zavarovanje 30- 40 milijonom Američanov, ki prej niso bili zdravstveno zavarovani. Reforma in staranje prebivalstva pomenita povečano povpraševanje po zdravstvenih produktih in storitvah v prihodnjih letih, na drugi strani pa prinašata tudi nove davke, varčevanja, kar pomeni predvsem pritisk na marže proizvajalcev.

Za povečevanje izpostavljenosti do velikih farmacevtov izkoristite korekcije

Prihodki velikih farmacevtov naj bi se v letošnjem letu v povprečju povišali za 2,3 %, dobički pa naj bi porasli za 6,5 %. Na gibanje delnic bodo še najprej imele največji vpliv novice o razvoju novih zdravil in rezultatih kliničnih študij. Rast delnic v preteklem letu in v začetku letošnjega leta je vrednotenja delnic dvignila nad zgodovinsko povprečje (trenutno P/E znaša 18, medtem ko je zgodovinsko povprečje 15,9), zato bo pri izbiri delnic potrebna previdnost. Posebno pozornost je potrebno nameniti že omenjenim maržam in novicam o potencialnih novih zdravilih. Glavne novice glede razvoja pričakujemo od Novo Nordisk-a in Bristol Myers Squibb –a, ki pa bo med drugim v letu 2013 patentnemu prepadu najbolj izpostavljen farmacevt (zaradi poteka patentov je že v 2012 izgubil 15 % prihodkov). Za povečevanje izpostavljenosti napram velikim farmacevtom je smiselno izkoristiti večje korekcije na trgu.

Naložbe v biotehnološke delnice dobro precej razpršiti

Podjetja iz biotehnologije bodo še naprej na trg pošiljala zdravila, ki so namenjena ozko specializiranim boleznim – delnice so ne glede na ime podjetja izjemno občutljive na novice o rezultatih kliničnih raziskav in pridobitvi dovoljenj  za trženje s strani ameriške Federal Drug Administration (FDA). Koledar  FDA za prve tri mesece letošnjega leta obeta precej akcije, med drugim konec januarja pričakujemo novice od ISIS Pharmaceuticals, ki skupaj z Sanofijem razvija zdravilo proti holesterolu, konec februarja bo zanimivo, kaj nam bodo sporočili pri ImmunoGenu, ki skupaj z Roche razvija zdravilo za raka na prsih, konec marca pa bodo oči uprte v Biogen in njegovo zdravilo za multiplo sklerozo. Tako kot pri velikih farmacevtih je pretekla rast delnic biotehnologov njihova vrednotenja  dvignila nekoliko nad petletno povprečje, vendar pri hitro rastočih podjetjih, kakršna je biotehnologija, vrednotenja niso najpomembnejša stvar pri odločitvah za investiranje. 'Nagrade'  v obliki rasti delnic zaradi objave pozitivnih novic so zelo visoke, prav tako tudi 'kazni', zato je naložbe v biotehnološke delnice dobro precej razpršiti. V povprečju lahko v letošnjem letu pričakujemo, da se bodo prihodki biotehnologov povišali za okrog 9 %, dobički pa za 12 %.

Nov davek bo znižal prihodke podjetij

Kljub povečanemu povpraševanju zaradi reforme in predvsem staranja prebivalstva  se bodo proizvajalci medicinske opreme v letošnjem letu srečevali s precejšnjimi izzivi. Čaka jih namreč dodaten davek na medicinsko opremo,  katerega višina je še predmet razprave in lobiranja. Poleg tega so njihovi prihodki precej bolj občutljivi na stanje ekonomije kot prihodki farmacevtov.  Rast prihodkov tega podsektorja bo tudi letos šibka, še največ lahko pričakujemo od proizvajalcev medicinske opreme za 'traumo' in športne poškodbe, novic glede novih postopkov in medicinskih naprav bo malo. Ponudniki medicinskih storitev, predvsem zdravstvene zavarovalnice, si lahko v povprečju obetajo rast prihodkov v višini 8,5 %. Tiste zavarovalnice, ki so bolj izpostavljene državnemu programu zdravstvenega zavarovanja Medicare, lahko pričakujejo še bistveno višjo rast prihodkov. Večje število zavarovanih Američanov bo blagodejno vplivalo tudi na bolnišnične marže, ki so pred tem beležile precej odpisov prihodka, če so sprejele nezavarovane paciente.

Panoga zdravstva tudi v letu 2013 ponuja zanimive priložnosti za donos, le dovolj izbirčni moramo biti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja