Grajeno na likvidnosti

Članek slika

Februar je prinesel olajšanje: ne samo, da se je podoba globalnega konjunkturnega položaja nazadnje izboljšala – najnovejši konjunkturni podatki iz ZDA, držav v vzponu in deloma tudi iz Evrope kažejo na vedno večjo stabilizacijo gospodarske aktivnosti;tudi mesece dolg zastoj v zvezi z Grčijo je – vsaj za enkrat – končan.

Več kot 130 milijard evrov vreden paket pomoči je pripravljen in tako je bil predvsem pridobljen čas za izvedbo potrebnih strukturnih in fiskalnih prilagoditev v Grčiji in v evroobmočju.

Temu se je pridružila še nenehna obilna in istočasno poceni likvidnost centralnih bank: ključne obrestne mere se bodo v ZDA do leta 2014 gibale blizu nič odstotkov, Japonska je razširila svoje nakupe državnih obveznic za 2,1% bruto domačega proizvoda in v državah v vzponu (npr. na Kitajskem) prihaja s popuščanjem nevarnosti inflacije do spremembe smeri denarne politike. Dodatno je evropska centralna banka (ECB) zvišala svoj program odkupa državnih obveznic in istočasno s ponudbo 3-letnega refinanciranja v bančni sistem nekonvencionalno injecirala skoraj 500 milijard evrov. Druga 3-letna operacija je sledila konec februarja. Spremljevalni pojav, in sicer na daljši rok grozeča inflacija, v teh razmerah vedno bolj drsi v ozadje.

Naložbeni pregled trgov: Priložnosti in nevarnosti trenutne situacije na trgih

Čeprav je denarno politični vzvod, ki ga imajo za krmiljenje konjunkture na voljo centralne banke v teh razmerah zelo kratek, so centralne banke vseeno dosegle, da je razpoloženje v celoti postalo bolj prijazno in se je povpraševanje po tveganem kapitalu spet povečalo. To bi lahko privedlo do tega, da bi se na evropskih obvezniških trgih normaliziranje donosov državnih obveznic držav iz obrobja EU nadaljevalo, premije za tveganje znižale, medbančni trg pa bi prav tako občutil popuščanje. Poleg surovin naj bi zaradi likvidnosti centralnih bank dobičke dosegali predvsem delniški trgi, saj so eni tistih, ki uživajo koristi ekspanzivne denarne politike in povečane naklonjenosti tveganju. Stalno privlačna vrednotenja, podjetja z dobrimi bilancami ter visokimi donosi iz dividend in umirjenimi popravki dobičkov so dobri razlogi za to, da bi se lahko tendenca naraščanja obdržala še nekaj časa.

Denar je sveta vladar, meni vaš
Stefan Scheurer

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja