Je 100 oktanski bencin vreden svojega doplačila?

Članek slika

100-oktanski bencin običajno predstavlja »kakovostni vrh« ponudbe distributerja in se zato poleg z višjim oktanskim številom običajno ponaša še z vrsto drugih izboljšav. Finančno se izide tudi če je poraba goriva za polovico manjša (2%) od obljubljenih 4 odstotkov.

Na slovenskem trgu na voljo že od leta 1995

Tudi slovenski vozniki lahko že nekaj časa pri točenju bencinskih goriv na slovenskih črpalkah izbirajo med različnimi gorivi, ki tudi različno stanejo in tista dražja obljubljajo nekaj več. Toda je tistih nekaj centov več pri točenju rezervoarja resnično opravičljivih? Kot pojasnjujejo na Petrolu, največji slovenski naftni družbi, je večina vozil višjega cenovnega razreda v Sloveniji na dizelski pogon, medtem ko med vozili z bencinskim motorjem lahko skoraj vsa uporabljajo 95-oktanski motorni bencin. Z izvedenimi tržnimi raziskavami pri Petrolu so ugotovili, da je odstotek uporabnikov 100-oktanskega goriva dovolj velik, da so se tudi sami odločili za prodajo 100-oktanskega goriva. Slednjega so pri OMV slovenskemu trgu prvič ponudili že leta 2005. Aprila 2011 pa so potrošnikom poleg novega 95-oktanskega goriva, ponudili že tretjo generacijo 100-oktanskega goriva

Obljubljajo prednosti, tudi prihranke

Z razvojem kakovostnejših goriv pridobivajo tako kupci in vozniki motornih vozil, kot tudi država skozi zmanjšano obremenjevanje okolja, je prepričana Valentina Danev iz OMV Slovenija. Bencina OMV MaxxMotion, ki sodita med premium goriva, sta primerna za vse vrste avtomobilov. Ne le da zagotavljajo več prevoženih kilometrov, ampak nudijo še boljšo zaščito motorja, še manj emisij in še večjo zmogljivost, zato so namenjeni še zlasti tistim voznikom, ki od svojih vozil zahtevajo največ, so preprepičani pri OMV. Kot pojasnjujejo pri Petrolu, je ključna razlika med 95 in 98 oz. 100-oktanskim bencinom v oktanskem številu. Motorji, ki so »bolj naviti« (imajo višje kompresijsko razmerje), ali pa pogosteje obratujejo na »višjem režimu delovanja« (hitra in agresivnejša vožnja), lahko zahtevajo uporabo bencinov z oktanskim številom nad 95. Zahteva je vezana primarno na karakteristike motorja, zato jo predpiše njegov proizvajalec.

Kakšna je dejanska razlika med 95 in 100 oktanskim bencinom?

100-oktanski bencin običajno predstavlja »kakovostni vrh« ponudbe distributerja in se zato poleg z višjim oktanskim številom običajno ponaša še z vrsto drugih izboljšav. Te zagotavljajo še izboljšano zaščito motorja in optimalnejše in učinkovitejše zgorevanje, kar vpliva tudi na ekonomiko rabe goriva (nižja poraba). To velja tudi za novi Petrolov 100-oktanski bencin, so prepričani pri Petrolu. Tega, kot dodajajo, seveda lahko uporabljamo tudi v motorjih, ki se sicer »zadovoljijo« že z uporabo 95 oktanskega bencina. Visoko oktansko število je pogojeno s karakteristikami motorja. Z uporabo 98 ali 100-oktanskega bencina še bolj učinkovito preprečimo nastanek »klenkanja« (neželjenih samovžigov) v motorju. Ob pojavu »klenkanja« se namreč zmanjša moč motorja, poveča pa obremenitev motornih delov. Da pa bo motor obratoval optimalno dalj časa, mora gorivo imeti še druge sposobnosti. Gorivo mora zagotavljati visoko čistost in antikorozijsko zaščito motornih delov, z ustreznimi dodatki mu moramo zagotoviti tudi visoko odpornost proti staranju. Kakovostni, visokooktanski bencini vse to združujejo v enem proizvodu, so zapisali pri Petrolu.

Rezultati motornih testov

V podkrepitev navedb nam pri Petrolu postrežejo tudi z rezultatom motornih testov. Navajamo nekaj rezultatov - primerjava z bencini običajne, standardne kakovosti:

• skoraj 100% boljši čistilni učinek,

• od 47-75% izboljšana čistost vbrizgalnih šob (injektorjev),

• 74% nižja vsebnost nezgorelih CH, 47% manj CO, 32% nižja vsebnost NOx

• do 4% nižja poraba

Prvenstveno so derivati z višjim oktanskim številom namenjeni motorjem, ki morajo za svoje obratovanje uporabljati motorne bencine z oktanskim številom nad 95. Tu je njihova uporaba obvezna. Brez omejitev pa ga lahko uporabljamo tudi v ostalih motorjih, kjer se sicer zahteva oktansko število 95 ali manj, še posebej pri voznikih, ki svoje vozilo pogosto in dalja časa »priganjajo« v območje povečanih obremenitev (hitra in agresivnejša vožnja). OMV še zlasti priporoča uporabo pri bencinskih motorjih s turbinskimi polnilniki in elektronskim uravnavanjem klenkanja. Toda kot dodajajo, se prednosti goriva ne pokažejo le pri uporabi v novih in zmogljivejših motorjih, visokooktansko gorivo je posebej prijazno do starejših pogonskih agregatov; daljša namreč njihovo življenjsko dobo, še zlasti obdobje brezhibnega delovanja.

Kaj pa cena in prihranek?

Če izhajamo iz obljubljene 4 % manjše porabe goriva in zanemarimo vse ostale prednosti, bi ob cenah 1,275 EUR za 100 oktanski in 1,264 EUR za 95 oktanski bencin pri avtomobilu, ki porabi 10 litrov na 100 prevoženih kilometrov za 1000 kilometrov vožnje pri 100 oktanskem bencinu bili deležni 122,4€ pri 95 oktanskem pa 126,4€ stroška goriva, kar bi na letni ravni pri 25.000 prevoženih kilometrih pomenilo 3060 EUR (100okt) oziroma 3160 EUR (95okt) stroška za gorivo. Finančno se izide tudi če je manjša poraba tudi za polovico manjša (2%) od obljubljenih 4 odstotkov.

ADAC testiral razlike med 98 in 100 oktanskim gorivom

Za stališče do uporabe visokooktanskih goriv smo se obrnili tudi na AMZS, kjer nam je odgovorni urednik Motorevije France Kmetič postregel z naslednjim odgovorom: „Naše stališče je, naj vozniki uporabljajo gorivo, ki ga za določen model oziroma različico predpisuje izdelovalec avtomobila. Če je predpisano 95 oktansko gorivo, ni nobene potrebe, da bi uporabljali 98 oktanski oziroma sedaj 100 oktanski bencin. Pri našem partnerskem klubu ADAC so pred časom opravili test bencinov in ugotovili, da so razlike med 98 in 100 oktanskim bencinom malenkostne." Omenjeni test sicer ne vsebuje parametra zmanjašanja porabe, testirali so le moč in prožnost motorja, pri čemer so 4 različni avtomobili dosegali različne izboljšave rezulatov, ki so se povečini  gibali znotraj 2 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja