Indija še naprej ostaja svetla točka med državami v razvoju

Članek slika

Približno eno leto nazaj je Indija (in posledično skladi, ki tja investirajo) začela intenziven vzpon.

Indija dobila svojo Margaret Thatcher

Vzpon je bil povezan z ukrepi centralne banke in predvsem s prihajajočimi majskimi volitvami, na katerih je zmagal Narenda Modi. Tokratne volitve so postale zgodovinske. Zmagal je z naskokom, katerega niso pričakovali niti največji optimisti. Prvič od leta 1984 je posamezna stranka dobila več kot polovico vseh možnih sedežev. Izid volitev je pomenil konec vladavine Kongresne stranke. Zmaga stranke, ki jo vodi Modi Bharatiya Janata (BJP) in njenih zaveznikov je poskrbela za to, da je v središče odločitev v državi prišla Nacionalno demokratsko zavezništvo (NDA oz. National Democratic Alliance).

Pod vodstvom Kongresne stranke je bilo izvajanje ključnih reform počasno in je bila država posledično konstantno tarča kritik mednarodnih in domačih ekonomistov. Modi pa se je javnosti predstavil, kot vodja, ki je sposoben izkoristiti potencial, ki ga država ponuja. Modijeve dosežki v zvezni državi Gujarat, ki jo je vodil 11 let, mnogi ocenjujejo kot pozitivne. V Gujarat mu je uspelo urediti 24-urni dostop do elektrike, zgraditi avtomobilske tovarne ter obnoviti infrastrukturo. Regija še vedno raste občutno hitreje od preostalega dela države in ta rast ne kaže znakov upočasnjevanja. Modi je dokazal, da se da pridobivati tuj kapital in razvijati regijo tudi, če je država v krizi. Zdaj mnogi upajo, da bo Modiju podoben podvig uspel tudi na ravni celotne države.

Modija so zaradi njegovega odnosa mnogi že primerjali z voditeljico Velike Britanije iz 70-ih let prejšnjega stoletja.  V določenih primerjavah je bilo pred volitvami tudi stanje gospodarstva Indije podobno Veliki Britaniji v 70-ih letih – naraščujoča inflacija, nižja rast gospodarstva, visok primanjkljaj ter neodzivnost politike. Britanci so takrat zahtevali močnega vodjo in so ga tudi dobili. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi v Indiji.

Navdušenje vlagateljev ne pojenja

Tudi po skoraj enemu letu, sentiment vlagateljev ne popušča. Modi je nekoliko napredoval s pričakovanimi reformami, ki vključujejo povišanje limita tujega lastništva na področjih, kot je na primer zavarovalništvo. Zraven je bila ponujena reforma davčnega sistema, ki bo poenostavila delovanje obstoječega sistema.

Indija je veliko pridobila tudi zaradi padca cen nafte. Država je neto uvoznica in je zadnji padec veliko prispeval k umiritvi inflacije in izboljšanju stanja v javnih financah. To je centralni banki dalo nekaj manevrskega prostora pri spodbujanju indijskega gospodarstva. In v primerjavi z ostalimi državami v razvoju so obeti za indijsko gospodarstvo odlični. Mednarodni denarni sklad (IMF) pričakuje, da bo v letošnjem proračunskem letu indijsko gospodarstvo raslo po 7-odstotni stopnji.

Preberite tudi: Mobius: »Zakaj investiram v Brazilijo«

Zgodovinsko gledano je indijski trg zelo volatilen. Leta 2008, med finančno krizo, je indijski borzni indeks izgubil kar 69 odstotkov, saj je država močno odvisna od mednarodnega toka kapitala. In v primeru, da pride do nenadnega skoka pri ceni nafte ali pa se poslabša stanje v svetovnem gospodarstvu, lahko to znova negativno vpliva tudi na indijske delnice.

Tabela: Seznam vzajemnih skladov, ki sredstva vlagateljev v celoti investirajo na indijski trg (na dan 2.4.2015 ob 12:25)

Vzajemni sklad Letos v % 1 leto v % 5 let v %
ALTA INDIA 16,28 58,05 24,70
KD Indija - Kitajska 15,23 56,55 60,27
Amundi Funds Equity India Select 7,18 26,24 17,91
Franklin India Fund [A] 19,07 75,79 77,11
Franklin India Fund [N] 18,84 74,51 70,64

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja