In kakšne barve je vaš avto?

Članek slika

Pravijo, malce za šalo, a najbrž malo tudi za res, da se ženske odločamo za nakup avta na podlagi barve. Brez resnejšega namena po nabavi novega, na cesti opazujem široko paleto barv – od živo rdeče, taxi rumene, do nekih novih »trendy« barv, kot sta rjasta in baker. V strokovnem oz. avtomobilskem žargonu se najdejo tudi vodeno zelena, megleno modra, ognjeno rdeča, bleščeče črna, mestno siva in še mnogo podobnih romantičnih izrazov. Pa me je zanimalo kaj barva avta pove o človeku oz. njegovi ose

Urbane legende povezane z barvo avtomobila

O vsem skupaj obstaja več teorij. V urbani legendi o vzročni povezavi med rdečimi avti in kaznovanostjo zaradi prehitre vožnje, je kot kaže, nekaj resnice. Vsaj na podlagi ankete, opravljene na spletni strani Colormatters.com, kjer so obiskovalci potrdili domnevo. A ne glede na barvo avta, je verjetno pametno, da se držimo predpisane omejitve hitrosti. V tem primeru bomo ne glede na to, da imamo rdeč avto imeli precej manj možnosti, da nas zaradi prekoračitve ustavijo. Še več – najverjetneje bodo možnosti povsem enake, kot pri sosednjem avtu, galaktično bele barve!

Kaj pa zavarovanje avta in višina premije? Ali zavarovalnice resnično pri določitvi premije upoštevajo barvo avtomobila?! Odgovor je ne. A kljub temu se zdi, da obstaja presenetljivo veliko voznikov, ki so zmotno prepričani, da je barva ena izmed faktorjev. Drugače pa je na primer v Belgiji, kjer na ceno zavarovanja lahko vplivajo tudi dejavniki, kot so kraj bivanja, zakonski stan, število otrok, spol zavarovanca in seveda - barva avtomobila.

Katera barva je najbolj varna?

V Veliki Britaniji je bila opravljena raziskava, s katero so povezali določene osebnostne tipe z barvami avtomobilov ter na podlagi tega določili, kdo ima večje možnosti, da bo udeležen v karambolu. Dotična raziskava je pokazala, da gre pri črnem avtu za precej večje možnosti, da pride do nesreče. Pri avtih krem oz. pastelnih barv, naj bi po drugi strani zabeležili najmanj nesreč. Sivi avti so na lestvici najmanj varnih avtov zasedli drugo mesto. Vozili naj bi jih bolj hladni, mirni in rahlo distancirani posamezniki, ki so sicer predani svojemu delu. Lastniki zelenih naj bi imeli histerična nagnjenja, lastniki rumenih bojda predstavljajo idealiste, visokih moralnih načel. Modro si izberejo bolj introverni in sočutni ljudje, ki veljajo za pazljive voznike. Smatrajo jih tudi za zanesljive posameznike, s samozavestnim pristopom.

Črno barvo naj bi izbirali bolj agresivni ljudje, ki pogosto menjajo razpoloženje. Po raziskavi tržne družbe CNW Market, naj bi bili lastniki teh avtomobilov, tudi najmanj samozavestni, kar je v bistvu porušilo mit o tem, da so lastniki živahnejših barv (edina izjema pri pravilu živih barv je črna, ki je v primeru avtomobila običajno zelo vpadljiva) zelo samozavestni. Ravno nasprotno - ljudem, ki se odločajo za avto take barve, največkrat primanjkuje samozavesti, so pa taki vozniki običajno bolj živahni, nabiti z energijo. Raziskava je pokazala, da je za črne avtomobile verjetnost trka za 12 odstotkov večja, kot za bela vozila, za siva vozila 11 odstotkov, za srebrna 10, za rdeča, modra in rjava vozila pa je verjetnost trka za sedem odstotkov višja kot za bela vozila, ki velja za najvarnejšo barvo med avti.

Nadpovprečno samozavestni pa so glede na raziskavo v povprečju vozniki s temnejšimi barvami, predvsem temno modro ali smaragdno zeleno. Če vozite smaragdno zelen avto, je vaša samozavest 5,5 odstotka nad povprečjem, temno modre 3,2 odstotka, sive 1,2 odstotka, bele avtomobile vozijo vozniki s povprečno samozavestjo, bledo rumene 3,7 pod povprečjem, oranžne 4,1 odstotka pod povprečjem, svetlo modre 5,5 odstotka pod povprečjem, živo rdeče 8,3, rdeče 8,8, lastniki črnih avtomobilov pa imajo stopnjo samozavesti kar 14,6 odstotkov pod povprečjem.

Srebrna, bela in črna so še vedno najpogostejše barve; rdeča in oranžna sta v porastu

In katere barve najrajši izbiramo? DuPontova (največji proizvajalec avtomobilskih barv na svetu) lestvica popularnih avtomobilskih barv je pokazala, da so srebrna, bela in črna še vedno največkrat izbrane barve, v porastu pa sta tudi rdeča in oranžna. Vsako leto pa prihaja na trg vse več novih barv, tako je pred nekaj leti na tokijskem avtomobilističnem sejmu Honda pokazala koncept puyo, kar v japonščini pomeni mehka, elastična oblika. Posebnost tega vozila ni le v tem, da nima ostrih robov in namesto krmila palico, temveč tudi ta, da spreminja barvo, ta pa je odvisna od tega ali avto stoji, ali se vozi.

Kako pomembna je barva pri samem nakupu avta priča še ena DuPont-ova raziskava, saj naj bi kar 27 odstotkov kupcev takoj odstopilo od nakupne pogodbe, če ne bi mogli kupiti točno tiste barve avtomobila, ki so si jo zamislili. Nekateri pravijo, da je treba pogledati avto in o šoferju izveš več, kot bi ti lahko o njem povedala njegova zgovorna mama. Če je barva avta pri tem dovolj, sama nisem prepričana. Konec koncev poznam precej ljudi, ki menjajo barve, prav tako pogosto, kot avte. V kateri psihološki »predalček« padejo slednji, ne vem, a verjetno tudi njim ni prizanešeno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Je res potrebno veliko, da smo zadovoljni?

11.05.2011

M. Černe