Grčija IMF v petek ne bo vrnila 300 milijonov evrov

Članek slika

Grčija Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) v petek ne bo vrnila 300 milijonov evrov. To so namreč grške oblasti sporočile vodstvu sklada. Vse svoje predvidene junijske obveznosti do IMF v višini 1,6 milijarde evrov bodo tako združili v eno plačilo. Rok zanj je po novem 30. junij, so danes sporočili iz IMF.

Atene se z mednarodnimi upniki - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in IMF - glede programa reform, ki bi državi odklenil vrata nove tranše pomoči, pogajajo že štiri mesece.

Preberite tudi: Jaki: Ameriški dolar gre sedaj lahko tudi pod 1,05

Grčija ima v že dogovorjenem programu pomoči z EU in IMF še 7,2 milijarde evrov, a jih mednarodni posojilodajalci ne želijo izplačati, dokler se grška vlada ne zaveže k zanje dovolj ambicioznemu svežnju reform.

Pogovori grškega premierja Aleksisa Ciprasa in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v sredo zvečer niso prinesli preboja, sta pa strani na štiriurnem srečanju dosegli določen napredek na poti do dogovora glede grških reform v zameno za preostanek finančne pomoči. Pogajanja z evropskimi partnerji in posojilodajalci se tako nadaljujejo, odločitev Grčije pa v proces vnaša novo dinamiko.

Grčija je posojilodajalcem v minulih dneh poslala predlog reform, ki ga je Cipras označil za "edini realističen načrt na mizi", medtem ko so bili pogajalci nasprotne strani so njega precej bolj skeptični. Mednarodni posojilodajalci so medtem predstavili svoj načrt reform, ki so ga spisali brez Grčije na srečanju v Berlinu v ponedeljek.

Preberite tudi: Bankrot države – plod globalne panike ali realnost?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja